Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Gra Chwat  (Przeczytany 2663 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michupi

• Gość
Gra Chwat
« dnia: 09 Kwietnia 2006, 17:35 »
 Wzielo  mnie  ostatnio  na  gry  starego  poczciwego  Commodorka  :)  
  Padlo  na  gre  Chwat  miedzy  innymi,  no  i  mam  problem.  Moze  ktos  z  Was  mi  pomoze,  bo  szukalem  opisu  gry  w  necie,  ale  nie  znalazlem.  Mam  takie  przedmioty  jak:  

worek  maki  
  pila  
  mlotek  
  gwozdzie  
  duzy  kamien  
  siekiera  
  magiczna  kula  
  fajka  
  deska  

i  nie  wiem  co  dalej  zrobic.  Chodze  juz  szmat  czasu  i  nic  nie  moge  dalej  zdzialac.  Moze  trzeba  sie  tego  smoka  na  gorze  pozbyc,  ale  nie  wiem  jak.  Prosze  pomożcie  !!!

Gringo_w

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2007, 16:31 »
 Mam  ten  sam  problem.  Może  ktoś  go  wreszcie  rozwiązał  ?

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marca 2007, 18:31 »
 Dajcie  mi  parę  dni  \'\'  Aktualnie  odkryłem  Knoorkiego,  w  weekend  może  wezmę  się  za  Chwata  \'\'  

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Marca 2007, 21:35 »
 Knoorkie  skończony,  może  dzisiaj  jeszcze  dam  radę  coś  podziałać  z  Chwatem  \'\'  

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2007, 00:00 »
 Doszedłem  do  tego  samego  momentu,  co  Wy,  po  czym...Chwat  zablokował  się  między  murkami  i  musiałem  przerwać  grę  -a  save`a  robiłem  dość  dawno...cd  w  piątek  dopiero..

Gringo_w

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Marca 2007, 02:30 »
 Bardzo  fajna  ta  gra  knoorkie.Co  prawda  wygląda  jak  mocniej  podrasowany  dizzy  i  mocno  zrzyna  jego  rozwiązania  ale  gra  naprawdę  udana  i  robi  wrażenie.Szkoda  tylko  że  głównym  jej  bohaterem  jest  prosiak  :/

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marca 2007, 09:07 »
 Generalnie  gra  jest  mocno  przesłodzona.  Te  nazwy  przedmiotów-  pilniczek,  słodki  lizaczek,etc.  prowokują  odruch  wymiotny,  ale  sama  gra  moim  zdaniem  jest  lepsza  od  niektórych,  słabszych  części  Dizzy`ego.  Zresztą  Knoorkie  to  chyba  pewnego  rodzaju  hołd  złożony  jajowatemu.

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marca 2007, 15:14 »
 Nie  znam  jeszcze  rozwiązania  problemu,  odkryłem  natomiast  pewien  cheat.  Podczas  gry  zmieńcie  joya  (alt+j  w  vice)  i  następnie  naciśnijcie  strzałkę  w  prawo  -przemieścicie  się  o  całą  salę  w  tym  kierunku.  I  potem  znów  alt+j,  by  normalnie  móc  sterować.  W  ten  sposób  można  np.  przejść  smoka...  Nie  jest  to  dobre  rozwiazanie,  ale  przynajmniej  dzięki  niemu  nie  trzeba  np  próbować  otwierać  drzwi  w  skarbcu,  gdyż  kluczyk  doń  zdobywamy  za  smokiem:)

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Marca 2007, 15:45 »
 Ok,  już  wiem,  co  trzeba  robić.  Pod  kopalnią  (?)  należy  sobie  podstawić  duży  kamień  (chodzi  o  miejsce,  do  którego  dostajemy  się  poprzez  molo)  -  za  wzgórzem  znajdziemy  czarownicę,  która  pomoże  nam  zgładzić  smoka,  jeśli...dostarczymy  jej  magiczny  ekwipunek.  Chyba  wszystko  jasne  \'\'  

Gringo_w

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Marca 2007, 17:15 »
 Ogromne  dzięki  !  Grę  całą  udało  się  przejść  w  całości.  Trochę  zajęło  mi  szukanie  smoły.Trochę  to  przesada  żeby  tak  bezczelnie  ukrywać  element  niezbędny  do  ukończenia  gry.No  ale  grunt  że  zaliczone.Teraz  sam  się  zabiorę  za  knoorkiego.Mam  nadzieję,  że  z  nim  dam  sobie  rady.A  jak  będzie  po  to  zgłoszę  się  do  Ciebie  po  kolejne  tytuły  tak  samo  godne  uwagi.PZDR.

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Marca 2007, 07:16 »
 Ja  dopiero  dzisiaj  będę  miał  możliwość  ukończenia  Chwata-  mam  nadzieję,  że  nie  zatnę  się  w  poszukiwaniu  składników  baraniny  \'\'  (ale  proszę  mi  tu  nie  podpowiadać    \'\'  ).  Jeśli  grałeś  dużo  w  Dizzy`ego,  Knoorkie  nie  powinien  sprawić  problemów.  Sam  przeszedłem  w  zasadzie  bez  większych  przestojów  w  dniu,  w  którym  \'odkryłem\'  tę  grę,  czyli  przedwczoraj  \'\'  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Gra Chwat
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Marca 2007, 11:23 »
 mówisz  o  słomie  czy  o  smole?  (nie  podpowiadaj  więcej  chwilowo)

p.a.

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Marca 2007, 22:18 »
 Jak  już  wszyscy  wiedzą,  chodziło  o  smołę  \'\'  Faktycznie  autorzy  przesadzili  w  tym  miejscu...dobrze,  że  przedmioty  migają  na  moment  przy  wejściu  do  danej  sali,  bo  inaczej  bym  tej  smoły  nie  odnalazł...W  sumie  niezła  to  gra,  choć  miejscami  monotonna,  ale  niektóre  zagadki-    ciekawe..  Gringo,  jak  tam  Knoorkie?  Już  chyba  czwarty  raz  próbuję  dodać  ten  komentarz,  znów  coś  się  pier#$%^

Gringo_w

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2007, 00:15 »
 Knoorki  fajny  jest  tylko  ostatnio  nie  miałem  czasu  żeby  cokolwiek  w  nim  podziałać  bo  życie  osobiste  na  pełnych  obrotach  i  w  pełni  zajęte.Ale  w  tygodniu  może  coś  wreszcie  siądę  to  zobaczymy.

Gringo_w

• Gość
Gra Chwat
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Kwietnia 2007, 00:07 »
 No  i  udało  mi  się  zakończyć  Knoorkiego.Jak  tylko  macie  jakieś  propozycje  godne  uwagi  to  chętnie  spróbuję.P.A  co  byś  polecił  ?