Otóż to, to co najistotniejsze w tym pomyśle i najciekawsze moim zdaniem, to żeby efekt końcowy był \'sidowy\' i najlepiej pochodził z real sida, nie z emulatora (filtry i tym podobne problemy, wiadomo o co chodzi

. Ja korzystam z programów od Goattrk przez Buzza po Cubase`a. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby to co się opracuje na jakiejkolwiek platformie \'wklepać\' w jakiś tracker na c64. Tzn. może troche przesadziłem:)- c64 ma jak wiadomo 3 kanały. Jednak jeśli nawet skomponujesz coś na 12 ścieżkach na pc, to zawsze możesz wklepać cztery songi (każdy z trzema innymi ściezkami z kompozycji) na jakimś trackerze na c64, zsamplujesz z c64 każdy z tych songów, zmiksujesz razem i po sprawie. Masz brzmienie sida na tylu kanałach na ilu chcesz:). Nie ma w sumie powodów żeby ograniczać się do trzech kanałów c64 - ta sfera muzykowania przeorana jest już do bólu:)Krótko mówiąc - kompozycja może powstać za pomocą czegokolwiek, w zależności programu do którego jesteś przyzwyczajony, ale ostateczne brzmienie niech pochodzi z sida/sidów. Mogłoby to być ciekawe, tak mi się przynajmniej wydaje:)