Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stacje Drygola / naprawa mech.  (Przeczytany 5795 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
Stacje Drygola / naprawa mech.
« dnia: 27 Listopada 2017, 05:41 »
Przyznam, że jak zobaczyłem Twój post na stronie na temat próby naprawy głowicy w stacji 1541, to byłem bardzo podjarany, nawet zostawiłem komentarz. ;) Liczyłem, że szybko obwieścisz światu, że znalazłeś patent. Potem, jak zobaczyłem, że wystawiasz hurtem zwalone stacje za kosmiczną cenę, to mój entuzjazm opadł do zera.

Eeee Paweł, bo był taki plan zeby przysiaść do tematu i probowac ozywic te napedy ale jak zobaczylem ile czasu mi to wpiernicza to sobie poprostu dalem spokoj. Niestety musze sie pozbywac gratów z garażu bo nie mam miejsca najzwayczajniej w swiecie.
A cena kosmiczna ?! 62 zł za stacje ze zwalonym napedem lub ze spalonym jakims tam chipem przykladowo VIA to jest duzo ?
To ja myslaelm ze to bedzie atrakcyjna cena jak widze te oferty typu "dioda pali", "nie mam kabla nie sparwdzana" po 100 zł szt. srednio.
To jaka kwota nie byla by kosmiczna ?

edit: w sumie racja , szkoda mojego czasu z tym allegro tez.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2017, 05:51 wysłana przez drygol »

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
Re: Stacje Drygola / naprawa mech.
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Listopada 2017, 07:31 »

A cena kosmiczna ?! 62 zł za stacje ze zwalonym napedem lub ze spalonym jakims tam chipem przykladowo VIA to jest duzo ?
To ja myslaelm ze to bedzie atrakcyjna cena jak widze te oferty typu "dioda pali", "nie mam kabla nie sparwdzana" po 100 zł szt. srednio.
To jaka kwota nie byla by kosmiczna ?

edit: w sumie racja , szkoda mojego czasu z tym allegro tez.

Masz rację, lepiej wycofaj aukcję i  wykipruj te stacje do kontenera bo szkoda Twojego cennego czasu na zabawę z grosikami.  ;)

To będzie dużo mądrzej niż wywalić cenę z dupy (bo dla kupującego wydać 62 zł za złom to tak samo jak wywalić tą kasę z w błoto)
Poza tym przez takich delikwentów ceny na Allegro rosną w zawrotnym tempie.
Wystawienie aukcji od złotówki, na dłuższy termin, doprowadziłoby do uzyskania uczciwej ceny za te uszkodzone stacje, na pewno
nie naraziłoby sprzedawcy na jakiekolwiek aluzje czy szyderstwa.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Listopada 2017, 07:48 »
A moze zamiast szydery to poprostu napiszesz jaka to jest uczciwa cena ?
Pytam zupelnie powaznie bo bawic w trololo mi sie nie chce.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Listopada 2017, 07:52 »
Przecież napisałem grubymi literami:
Wystawienie aukcji od złotówki, na dłuższy termin, doprowadziłoby do uzyskania uczciwej ceny za te uszkodzone stacje, na pewno

Zamiast się nastawiać na odpieranie złośliwości czy też zarzutów - przeczytaj całe zdanie bez niepotrzebnych emocji.
Nie szydzę i staram się nie być złośliwy czy też kąśliwy. Po prostu dobra rada dla kolegi z forum, z założeniem, ze nie jest
pazerną mendą.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Listopada 2017, 08:02 »
Ok , fair enough.
Nie wystawiam na allegro praktycznie i sie raczej sugeruje cenami ktore juz tam sa. Wystawialem moze ze 4-5 razy cokolwiek.
Do aukcji z cena minimalna sie troche zrazilem jak wystawilem jakis czas temu kilka (chyba 6) bud do c64c to poszly jak dobrze pamietam kolo 20 zl - oczywiscie jako zlom bo brudne, zniszczone itd.
Podobna sprawa z kompletem typu magnetofon (sprawny i wyczyszczony) + kilka kaset z orginalami. Cena zawrotna bo cos kolo 30 zl. No to ja sie tak zastanawiam. Skoro kupuje cos drozej to czemu mam to sprzedawac taniej ?
Jest tez druga opcja :D jestem totalnym frajerem i nie czekam na okazje :D :D

