Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: AmigaOS 3.9  (Przeczytany 1629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pewny

• Gość
AmigaOS 3.9
« dnia: 01 Kwietnia 2006, 22:59 »
 Wiem,  że  to  nie  powiązane  z  Commodore,  ale  Amigi  też  produkowała  ta  firma  ;P  

A  wracając  do  tematu,  wie  ktoś  gdzie  można  kupić  w  Polsce  orginalne  płyty  z  w/w  systemem  (albo  chociaż  pirackie  ;P)  i  ile  kosztują

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Kwietnia 2006, 00:32 »
 A  choćby:  http://www.efunzine.com\' target=_blank>http://www.efunzine.com
  Kupowanie  pirackiego  AmigaOS  to  moim  zdaniem  niefair,  gdyż  w  przeciwieństwie  do  Windows  -  płacisz  za  jakość.  Zresztą  cenowo  też  nie  ma  co  porównywać  :),  AmigaOS  ofkors  taniej  :).  

Mam  peceta  od  pół  roku  i  system  wywalił  mi  się  trzy  razy  (Win95  i  98  bo  lepszego  to  nie  wyciągnę  na  mym  sprzęcie).  Amigę  mam  od  prawie  10  lat  i  z  systemem  nigdy  nie  miałem  na  bakier,  zresztą  to  wiadome  z  AmigaOS  :).  

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Kwietnia 2006, 20:59 »
 kupowanie  jakiegokolwiek  pirackiego  oprogramowania  jest  nie  fair.  

I  nie  wierz  w  bajki  o  tym  że  masz  24h  na  przetestowanie,  nie  ma  takiego  przepisu  (jak  to  niektórzy  się  usprawiedliwiają).  

Zainstaluj  linuxa,  nie  wywalił  mi  się  ani  razu  od  3lat.

tkonojacki

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwietnia 2006, 22:00 »
 linux?  Ja  nie  lubię  jajek:P  BeOS  najstabilniejszy  :)

pucus

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Kwietnia 2006, 01:38 »
 @tkonojacki  lol  co  ty  powiesz  AtariOS  najsatbilniejszy    \'\'  

paralax

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2006, 14:34 »
 AMIGA  Rulez  i  kutas!  A  nie  jakieś  Beosy,  chujosy  czy  Gejosy  

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2006, 12:54 »
 Geos  nie  wywalił  mi  się  nigdy...    \'\'    \'\'      

Od  2000  do  2004  miałem  Win98  -  przez  ten  czas  robiłem  reinstalkę  raz,  a  i  to  tylko  przez  to,  że  sam  napsułem  (zabawa  z  kasowaniem  plików  systemowcyh).  Zwisy  mógłbym  policzyć  na  palcach  jednej  ręki...  

Od  2004  mam  WinXP  i  nie  wywalił  mi  się  ani  razu.  Nigdy  nie  rozumiałem,  czego  ludzie  chcą  od  tego  systemu  -  jest  przystępniejszy  dla  przeciętnego  zjadacza  chleba  niż  Linux,  a  działa  równie  sprawnie  .  Cena  -  mogę  to  przeboleć,  bo  to  jednorazowy  zakup...  

A  piractwo  jest  wogóle  nie  fair  -  ja  osobiście  mam  tylko  dwie  pirackie  gry  (programó  żadnych)  -  Diablo  i  Quake  2,  w  dodatku  obie  nie  działają  (płyty  porysowane    \'\'  ).  Z  drugiej  strony  -  rzeczy  takie  jak  GEOS  są  już  abandonware,  bo  o  ile  wiem,  Berkeley  Software  Inc.  już  dawno  nie  istnieje,  więc  piractwem  to  nie  jest.  AmigaOS  nadal  jest  rozwijany?  (Wybaczcie  -  jestem  amigowym  noobem...    \'\'  )

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2006, 22:50 »
 AmigaOS  4.0  na  ppc.  
  Już  wkrótce...  :)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2006, 18:27 »
 biorac  pod  uwage  co  potrafil  przecieny  uzytkownik  komputera  10-15  lat  temu  (wykluczam  tu  pacjenta  ktory  pomylil  sie    i  kupil  komputer  zamiast  konsoli  do  gier)  a  teraz  to  od  windowsa  moge  \'chciec\'  tylko  jednego:  oglupia  masy  ludzi  :)    

