Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: cbm4win przestal wspolpracowac - HELP!  (Przeczytany 972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tuluseabaska

• Gość
cbm4win przestal wspolpracowac - HELP!
« dnia: 29 Stycznia 2006, 08:12 »
 witam!  

podlaczylem  moja  stacje  (1541-II)  pod  pc  w  celu  zgrania  kilku  plikow.  do  tego  celu  jak  zawsze  uzylem  cbm4win  z  kabelkiem  XE/XM  przelaczonym  na  XM,  lecz  ku  mojemu  zdziwieniu  tym  razem  cos  bylo  nie  tak.  odkad  mam  stacje  zgrywalem  za  pomoca  cbm4win  i  zawsze  wszystko  bylo  w  porzadku,  odpowiadala  bez  problemu  na  wszystkie  polecenia  dokladnie  tak  jak  powinna.  w  tej  chwili  dziala  jedynie  polecenie  reset,  lampka  sie  zapala  na  chwile  ale  komunikatu  w  statusie  nie  ma  zadnego  (99,  driver  error,00,00    AUnused  =  0,  ErrorCode  =  2:  Nie  moŹna  odnalečŠ  okreťlonego  pliku.  status).  tak  jakby  cbm  wogole  nie  widzial  stacji,  ale  reset  robi.  detect  i  morse  takze  nie  dziala.  

odkad  ostatnim  razem  podlaczalem  stacje  w  moim  systemie  nic  sie  nie  zmienilo,  jedyne  co  zrobilem  to  zainstalowalem  program  muzyczny  (mackie  tracktion)  i  real  playera,  nic  innego  nie  przypominam  sobie,  w  systemie  nie  mieszalem  w  zaden  sposob,  w  biosie  nie  zmienialem  nic.  uszkodzenie  kabla  czy  portu  raczej  wykluczam  gdyz  kabel  byl  caly  czas  wetkniety  w  port  szeregowy  i  nie  dotykalem  przelacznika.  nie  wiem  niestety  jak  i  czym  sprawdzic  czy  napewno  port  w  PC  jest  calkowicie  sprawny.  stacja  jest  i  na  C64  sprawuje  sie  znakomicie.  gdy  podlaczylem  stacje  dzisiaj,  czerwona  lampka  swiecila  sie  nonstop  az  do  resetu,  tak  jakby  stacja  byla  ciagle  resetowana.  tak  nie  bylo  nigdy  wczesniej.  

w  biosie  lpt  mam  ustawione  na  ECP+EPP,  w  ustawieniach  portu  LPT1  (manager  urzadzen)  mam  wlaczona  opcje  \'wlacz  wykrywanie  starszego  sprzetu  plug  n  play\',  probowalem  tez  z  odznaczona  ta  opcja.  mam  windowsa  XP  z  sp2,  a  plyta  glowna  to  asrock  S741GX.  nie  robilem  od  tamtego  czasu  updatow  windowsa,  a  przynajmniej  nie  przypominam  sobie  (bardzo  nikla  szansa).  przeinstalowalem  cbm4win,  wrzucilem  do  innego  katalogu,  odpalalem  bez  kopiowania  driverow  a  nawet  w  trybie  automatic  -  nic  nie  pomoglo.  nie  mialem  czasu  sprawdzic  czy  stacja  dziala  dobrze  pod  star  commanderem,  ale  to  zrobie  i  zdam  sprawozdanie  (nie  wiem  kiedy  uda  mi  sie  tyle  czasu  znalezc).  

tuluseabaska

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2006, 09:51 »
 no  nie  mam  pojecia  co  wlasciwie  takiego  zrobilem.  kilka  restartow  i  odinstalowania  sterownika  i  samo  zaczelo  dzialac  o_O  ...  pewnie  do  czasu,  nie  kumam  tego  

PS.  napisalem  nowego  posta  bo  wyedytowac  sie  nie  dalo

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2006, 11:07 »
 Miałem  to  samo,  tyle  że  od  początku  -  działał  tylko  reset,  gui4cbm4win  ciągle  wyświetlał  ten  sam  error.  Próbowałem  różnych  ustawień  dla  portu  LPT  w  biosie,  różnych  ustawień  w  Windowsie,  sterownik  reinstalowałem  chyba  z  20  razy  -  nic.  Kabel  sprawdzałem  ze  schematem  w  ręku  kilka  razy  i  testowałem  miernikiem  -  i  wszystko  było  w  porządku.  W  końcu  dałem  sobie  spokój,  bo  straciłem  do  tego  cierpliwość.  Ale  jak  uda  mi  się  bez  przygód  zdać  sesję,  to  szarpnę  się  na  MMC64.    \'\'  

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2006, 16:16 »
 a  ja  mam  taki  problem,  ŻE  U  MNIE  KABEL  WOGÓLE  NIE  ZIAŁĄ!!  Robiłem  kabelek  XE,  tylko  że  zamiast  tych  diod  co  miały  być  to  dałem  zamienniki,  może  dlatego  nie  działą??  sprawdzałem  ze  schematem  wszystko  jest  dobrze,  diody  wlutowałem  dobrze,  kable  nie  są  poprzerywane...  Może  to  te  diody  są  do  dupy??  Testowałem  (pod  dosem)  z  64HDD  (mniejsze  programy  wczytywało,  takie  co  znajmują  1-10  bloków  na  dyskietce)  i  ze...  StarCommanderem??  (nie  pamiętem  jak  się  nazywał,  ale  on  wogóle  nie  reagował,  tylko  coś  w  stylu  chyba,  Connection  Timeout)

Magnate

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2006, 19:08 »
 A  jakiego  systemu  operacyjnego  używasz?  Jeśli  masz  Windowsa  XP,  to  szanse,  że  zadziała  u  Ciebie  ten  model  kabelka,  są  jak  1:100.  Pod  XP-kiem  ruszy  dopiero  XM1541,  który  nieznacznie  różni  się  od  XE1541.  Tak  samo  Star  Commander  sprawia  spore  problemy  w  Windowsie  XP  -  lepiej  użyć  cbm4win.

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2006, 21:09 »
 1.  Ja  to  uruchamiam  spod  DOSa  

2.  Ja  mam  WIN98SE  

Ale  dzięki  za  radę,  se  programik  wezmę  i  z  nim  spróbuję

Pewny

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2006, 21:36 »
 a,  to  se  chyba  jednak  nie  sprawdzę...  I  need  iXPek  for  this  shit...

tuluseabaska

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2006, 07:00 »
 i  jak  chcesz  miec  pewnosc  to  zlutuj  sobie  XM,  nigdy  nic  nie  wiadomo,  profilaktyka.  jak  widac  na  moim  przykladzie  cbm4  pod  XPekiem  dziala  tak  jak  mu  sie  podoba.  XE  pod  dosem  powinno  byc  duzo  pewniejszym  gruntem.  tak  wiec  uzyj  tych  diod  ktore  sa  podane  w  schemacie.  nic  innego  mi  do  glowy  nie  przychodzi.  

pozdro