Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: AmigaOS 3.9  (Przeczytany 1630 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

the Fat

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Czerwca 2006, 00:29 »
 Ja  ten  numer  ciągle  mam.  
  A  co  do  ograniczania  praw...  Kiedyś  człowiek  kupował  sobie  płytę  -  wkładał  ją  do  wieży  i  grała,  w  samochodzie  też...  i  w  komputerze  też...  Minęło  parę  lat.  MS  wypromował  WMA  zabezpieczone  przez  DRM1.  I  tu  jest  koniec  wolności,  nawet  jeśli  legalnie  zapłacisz.  Jeśli  masz  jakiś  nowy  Media  Player,  to  jest  tam  w  licencji,  że  MS,  może  sobie  nagrywać  na  Twój  dysk,  co  chce.  Swego  czasu  głośno  o  tym  było  w  Chipie.  Jeśli  masz  coś  takiego  jak  Kerio  Firewall  w  trybie  advanced,  to  widzisz,  jak  często  aplikacje  MS  łączą  się  z  Internetem  bez  Twojej  autoryzacji.  Wiedzą  o  nas  wszystko...  za  czyje  pieniądze?  Linux  to  super  rozwiązanie!

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Czerwca 2006, 00:33 »
 A  tu  niestety  się  zgadzam  -  DRM  to  już  przesada...  Rozumiem  -  piractwo  jest  złe,  ale  zabezpieczać  rzeczy  do  tego  stopnia,  żeby  normalny  użytkownik,  który  za  nie  zapłacił,  nie  mógł  ich  używać?  Bezsens...  

Z  drugiej  strony  -  nie  możemy,  jak  niektórzy  twierdzą,  walczyć  z  prawami  autorskimi,  postulować  że  zarabianie  na  oprogramowaniu  jest  draństwem  (akurat  tu  nikt  tego  nie  robi,  ale  stykałem  się  z  takimi  przypadkami),  czy  też  że  każde  zabezpieczenie  antypirackie  jest  złe...    \'\'  

the Fat

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Czerwca 2006, 10:09 »
 Prawa  autorskie  to  dość  delikatna  sprawa...  Niby  wszyscy  się  zgadzamy,  że  powinny  być  chronione,  lecz  z  drugiej  strony  -  i  tu  wyskoczę  poza  komputery  -  weźmy  sobie  na  tapetę  przemysł  farmaceutyczny.  Ostatnio  w  dość  tragicznych  okolicznościach  zetknąłem  się  z  lekiem  o  nazwie  TEMODAL.  Kuracja  tym  czymś  kosztuje  tyle  co  niezły  samochód.  Ale  argumentem  jest  śmierć,  a  ze  śmiercią  się  nie  dyskutuje.  Rodzina  zbiera  tę  kasę  ostatkiem  sił.  Lek  przedłuża  życie  ukochanej  osoby  o  trzy  miesiące.  Ale  dług  ciąży  na  reszcie  latami.  Niektórzy  nie  będą  mogli  z  tego  powodu  studiować.  No  future!  Koszt  produkcji  czegoś  takiego  to  ok.  1  USD!  Reszta  to  opłata  za  prawa  autorskie.  Z  powodu  ochrony  praw  autorskich  na  świecie  umierają  miliony!

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Czerwca 2006, 10:32 »
 Hm,  no  nie  wiem,  czy  koszt  produkcji  takiego  leku  to  przysłowiowy  1  dolar  -  badania,  laboratoria,  płace  dla  pracowników  -  skądś  musisz  brać  na  to  pieniądze...  I  nie  przesadzajmy,  że  przez  prawa  autorskie  umierają  miliony  -  różne  są  leki,  ja  też  się  z  nimi  stykałem  i  ciągle  stykam  w  przykrych  okolicznościach...  

I  powiedz  mi  -  jak  zlikwidujesz  prawa  autorskie,  to  z  czego  mają  żyć  piszący  książki,  tworzący  oprogramowanie?  Kto  wtedy  będzie  to  robił?  No?

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Czerwca 2006, 22:29 »
 a  tak  doczytałem  i  się  wypowiem:  
  Prawa  autorskie  to  nie  kawałek  tekstu  w  stylu  Copyright  xxxx  itd,  tu  się  płaci  za  produkt,  osoba  siedziała  nad  programem  i  pisała  go  powiedzmy  tydzień  i  niech  będzie  że  koszt  produkcji  to  ten  tydzień  pracy  ale  co  z  wiedzą  tej  osoby?  przecież  aby  napisać  trzeba  było  się  nauczyć  programować,  kupić  jakieś  książki  (bo  z  powietrza  wiedzy  się  nie  weźmie),  poszukać  w  necie  (net  kosztuje),  kupić  komputer  by  to  napisać,  a  sprzęt  się  starze  więc  trzeba  go  modyfikować.  No  i  z  czegoś  trzeba  żyć.  Czyli  w  skrócie  co  z  tego  że  produkcja  puźniej  płyty  z  tym  programem  kosztuje  np  1  dolar  ale  tu  nie  chodzi  o  produkcje  płyty  a  stworzenie  tego  co  jest  na  płycie  a  na  to  wiąże  się  wiele  innych  czynników,  no  i  do  tego  dochodzi  pomysł  -  to  też  trzeba  mieć.  

Cena  programu  to  nie  tylko  czysty  zysk  dla  autora,  to  podatki,  to  dystrybucja,  reklama  i  wogóle  wszystko  co  wiąże  się  z  tym  by  dotarło  do  ludzi.

Kifa

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Czerwca 2006, 15:16 »
 Dexter-  dokładnie  to  chciałem  przekazać  (tylko  mi  nie  wyszło,  jak  zwykle)!  Ktoś  kiedyś  napisał  te  wszystkie  programy  i  coś  mu  sięza  to  należy,  zwłaszcza  że  programowanie,  produkcja  oprogramowania,  gier  itp.  wcale  nie  jest  zabawą  w  piaskownicy...    \'\'  

Offline anonymous

• Level 2
  • **
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Września 2009, 16:45 »
 Wyrażenie:  

\'Masz  legalną  wersję  Windows?  Sam  zapłaciłeś  za  swój  stryczek,  za  to,  że  z  każdym  dniem  masz  mniej  praw.\'  

jeszcze  nie  dotyczy  Windows  od  1.0  do  Me/2000  pozbawionych  aktywacji,  

ale  już  dotyczy  za  to  Windows  XP,  VISTA,  SEVEN,  itp...  posiadających  aktywację.

gornipio

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Września 2009, 08:54 »
 Ten  sam  spam  w  3cim  z  kolei  wykopanym  temacie.  co  ty  chcesz  osiagnac?  rozglos?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Września 2009, 22:44 »
 no  ja  tam  przeczytałem  wypowiedzi  z  lekkim  zdumieniem  ..  skleroza  znaczy  się.  
  Chłopaki  dywagują  nad  prawem  autorskim  itd.  
  Myślę,  że  ten  świat  jest  zbyt  szybki  aby  się  tym  przejmować,  ukradnijmy  coś  jeszcze:)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

gornipio

• Gość
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Września 2009, 07:21 »
 np.  co?  gry  pc?

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Września 2009, 09:58 »
 Widzę,  że  w  archeo  siostry  nie  próżnują  ;)  

A  tyle  jeszcze  jest  tematów  do  wykopania  :P
-profil nieaktywny-

Offline OSH

• Level 5
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Września 2009, 14:12 »
 I  tak  dobrze,  że  to  Archeo  a  nie  Genetix    \'\'  

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
AmigaOS 3.9
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Września 2009, 15:34 »