Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak skopiować prog.pow.42KB z magn.na dysk?  (Przeczytany 1713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maxsoft

• Gość
Jak skopiować prog.pow.42KB z magn.na dysk?
« dnia: 05 Czerwca 2006, 10:02 »
 Posiadam  standardowy  C-64C/BlackBoxV9/magnet  oraz  stację  1541II.  Przenoszę  wszystko  z  magnetofonu  na  dyskietki.  Jednak  Nie  mogę  zapisać  programów  które  przekraczają  42KB.  Otrzymuję  komunikat  że  jest  za  mało  pamięci.  I  teraz  pytanie:  Czy  ktoś  mi  doradzi  jak  to  zrobić?  Czy  musi  być  jakiś  specjalny  program  kopiujący?  Gdzie  go  zdobyć?  (zapłacę).  A  może  wystarczy  jakaś  komenda,  kartridge  BBoxV8  posiada  wiele  funkcji,  co  wpisać,  może  to  coś  zmieni?  Bardzo  proszę  o  pomoc.  \'\'  

zyga

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Czerwca 2006, 12:14 »
 W  drugą  stronę  (dysk->kaseta)  wystarczy  zapisać  program  bez  nazwy...  
  Na  dyskietce  jednak  plik  musi  mieć  nazwę  :)  Coś  mi  się  wydaje  że  \'Spectacular  Copy\'  powinien  sobie  dac  z  tym  radę,  być  może  również  Fast  Hack`em.  Jedno  i  drugie  powinno  leżeć  na  \'Banana  Republik\'.

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Czerwca 2006, 14:45 »
 Dzięki  Zyga.  jednak  nie  mam  możliwości  przeniesienia  dostępnych  w  sieci  plików  na  dyskietkę  c-64  lub  kasete.  Jeśli  ktoś  posiada  taki  program  na  kasecie  lub  dyskietce  to  proszę  o  kontakt.  Pokryje  wszystkie  koszty  przesyłki.  Ewentualnue  prosił  bym  o  sprecyzowanie  jaki  dokładnie  program  muszę  szukać.  Proszę  o  pomoc.  MAXSOFT9@interia.pl

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Czerwca 2006, 16:34 »
 to  sie  da  zrobic  recznie  ,  jednym  pokiem  -  trzeba  przestawic  wskazniki  pamieci.  ja  tego  dokladnie  juz  niestety  nie  pamietam  :)  

ale  jest  to  dobrze  opisane  tu:  

http://forum.emu64.pl/index.php?id=viewthread&nr=548\' target=_blank>http://forum.emu64.pl/index.php?id=viewthread&nr=548

czyli:  

->  POKE  56,208    

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Czerwca 2006, 13:43 »
 Poke  działa  Dzięki.  Mogę  już  zapisywać  na  dysk.  Jednak  te  zapisane  pliki  nie  uruchamiają  się  poprawnie.  Albo  są  jakieś  krzaki  na  ekranie  albo  też  wszystko  staje  w  miejscu  zaraz  po  uruchomieniu.  Próbowałem  na  różnych  dyskietkach.  Problem  nie  tkwi  w  stacji  ani  też  w  uszkodzonych  dyskietkach.  Nie  wiem  dlaczego  tak  się  dzieje.  Jedynym  wyjściem  będzie  chyba  użycie  jakiegoś  programu  kopiującego.  Ale  jakiego?

zyga

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Czerwca 2006, 15:32 »
 Może  są  zabezpieczone  programem  \'Micrus  Copy\'  ?  Wyjściem  jest  skopiowanie  pliku  nie  od  adresu  $0801  (2049),  tylko  od  $034C  (844)  i  ładowanie  przez  LOAD\'nazwa\',8,1  
  W  finalu  i  actionie  można  wejść  do  monitora  pamięci  i  stamtad  zgrać  obszar,  w  nowszych  wersjach  BlackBoxów  też.    
  Poszukaj  też  rozwiązania  na  forum  emu64,  tam  ten  temat  był  poruszany.  
  Co  programów  kopiujących  to  od  czego  mamy  google  ?  Ja  znalazłem  np:  
  http://www.emu-ecke.de/index_quereinstieg.htm?/tools_64.htm\' target=_blank>http://www.emu-ecke.de/index_quereinstieg.htm?/tools_64.htm
  http://sta.c64.org/c64utils.html\' target=_blank>http://sta.c64.org/c64utils.html

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2006, 09:58 »
 obejscia  micrusa  sa  tez  na  emu  opisane  ;-)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2006, 16:05 »
 Linki  do  programów  nic  mi  nie  dadzą.  Jak  je  mam  zrzucić  na  dyskietke  c64?  
  Nie  mam  specjalnego  interfacu  do  PC.  Kolejna  sprawa  nie  jestem  aż  tak  obeznany  jak  wy  w  jakiś  tam  monitorach  pamięci.  Ale  wielkie  dzięki  za  dobre  rady.  Przynajmniej  wiem  że  może  mnie  poratować  tylko  ktoś  z  takim  programem  na  dyskietce  C-64.  Moja  wiedza  na  temat  c-64  jest  zbyt  uboga.  Ale  moge  się  pochwalić  bardzo  dobrą  znajomością  Amigi.  Jeszcze  raz  apeluję:  Jeśli  są  chętni  aby  podesłać  mi  taki  program  na  dyskietce  to  będę  bardzo  wdzięczny.  Zwracam  koszty  z  nadwyżką.  Jeszcze  raz  dziękuję  i  pozdrawiam.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2006, 13:41 »
 Nigdy  nie  miałem  tego  problemu,  ale  wiem,  że  pewien  cartridge  którego  używałem  kopał  mi  niektóre  pliki  wczytane  w  turbo  więc  wyjąłem  go  i  zapisywałem  na  dyskietkę  bez  niego  z  powodzeniem.  Tylko  tak  przypuszczam,  że  może  to  ten  Twój  Black  Box  coś  kopie?  

