Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: muzykowanie  (Przeczytany 791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mar

• Gość
muzykowanie
« dnia: 23 Lutego 2006, 19:14 »
 Są  może  jacyś  muzycy  chętni  do  podjęcia  próby  wspólnego  muzykowania  na/za  pomocą  c64?  Taki  pomysł  przyszedł  mi  do  głowy.  Niezbyt  oryginalny  może,  już  kilka  takich  projektów  działa  na  świecie.  Ale  można  by  chyba  spróbować  czegoś  podobnego  na  polskim  gruncie,  jeśli  znajdą  się  zainteresowani  \'\'  

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
muzykowanie
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2006, 19:47 »
 Ja  jedynie  komponuje  w  formacie  THX,  czyli  słyszysz  dźwięki  generowane  tak  jak  w  SID  ale  są  4  kanały  :).  Abyss  popełniło  tego  kompozera  na  Amigę  i  robię  sobie  tą  muzykę  na  Amidze  właśnie.  Ale  na  pc  pewnie  też  jest,  etc.  
  Jakby  popatrzeć  -  nie  jest  to  muzyka  z  c64  -  ale  ma  wspólny  mianownik:  te  brzmienie  :).  

mar

• Gość
muzykowanie
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2006, 20:13 »
 Otóż  to,  to  co  najistotniejsze  w  tym  pomyśle  i  najciekawsze  moim  zdaniem,  to  żeby  efekt  końcowy  był  \'sidowy\'  i  najlepiej  pochodził  z  real  sida,  nie  z  emulatora  (filtry  i  tym  podobne  problemy,  wiadomo  o  co  chodzi  \'\'  .  Ja  korzystam  z  programów  od  Goattrk  przez  Buzza  po  Cubase`a.  Nic  nie  stoi  jednak  na  przeszkodzie,  żeby  to  co  się  opracuje  na  jakiejkolwiek  platformie  \'wklepać\'  w  jakiś  tracker  na  c64.  Tzn.  może  troche  przesadziłem:)-  c64  ma  jak  wiadomo  3  kanały.  Jednak  jeśli  nawet  skomponujesz  coś  na  12  ścieżkach  na  pc,  to  zawsze  możesz  wklepać  cztery  songi  (każdy  z  trzema  innymi  ściezkami  z  kompozycji)  na  jakimś  trackerze  na  c64,  zsamplujesz  z  c64  każdy  z  tych  songów,  zmiksujesz  razem  i  po  sprawie.  Masz  brzmienie  sida  na  tylu  kanałach  na  ilu  chcesz:).  Nie  ma  w  sumie  powodów  żeby  ograniczać  się  do  trzech  kanałów  c64  -  ta  sfera  muzykowania  przeorana  jest  już  do  bólu:)Krótko  mówiąc  -  kompozycja  może  powstać  za  pomocą  czegokolwiek,  w  zależności  programu  do  którego  jesteś  przyzwyczajony,  ale  ostateczne  brzmienie  niech  pochodzi  z  sida/sidów.  Mogłoby  to  być  ciekawe,  tak  mi  się  przynajmniej  wydaje:)

Offline BagoZonde

• Level 6
muzykowanie
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2006, 09:35 »
 Zgadzam  się  z  Tobą  mar,  najciekawiej  jakby  to  chodziło  na  c64  na  sidach.  Czy  takie  zsamplowanie  z  THX  jest  możliwe  to  nie  wiem,  ale  jeden  mniej  wykorzystany  kanał  jakby  się  dało  połączyć  z  jakimś  to  byłoby  kool,  nawet  sobie  myślałem  jak  to  zrobić,  bo  sam  chciałem  mieć  te  muzyczki  na  c64.  Jeżeli  ktoś  ma  jakieś  pojęcie  jak  to  \'uszczuplić\'  do  trzech  kanałów,  to  przyznajcie  się  ;)  jak  to  zrobić.  

mar

• Gość
muzykowanie
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2006, 10:25 »
 O  ile  dobrze  wiem,  jeśli  chcesz  usłyszeć  swoją  czterokanałową  muzykę  jak  by  on  brzmiała  na  c64  to  musisz:  
  1)albo  zamontować  drugiego  sida,  co  podwaja  polifonię  (masz  wtedy  do  dyspozycji  6  kanałów)  -  sprawdź  na  przykład  www.prophet64.com  -  powstaje  tam  dość  interesujący  program  na  c64  obsługujący  takie  rozszerzenie  sprzętowe;  
  2)  albo  -  jak  sugerowałem  w  poprzednim  poscie  -  najpierw  zsamplować  na  pc-ecie  utwór  w  trzech  kanałach  z  c-64,  potem  osobno  zsamplować  jeszcze  ten  czwarty  kanał  utworu  i  odsłuchać  to  co  zsamplowałeś  grające  razem  na  pc.  
  Nie  wiem  natomiast  czy  jest  jakaś  możliwość  by  eksportować  utworki  z  Twojego  amigowskiego  programu  do  jakiegoś  formatu  c64.  Być  może  musiałbyś  je  \'ręcznie  przepisać\'  na  jakiś  commodorowski  tracker.      

Offline BagoZonde

• Level 6
muzykowanie
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lutego 2006, 15:57 »
 A  umiałbyś  mar  zsamplować  to  na  pc?  Sam  format  THX  może  dałoby  się  zrobić  na  MIDI,  nie  wiem,  nie  znam  się  niestety  :(.  A  THX  możesz  posłuchać  na  pececie  spokojnie,  chyba  nawet  jest  plugin  do  WinAMP`a.  Przesłałem  Ci  jeden  kawałek  w  THX`ie,  jakbyś  miał  ochotę  i  czas  to  pobaw  się  tym  :).  

Pozdrawiam!