Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Dlaczego C=64?  (Przeczytany 1372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kifa

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Czerwca 2006, 18:09 »
 Eh,  jak  zawsze  dopisuję  się  spóźniony...    \'\'    

Dlaczego  C64?  To  tak  jakbyś  się  mnie  pytał,  dlaczego  oddycham...  Bo  takim  mnie  stworzono,  bo  to  jest  fundamentalna  zasada  egzystencji.  Bo  to  był  mój  pierwszy  komputer  i  NIGDY  swojego  C64  nie  zostawię!  Już  i  tak  wyrządziłem  mu  krzywdę,  trzymając  go  trzy  lata  w  szafie...    \'\'    

Eh...  Z  resztą,  jak  mam  racjonalnie  uzasadniać  coś,  co  racjonalne  nie  jest?    \'\'  

tkonojacki

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Czerwca 2006, 14:21 »
 Dobre  pytanie.  Dlaczego  c  =  64  

hmm...  

a  x  b  x  d  x  (  e  +  f  )  -  g  =  c  

a=1  

b=2  

d=3  

e=5,5  

f=5,5  

g=2  

Mam  nadzieje  ,że  odpowiedź  jest  wyczerpująca    \'\'  

Offline OSH

• Level 5
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Czerwca 2006, 13:59 »
 Poweim  szczerze,  chociaż  obecnie  jestem  też  fanem  Amigi,  to  nigdy  nie  zapomnę  chwili,  gdy  pierwszy  raz  włączyłem  swojego  C-64,  odpaliłem  grę  i  bawiłem  się.  napradę,  trudno  to  wyrazić.  Dziś  mam  26  lat,  czasem  się  zastanawiam,  czy  nie  jestem  już  za  stary  na  takie  bawienie  się,  ale  w  sumie,  czy  ja  komus  szkodzę,  że  lubię  się  bawić  C-64?  Że  uwielbiam  włączyć  jakąś  fajną  grę  i  abwić  się  bez  przestanku?  Cóż...taki  jestem.  I  nie  zamierzam  się  zmieniać  \'\'  

forseti

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Czerwca 2006, 16:26 »
 26  lat  -  nie  jest  jeszcze  tak  zle  ;)  Ja  mam  30  na  karku  i  po  wielu  latach  od  zepsucia  sie  komcia  i  zniknieciu  ze  sceny  i  uzywaniu  emulatora  kupilem  sobie  niedawno  na  allegro  caly  zestawik  i  tez  sie  nim  bawie  czasem  wieczorami.  Zona  patrzy  na  to  i  stuka  sie  znaczaco  w  glowe  :)  Ale  ostatnio  chyba  zrozumiala  na  czym  to  polega  i  to,  ze  tego  fenomenu  nie  da  sie  wytlumaczyc.  C64  rulez  po  prostu...  :)

bzyq

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Czerwca 2006, 23:36 »
 Czemu  Commodore  ??  bo  to  dobry  komputer  jest  .  
  i  kto  powiedział  ze  nie  bawimy  się  Amstradem  lub  ZXem  .U  mnie  co  chwila  inny  model  kompa  z  \'duszą\'  jest  na  biurku  .Nawet  zainteresowałem  tymi  starociami  mojego  12  letniego  syna  .I  jak  pomyslę  ze  mój  ZX81  jest  od  niego  dwa  razy  starszy  to  mnie  smiech  ogarnia  .

MisioC

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwca 2006, 20:46 »
 Dlatego  że  C64  to  po  prostu  klasyka  ..To  tak  samo  jak  ze  starymi  samochodami  ,  po  pewnym  czasie  im  starsze  tym  bardziej  poszukiwane  i  podziwiane  ....  Sam  mam  30  latek  i  wcale  nie  uwazam  że  jest  to  coś  dziecinnego  ,  komputery  8bitowe  to  po  prostu  hobby  ...Pozdrawiam  wszystkich  fanów  Komcia  ....  

metalic69

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Czerwca 2006, 19:15 »
 ŁoŁ  ja  mam  12  lat  i  niestety  spałiłem  moją    kommode  to  jednak  barrrdzo  miło  ją  wspominam  to  też  był  mój  pierwszy  komputer....  
  Pamiętam  jak  cieszyłem  sie  gierkami  to  jak    zwykła  taśma  magnetofonowa  sie  zjechała  i  niechcciała  sie  wgrywac  byłem  oburzony...  
  Potem  nauczyłem  sie  kopiowac  gierki...  
  Nawet  do  dzis  mam  stosik  na  biurku  kaset..  
  Ach  to  były  piękne  czasy....  
  Dziś  uzywam  emulatora  jednak  emulator  to  nie  to  samo....  \'\'  dlaczegi  mi  sie  spaliła  a  wyraźniej  to  spalił  mi  sie  układ    grafiki......