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Listopada 2017, 08:24 »
Popatrz z tej strony: Tak jak napisałem wcześniej, zakładam, że nie jesteś pazerną mendą,
dodam jeszcze, ze zakładam, że nie jesteś frajerem lecz tak jak napisałeś którymś poście
powyżej
Niestety musze sie pozbywac gratów z garażu bo nie mam miejsca najzwayczajniej w swiecie.

Wystawienie ośmiu stacji (jak sam piszesz: gratów) za taką cenę może jedynie doprowadzić do tego,
że zainwestuje w nie jakaś pazerna menda (operując terminami z lat 80-tych: spekulant) a następnie
będzie sprzedawał pojedyncze sztuki, jako "stan nieznany" po 100 zł sztuka.

Jeżeli jesteś uczciwy to nie powinno Cię to cieszyć, że za zarobione kilkaset złotych wprowadzasz na rynek
złom, który dla przeciętnego użytkownika nie jest nic warty. 
Bo tak naprawdę to ile jest warta stacja, którą może naprawić tylko jeden zapaleniec w Polsce
(o którym dowiedzieliśmy się z postu na C64P) ?

Osobiście jestem konserwatywnym retro-fanem i korzystam tylko ze stacji dysków oraz dyskietek.
Dla mnie stacja to podstawowe peryferium dla C64. Jedną ze stacji kupiłem chyba 2 lata temu od kolegi
Comankh'a za 75 zł sprawną i wyczyszczoną - do tej pory mi śmiga aż miło. On dał ogłoszenie tutaj i wcale
nie było tłoku, a przecież na przestrzeni 2-ch lat na pewno sprzęt nie poszedł wielokrotnie w górę.
Na pewno nie jest frajerem - po prostu kupił stację uwaloną, naprawił, wyczyścił i puścił dalej po rozsądnej
cenie. Własnie takie zachowania powinno się cenić i szanować.

Sprzęt jest tyle warty za ile się wylicytuje - czyli za ile ludzie go kupią. 

Popatrz na inną sprawę. Dyskietki 3.5" DD które osiągają zawrotne ceny na Allegro bez względu na to czy
sprawne czy "niesprawdzone"
Facet wystawia w pakietach 10szt po 12zł za pakiet  http://allegro.pl/dyskietki-dd-w-pakietach-po-10-sztuk-sprawne-i7040434850.html
Cena totalnie niewygórowana, patrząc na inne oferty, facet sprawdza każdą dyskietkę czy jest sprawna, a ile ludzi od niego to kupiło ?
Frajer czy uczciwy sprzedawca znający wartość tego co sprzedaje ?

A porównaj to do innych ofert:
http://allegro.pl/dyskietki-3-5-cal-ds-lub-dd-lub-2dd-10szt-i6999538719.html  gostek sprzedaje 10 sztuk NIESPRAWDZONYCH po 19zł
jak dla mnie to spekulant, bo na 100%  to są śmierdzące piwnicą, zawilgocone śmieci.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2017, 08:26 wysłana przez ikci »

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Listopada 2017, 08:40 »
Troche mnie zaskoczyles z tym ze ktos to moze kupic i sprzedac jako nie sprawdzone. W sumie nie pomyslalem o tym bo poprostu nie jestem jakims uber sprzedawca/handlarzem allegrowym. Raczej liczylem na to ze kupi to sobie ktos kto ma czas i checi zeby to naprawic bo mnie z zakupami retro sprzetu troche ponioslo ;) Nakupilem troszke za duzo i nie wyrabiam na zakretach z naprawami przy etacie i firmie do tego :D

