Jako że znalazłem dzisiaj wolną godzinkę, to pograłem chwilę, żeby zaznajomić się trochę z interfejsem. Nie ruszałem się nawet z miejsca startu, tylko sprawdzałem poszczególne opcje i jak to mniej więcej wszystko działa. Ważną rolę zdaje się odgrywać czas - po zakończeniu dnia następuje game over (no, chyba że poprzez postęp w grze można ten czas jakoś wydłużyć?). Z tego, co zauważyłem, dzień podzielony jest na: dawn, early morning, late morning, noon, early afternoon, late afternoon, evening, dusk. Po zachodzie słońca pojawia się niemiły komunikat, z którego wywnioskowałem, że celem gry jest niedopuszczenie do tego, by jakieś 4 elementy się połączyły. BagoZonde, wiesz, o jakie elementy chodzi?
Niektóre komunikaty są ciekawe, na przykład próba zjedzenia siekiery zwraca \'Your stomach will not agree\'. Z drugiej strony, próba spojrzenia na siekierę (look on axe) da co najwyżej \'Don`t be silly Slaine\'. Jest jakiś ukryty sens w biciu krasnala (

)? Po trzech uderzeniach ucieka, ale w sumie niedziwne. Próbowałem zlać miejscowych, co wychodziło całkiem nieźle (choć ciężko walczy się przy tych latających komendach), tyle że potem ciągle przychodzili nowi (a odpoczynek jednak zabiera trochę czasu). Wnioskuję więc, że lepiej żyć z nimi w zgodzie. Czy jest w ogóle dużo sekwencji walki w czasie gry?
Jest jeszcze jedna rzecz, która mnie zaintrygowała - po wykonaniu komendy \'Look on Ukko\' prócz krasnala wyświetla się kilka przedmiotów, z których jeden podświetlony jest na biało. Da się te przedmioty wykorzystywać jakoś w grze (ewentualnie zabrać mu je jakoś, w razie gdyby miały okazać się przydatne)? \'Take from Ukko\' dało komunikat \'Keep you hand`s to your self Slaine\' (co za pisownia

).
Dobra, tyle na dzisiaj. BagoZonde, pamiętaj, by wkleić mapki oraz solucję.