Kifa

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Czerwca 2006, 23:57 »
 Na  Allegro  zawsze  można  poszukać,  jest  trochę  ofert  pełnych  zestawów  Komodiusza.    \'\'    

Ja  dzisiaj  dostałem  wreszcie  paczkę  z  drukarką  MPS  1200,  na  chodzie  (już  testowałem),  teraz  muszę  dorobić  kabel  serial  (chcę  używać  obu  1541-II  na  raz...    \'\'  ),  dokombinować  przewód  zasilający  i  będę  miał  pełny  zestaw  pod  GEOS`a!    \'\'  I  nie  tylko,  myszka  z  trybem  proporcjonalnym  aż  sięprosi  o  zabawę  jakimś  edytorem  FLI...    \'\'  

tkonojacki

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Czerwca 2006, 16:07 »
 >  dlaczegi  mi  sie  spaliła  
  Ze  wstydu  xD

zyga

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Czerwca 2006, 13:44 »
 Nie  ma  zbyt  dużo  programów  obsługujących  mysz  1351  w  trybie  proporcjonalnym.  Natywnie  napewno  AmicaPaint  (Multicolor),  istnieją  tez  przerobione  wersje  Art  Studio  (Hires)  oraz  GunPaint  (Fli  Interlace).  
  Do  poszukania  na  csdb.c64.org.

Gawels

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Lipca 2006, 17:17 »

Do  zostawiania  na  noc  komputera  włączonego,  żeby  móc  kontynuować  przerwaną  i  zapauzowaną  grę  następnego  dnia.

Nie  prościej  skorzystać  z  zapisu.  ````  

jtr

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lipca 2006, 14:12 »
 Dlaczego  nie?  :)  

\'No  a  poza  tym,  dlaczego  Commodore,  a  nie  Atari,  Amstrad,  Sinclair...?  \'  

Lubie  tez  Atari,  Sinclair...  ale  C64  ma  najlepszy  grafiki  dla  mnie  :)  

A  tknonojaki...  

\'  
  Dobre  pytanie.  Dlaczego  c  =  64    

hmm...    

a  x  b  x  d  x  (  e  +  f  )  -  g  =  c    

a=1    

b=2    

d=3    

e=5,5    

f=5,5    

g=2    
  \'  

Masz  racie!!!

bateau

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Sierpnia 2006, 14:39 »
 Sentyment  (ah,  te  stare  dzieje  z  grami  na  kasetach,  kiedy  to  w  zaciszu  pokoju  grałem  z  bratem  w  Koło  Fortuny  i  Ghost  Busters    \'\'  ).  No  i  fascynacja  starymi  filmami  o  hackerach  typu  \'WarGames\'  ;)  

BoBeR

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Sierpnia 2006, 02:23 »
 1.  Sentyment  
  2.  Jak  cos  nie  wyjdzie  to  nie  mozna  zgonic  na  niekompatybilny  sprzet  czy  awarie  driverow.  Kazdy  ma  lub  moze  miec  identycznie  dzialajacy  
  3.  To  co  pisali  wczesniej  koledzy  
  4.  Inne  stre  kompy  tez  lubie  
  5.  Co  by  nie  napisac  jestem  walniety  jak  wiekszosc  commdorowcow  i  sie  tego  nie  wstydze  
  6.  Mam  C64  od  6  roku  zycia,  chociaz  ten  wynalazek  jest  starszy  ode  mnie  
  7.  I  w  ogóle...  
  8.  Bo  mam  fajnych  znajomych  commodorowcow  (nie  wypisuje  ksywek  zeby  nie  pominac  nikogo)  
  PieCa  tez  mam  (nawet  3)  i  ni  narzekam.  Mam  stos  bajtków  i

BoBeR

• Gość
Dlaczego C=64?
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Sierpnia 2006, 02:25 »
 i  stos  komodorków  i  literature  z  tych  lat.  I  jak  spojrze  na  cokolwiek  z  tego  to  nadal  mnie  fascynuje.  Postep  jaki  nastapil  w  swiecie  Grzybów  (PieCów)  zabil  ta  fascynacje.  W  nowych  kompach  nie  ma  juz  nic  magcznego