Z tymi cenami na allegro to ja mam taki poglad ze jezeli mnie na to stac to czemu mam nie kupic takich dyskietek po 19zl i samemu sprawdzic dla funu skoro za paczke szlugow place 16 zl.
IMO to nie jest problem cen z allegro tylko zarobkow kupujących no ale to moje zdanie i nie chce nim rozpętać shitstormu.
Oczywiscie nie przesadzając w druga strone bo widuje sie  na allegro gostka ktory sprzedaje kompy po 1k w gore i to raczej jest jedna z jego nizszych kwot i tu jestem w stanie sie zgodzic ze to ceny kosmiczne czasami.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Listopada 2017, 09:21 »
Raf proszę zamknij temat albo ogarnij wpisy które odbiegają od tematu - jaki sens analizować januszy biznesu w sprzedaży "nie sprawdzone" itd...spekulant i cała reszta..., dyskietki pierdy i inne dyskusje to na inny watek sie nadaje.
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2017, 09:28 »
Czemu zamykac ? moze raczej przeniesc do innego wątku ?
Jak sie na ten temat nie bedzie rozmawiac to raczej nigdy sie go nie wyjasni.

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2017, 09:35 »
Przepraszam jeżeli wywołałem (i w dodatku nadal ciągnę) ten off-top. Proszę Rafa o wydzielenie wątku ale nie wrzucanie go do smietnika.

Kolego drygol,  nie chce nic narzucać ale mam propozycję, która jest wg mnie jak najbardziej uczciwa.
Oczywiście to moja sugestia.

Przeciętny użytkownik Allegro widząc 8 uszkodzonych stacji wystawionych na aukcji, dochodzi do wniosku, że to jest wyprzedaż
sprzętu po jakimś serwisie - czyli są to stacje NIENAPRAWIALNE, bo serwis nie dał rady ich naprawić  a zatem totalne śmieci. 
Oczywiście nie można się spodziewać, że w takim wypadku aukcja od złotówki osiągnie jakąś satysfakcjonującą cenę.

Ja bym zrobił to tak, że wystawiałbym każdą stację osobno od złotówki, oczywiście nie wrzuciłbym wszystkich na Allegro w tym samym czasie
lecz po kolei - do świąt jest jeszcze trochę czasu.
Każdą stacje opisałbym co jest wg mnie uszkodzone. W przypadku stacji z uszkodzoną głowicą, napisałbym tłustymi literami,
że na forum C64 Power jest wątek na temat naprawy tych uszkodzonych głowic - i że za kwotę około 70 zł można doprowadzić
stację do sprawności. W ten sposób każdy sobie przeliczy że warto licytować i będziesz miał zainteresowanie na aukcji.
W ten sposób podziałasz dobrze także dla naszej społeczności bo propagujesz forum, oraz napędzisz  ruch u kolegi serwisowca,
a sam na pewno nie stracisz.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2017, 12:25 »

W skrajnych przypadkach - ostatnio an retrogrupie na FB - pewien jegomosc klal na sytaucje w ktorej za kup teraz 50 nie mogl gierek popychac a jak wystawil od 1zl to poszly zaledwie za 7... rozumiem jego bol no ale prawo popytu i podazy jest nieublagane.

EDIT: no i brak przyzwyzajenai naszej nacji, ze gry to sie kupuje oryginaly :D
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2017, 12:46 »
Żeby nie było - to nie jest jakaś personalna akcja, bo Drygola bardzo lubię. Ale niesmak pozostał. Dziś rano aukcja zniknęła z serwisu. Ja rozumiem, że to kupujący ustala kwotę i to jego sprawa, jaką ustali. Mnie bardziej uderzyło to, że aukcja została opisana w taki sposób, jak by wyglądała właśnie na wystawkę "Janusza":

Witam,

Sprzedaje osiem sztuk stacji Commodore 1541 w tym jedna 1541-II.