jak  ktos  widzi  wiersz  polecen  to  nie  wie  co  jest  grane  ,  a  jak  sie  czegos  nie  da  myszka  obsluzyc  -  panika.  a  jak  juz  pisac  na  klawiaturze  trzeba  -  rany  boskie  -  kto  to  wymslil  -  smiechu  warte.    To  sa  przyklady  z  zycia  wziete,  tok  myslenia  zupelnie  przecietnego  usera  windowsa  w  wieku  ok  20  lat.  Swopja  droga  polecam  rozne  niezalezne  serwisy  traktujace  o  windowsie  ,  to  dowiecie  sie  (  o  ile  nie  wiecie)  ile  microsoftu  jest  w  windoswsie  i  DOSie  (  w  skrocie  dla  niewtajemniczonych:  DOS  zostal  kupiony  przez  Billa  G.  a  nastepnie  licencja  zostala  udostepniona  dla  IBM  .  DOS  w  wersji  bodajze  4.0  lub  5.0  -  teraz  juz  tego  nie  pamietam  -  zostal  natomiast  zupelnie  od  zera  napisany  przez...  IBM  dla  microsoftu  (!).  Windows  raczej  nie  byl  tworem  wujka  Bill`a  bo  on  leb  to  mial  bardziej  do  interesow  niz  do  programowania  -  generalnie  windowsy  do  wersji  2.x  ciezko  bylo  nazwac  systemem  operacyjnym  -  dopiero  win  3.1x  byl  a  miare  sensownym  systemem  (pod  pewnymi  wzgeldami  oczywiscie  ,  bo  nawet  workbench  Amigowy  z  1985  byl  lepszy  a  win3  wyszedl  w  1992)  ,  ale  realnie  byl  on  16bitowy.  95/98/me  dalej  opieraja  sie  glownie  na  16bitach(!)  mimo  iz  podobno  sa  to  systemy  32bitowe  :)  prawda  jest  taka  ze  sa  to  systemy  16bit  z  podsystemem  32bit  na  wzorze  winNT.  a  czy  jest  NT?  oczywsicie  ze  nie  jest  to  produkt  microsoftu.  gdzies  kolo  1987  roku  microshit  i  IBM  zaczeli  kooperowac  w  celu  stworzenia  srodowiska  graficznego  ktore  mialo  zastapic  DOS.  tak  powstal  OS/2  -  system  dzis  praktycznie  nie  znany...  a  czesciowo  obecny  w  WINNT!  nawet  windows  XP  potrafi  NATYWNIE  uruchomic  pewne  progamy  pisane  dla  OS/2  
  -  wspolpraca  IBM  i  microshitu  nagle  sie  zalamala...  no  i  IBM  sam  rozwijal  swoj  system  ,  a  microshit  z  tego  co  im  zostalo  \'stworzyl\'  w  1993  Windows  NT.  odrazu  zostal  on  wersja  trz
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2006, 18:28 »
 cholera...  tyle  sie  napisalem  a  komenta  mi  ucielo  hehehe  i  tekst  sie  zgubil  ;p    

"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2006, 19:42 »
 Masz  sporo  racji  -  niestety,  alergia  na  wiersz  poleceń  osiąga  już  rozmiary  epidemii  i  kto  wie,  czy  to  nie  ona  przyczyni  się  do  upadku  ludzkości...    \'\'  Ja  tam  od  wiersza  poleceń  nie  stronię,  choć  w  WinXP  dopiero  zaczynam  odkrywać  jego  zalety...

the Fat

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:30 »
 Microsoft  zapłacił  IBMowi  800.000.000  USD  za  wycofanie  się  z  rynku  dla  klientów  indywidualnych.  Pierwsze  wersje  Windows  także  opierają  się  na  rabunku  z  firmy  Xerox.  
  Masz  legalną  wersję  Windows?  Sam  zapłaciłeś  za  swój  stryczek,  za  to,  że  z  każdym  dniem  masz  mniej  praw.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwca 2006, 22:31 »
 shell  pod  linuxem  i  tak  jest  zdecydowanie  bardziej  wygodny  :)  ale  w  koncu  to  chyba  o  to  chodzi  zeby  userzy  windozy  nie  uzywali  shella  ;p

Pewny

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwca 2006, 23:00 »
 Ja  tam  ostatnio  wariuję,  kupiłem  se  do  kompa  dysk  200  gb  i  jadę  na  3  systemach:  win98se  (najlepszy  z  linii  9x),  wixXP  (linia  NT)  i  LINUX  FEDORA  CORE.  Jako  że  mam  niewykorzystane  60  GB,  to  jak  wyjdzie  VISTA  to  będą  4  systemy  ;P

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2006, 23:53 »
 Czy  ja  wiem  czy  to  nie  przesada  z  tym  stryczkiem?  Mam  mniej  praw  -  to  znaczy?    \'\'  

Osobiście  noszę  się  z  zamiarem  postawienia  Linuxa  zamiast  Windows,  chociaż  najpierw  musiałbym  sobie  to  i  owo  zarchiwizować  na  płyty,  więc  to  zabawa  na  długie  letnie  noce...    \'\'  Ale  nadal  -  nie  robię  tego  bo  nie  znoszę  MS,  tylko  dla  ciekawości...  (Może  jakiś  mały  felietonik  się  skrobnie  z  porównaniem,  vide  porównanie  A1200  do  PC  386SX  w  którymś  numerze  C&A?    \'\'  )