Hmmm...  

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Czerwca 2006, 16:20 »
 przeciez  tam  monitora  pamieci.  z  poziomu  edytora  ekoranowego  sie  wpisuje  POKE`i  :)  

a  co  do  programu...  kopiery  seryjne  sie  oplacaja  jesli  masz  bardzo  duzo  danych  do  przerzucenia.  w  przypadku  pojedynczych  rzeczy  POKE  daja  rade  bezbolesnie:)

the Fat

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Czerwca 2006, 18:44 »
 Sam  się  zastanawiałem  nad  tym  problemem  i  w  końcu  użyłem  \'spectacular  copy\'  -  ale  kabelek  do  transmisji  danych  do  PC  zrobiłem  sobie  sam.  Dlatego  udało  mi  się  przetransportować  ten  program  na  dyskietkę.  Napiszcie  co  myślicie  o  takim  rozwiązaniu.  Wgrywam  grę  z  kasety  i  zapisuję  ją  na  innej  kasecie  bez  turbo.  potem  otwieram  plik  z  drugiej  kasety,  ale  nie  przy  pomocy  polecenia  load,  tylko  open.  Nie  wczytuję  progsa  do  pamięci,  tylko  przy  pomocy  tej  samej  komendy  (oczywiście  z  innymi  cyferkami)  bezpośrednio  do  stacji  dysków.  Wtedy  pamięć  jest  używana  w  minimalnym  stopniu,  ale  wszystko  długo  trwa.  Nie  wiem  tylko,  czy  C64  potrafi  jednocześnie  czytać  taśmę  i  pisać  na  dysku.  Jeśli  nie,  to  przy  pomocy  komendy  open,  na  pewno  da  się  wgrać  do  pamięci  np  połowę  programu,  a  potem  z  pamięci  na  stację.  Jak  ktoś  liznął  trochę  basica,  to  połączenie  dwóch  części  nie  powinno  być  problemem.  Co  Wy  na  to?

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Czerwca 2006, 19:33 »
 da  sie  taki  program  napisac  ,  mozna  otworzyc  chyba  10  kanalow  jednoczesnie.  ale  ja  osobiscie  uwazam  ze  szkoda  na  to  czasu.    

ja  ta  oepracje  przeprowadzilem  z  finalem  2  ,  w  odroznieniu  od  BB  czy  AR  ma  on  jednoczesnie  turbo  do  tasmy  oraz  flopa.  a  ustawianie  glowicy  -  mam  aurat  carta  ktory  w  ROMie  ma  zorowno  BB4  jak  i  F2  -  zatem  ustawianie  glowicy  mialem  w  BB4  a  reszta  na  finalu.  ewentualnie  progam  do  ustawiania  glwicy  mozna  doczytywac  za  kazdym  razem  z  dysku.  dla  mnie  to  brzmi  najrozsadniej.

the Fat

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Czerwca 2006, 20:55 »
 Dlaczego  szkoda  czasu...  taki  program  da  się  zrobić  w  20  minut.  Trzeba  tylko  składnię  Basic  2.0  pamiętać.  W  dodatku  niektóre  kartridże  posiadają  funkcję  open  w  turbo.  Myślę,  że  to  by  mogło  być  dobre  wyjście  dla  kogoś,  kto  wcale  nie  ma  stosownego  modułu.  BB  pozwala  w  dodatku  zapisywać  dowolne  bloki  pamięci  komendą  <-W.  Więc  nie  ma  problemu,  by  kłopotliwy  program  po  prostu  podzielić  na  pół,  zgrać  na  dysk,  a  potem  go  poskładać  do  kupy.

Maxsoft

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipca 2006, 22:48 »
 No  i  problem  rozwiązany.  Jeden  z  was  PAWEŁ  (przepraszam  zapomniałem  xywę,  może  się  podpisze  poniżej)  Podesłał  mi  wszystkie  gry  jakie  szukałem  na  dyskietkach.  To  niesamowity  człowiek  który  potrafi  poratować  maniaków  c-64  w  potrzebie.  Bardzo  mu  dziękuję.  Więc  otrzymałem  od  niego  program  \'COPY  235\'.  Dzięki  niemu  zrzuciłem  bez  problemu  gry  z  magnetofonu  i  to  nawet  te  które  miały  52Kb.  Jeszcze  raz  wszystkim  dziękuję  w  pomocy.  Pozdrawiam.  MAXSOFT.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lipca 2006, 14:33 »
 Tak  na  przyszłość  zaopatrz  się  w  cardridge  Action  Replay(plus  albo  jakis  inny  klon),a  takie  problemy  przestaną  dla  Ciebie  istnieć.  Najporściej  mówiąc  wczyta  całą  pamięć  i  tak  samo  zgra,  bez  dodatkowych  programów  i  komend.  Nie  ma  lepszych.  Pozdro