Stacje są uszkodzone. Sprzedaje na części bo sam nie mam czasu ich naprawiać

Stan jak na zdjęciach.

Nie przyjmuję zwrotów.

Pozdrawiam

Nie tylko ja, ale i inni czytelnicy Twojej strony internetowej są świadomi, że dokładnie wiesz co w tych stacjach zdechło, ale nie raczysz nawet opisać szczegółowo na aukcji no i żądasz za kota w worku pół tysiaka. Stan jak na zdjęciach. A jaki jest stan w środku? Czego brakuje? Co zwalone? Bo na bank nie są zwalone tylko głowice. Raczej wątpię, by ktoś chciał pół tysiaka wywalić na 8 zwalonych stacji i potem próbować je upłynniać 100 zł/sztuka, bo suma summarum sprzeda 3-4 i reszta mu zostanie i będzie i tak w plecy.

I właśnie najbardziej martwi mnie to, że coraz więcej szrotu trafia na aukcje. Ale nie szrotu wyciągniętego z kontenera (choć takowy nadal jest w obiegu), ale szrotu, który przewija się przez osoby zajmujące się naprawą sprzętu. Do tego dochodzi do manipulacji w stylu "stan jak na zdjęciach", przez co sztucznie podbijane są ceny retro sprzętu (ktoś wejdzie w zakończone aukcje i zobaczy, że szrot stoi za pół tysiaka i swój też za tyle wystawi). Tak więc ogólnie jestem lekko zniesmaczony tą całą akcją. Ikci bardzo fajnie opisał rozwiązanie sytuacji.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Listopada 2017, 12:57 »
Cena -owszem, dysksyjna, ja w marcu wylicytowalem (od Elroya z forum :) )za niecale 40zl 1x 1541C, prawdopodbnie z podobnym problmem z mechanika :) stacja jest sprawna, oprocz mechanizmu wlasnie. Zdaje sobie sprawe, ze Drygol musial kazda z osobna rozebrac, przetestowac itd ale za ten caly stos 500zl na pewno bym nic dal. Zasadniczo niestety jestem juz zniechecony kupowaniem sprzetu na allegro, bo obecnie juz wieksze szanse sa kupic sprawny sprzet (zniszczony wizualnie) z recyklingu niz "nietestowany" albo "jak na zdjeciu" z allegro.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopada 2017, 13:01 »
Sęk w tym że wcale dokładnie nie wiem co w nich jest zwalone bo gdybym wiedzial to bym je naprawił z całą serią poprzednich (na co nie bardzo mam za bardzo czasu) to raz, a dwa post na blogu moze i w miare swierzy ale robiłem te stacje jakis czas temu i zwyczajnie nie pamietam co dokladnie i w ktorej jest zwalone.
Jak pisałem, ja ekspertem od allegrowej sprzedazy nie jestem więc opisałem jak wszyscy czyli stan jak na zdjęciach.
Dziwi mnie natomiast z jaką pewnością odrazu jestem oceniany - "janusz biznesu", "dobrze wiesz co w nich zwalone", "manipulant" itd.
Owszem mogłem napisać że w części stacji jest uszkodzona głowica, zgoda ale z drugiej strony nie spodziewałem się że za taką kwote musze się tłumaczyć z każdej usterki.
IKCI miał faktycznie racje ze ktos moze to kupic i wystawic jako "dioda swieci dalej nie sprawdzalem" ale jak dostaje strzaly za to ze wystawilem stacje po 62 zł gdzie w takim samym stanie reszta allegro wystawia za 100 to powiem szczerze ze mnie to troche osłabia ...
Dlatego tez zapytalem jaka to jest dobra cena ale nikt jakos sie nie kwapi jej podac.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Listopada 2017, 13:32 »
Hurtem wszystkie za 250 + wysylka moge lyknac. BTW ostatnio widzialem jegomoscia, ktory 3 stacje wystawial za 240 - tez nie ma chetnych.