witam!
podlaczylem moja stacje (1541-II) pod pc w celu zgrania kilku plikow. do tego celu jak zawsze uzylem cbm4win z kabelkiem XE/XM przelaczonym na XM, lecz ku mojemu zdziwieniu tym razem cos bylo nie tak. odkad mam stacje zgrywalem za pomoca cbm4win i zawsze wszystko bylo w porzadku, odpowiadala bez problemu na wszystkie polecenia dokladnie tak jak powinna. w tej chwili dziala jedynie polecenie reset, lampka sie zapala na chwile ale komunikatu w statusie nie ma zadnego (99, driver error,00,00 AUnused = 0, ErrorCode = 2: Nie moŹna odnalečŠ okreťlonego pliku. status). tak jakby cbm wogole nie widzial stacji, ale reset robi. detect i morse takze nie dziala.
odkad ostatnim razem podlaczalem stacje w moim systemie nic sie nie zmienilo, jedyne co zrobilem to zainstalowalem program muzyczny (mackie tracktion) i real playera, nic innego nie przypominam sobie, w systemie nie mieszalem w zaden sposob, w biosie nie zmienialem nic. uszkodzenie kabla czy portu raczej wykluczam gdyz kabel byl caly czas wetkniety w port szeregowy i nie dotykalem przelacznika. nie wiem niestety jak i czym sprawdzic czy napewno port w PC jest calkowicie sprawny. stacja jest i na C64 sprawuje sie znakomicie. gdy podlaczylem stacje dzisiaj, czerwona lampka swiecila sie nonstop az do resetu, tak jakby stacja byla ciagle resetowana. tak nie bylo nigdy wczesniej.
w biosie lpt mam ustawione na ECP+EPP, w ustawieniach portu LPT1 (manager urzadzen) mam wlaczona opcje \'wlacz wykrywanie starszego sprzetu plug n play\', probowalem tez z odznaczona ta opcja. mam windowsa XP z sp2, a plyta glowna to asrock S741GX. nie robilem od tamtego czasu updatow windowsa, a przynajmniej nie przypominam sobie (bardzo nikla szansa). przeinstalowalem cbm4win, wrzucilem do innego katalogu, odpalalem bez kopiowania driverow a nawet w trybie automatic - nic nie pomoglo. nie mialem czasu sprawdzic czy stacja dziala dobrze pod star commanderem, ale to zrobie i zdam sprawozdanie (nie wiem kiedy uda mi sie tyle czasu znalezc).