Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: RetroKomp / LOAD ERROR 2017  (Przeczytany 6140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
RetroKomp / LOAD ERROR 2017
« dnia: 30 Lipca 2017, 23:02 »
Kolejna edycja łączonej imprezy RetroKomp / LOAD ERROR 2017 odbędzie się w dniach 20-22.10.2017 r. w Gdańsku. Poniżej wklejam oficjalne info od Sachego dotyczące planowanych konkursów, w tym również tych z udziałem prac na Commodore 64. Zapraszam na imprezę. :)

RetroKomp/LOAD ERROR 2017 – Lista planowanych konkursów

Jako, że tegoroczna edycja RK/LE zbliża się powoli, czas więc ogłosić oficjalną listę planowanych konkursów. Ogólnie zarówno lista, jak i ich zasady opierają się na sprawdzonej formule wypracowanej w 2013 i 2015r, ale są i pewne zmiany, które tu wstępnie zasygnalizujemy (dokładne compo rules ogłosimy zapewne na początku września). Zmiany te są raczej ewolucyjne niż rewolucyjne i mamy nadzieję, że uatrakcyjnią rywalizację, uczynią ją bardziej sprawiedliwą oraz zachęcą twórców do wysiłku. Oczywiście pozostajemy przy zapowiadanej formule "8-bit & Amiga Only".

Tradycyjnie, jak co roku, zapraszamy twórców gier do RK GameDev Compo, na zasadach praktycznie identycznych jak w 2016r. W trakcie imprezy odbędą się też zmagania Łamaczy Joysticków - sprawa nie wymagająca komentarza. Najwięcej emocji wywołają zapewne zmiany w dyscyplinach demoscenowych, oto więc ich lista:

1. CHIP MUSIC COMPETITION
2. 8-BIT PIXEL GRAPHICS COMPETITION
3. 8-BIT EXECUTABLE COMPETITION
4. AMIGA MUSIC COMPETITION
5. AMIGA GRAPHICS COMPETITION
6. SMALLER AMIGA EXECUTABLE COMPETITION
7. BIGGER AMIGA EXECUTABLE COMPETITION
8. TRUE WILD COMPETITION

W zasadach konkursów 1-5 praktycznie nie ma zmian w stosunku do roku 2015. Natomiast jak widać dalej, Amiga EXE Compo zostało podzielone na dwie części. Zostało to uczynione po to, by intra 4k, Bootblocki czy mniejsze produkcje nie musiały konkurować z dużymi demami na najmocniejsze konfiguracje. Tym sposobem próbujemy uczynić współzawodnictwo bardziej sprawiedliwym. Celowo jednak unikaliśmy nazw Intro/Demo, gdyż przed deadlinem nie wiemy ile i jakich produkcji zostanie zgłoszonych. Tak więc zastrzegamy sobie prawo do przydziału prac do danego compo w zależności od ich wielkości i ilości zgłoszeń. O ile sprawa małych intr (do 4k) i dużych dem wydaje się jasna, to np. prace 40-64k mogą być przydzielane do którejkolwiek z tych kategorii - tu właśnie zostawiamy sobie największą możliwość przesunięć. Oczywiście ideałem były by osobno Intro i Demo Compo, również podzielone na OCS i AGA, ale aż takimi optymistami nie jesteśmy, choć zapraszamy by nas zaskoczyć. Podział jednak na dwie w miarę sprawiedliwe kategorie wydaje się być sensowny i choć niesie pewne ryzyko - postanowiliśmy spróbować to w tym roku zrealizować. W obu Exe Compo dozwolone będzie również wystawienie kilku prac przez jednego autora/grupę, więc produktywni programiści mogą wystawić zarówno np. intro 256b jak i 4k czy dentro oraz trackmo - jednak zastrzeżeniem, że ewidentnie crapowatym produkcjom będziemy ograniczać czas wyświetlania.

Nie zdecydowaliśmy się natomiast na podział 8-bit Exe Compo, ponieważ z racji odbywających się w tym roku Decruncha, Silesii, Speccy.pl Party i Silly Venture wiemy, że dużych szans na wysyp produkcji na 8-bit raczej nie ma (choć mamy już wstępne 2 solidne deklaracje, którym kibicujemy).

Kolejną zmodyfikowaną jest kategoria TRUE WILD, którą chcemy wybawić od łatki "Śmietnik Kompo". Tym razem zapraszamy do konkursu produkcje niosące ze sobą trochę większą wartość artystyczną lub techniczną. Dlatego też śmieszne obrazki z kilku kresek czy też MP3 puścimy za zgodą autorów poza konkursem.

Aktualnie, to wszystko co chcieliśmy Wam przekazać. Mamy nadzieję, że wprowadzone zmiany spodobają się Wam i przełożą na ilość i jakość prac. Jest jeszcze sporo czasu, zapraszamy więc do działania :)

Sachy, w imieniu RK/LE Team

http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Re: RetroKomp / LOAD ERROR 2017
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Sierpnia 2017, 00:01 »
Planowane koncerty na RK/LE 2017 - KATOD i MotionRide!

Z ogromną radością możemy zapowiedzieć, że podczas tegorocznej edycji RK/LE wystąpią u nas KATOD i MotionRide! Koncerty odbędą się wieczorami, zarówno w piątek jak i w sobotę, a panowie zapowiadają niespodzianki w trakcie występów. Poniżej możecie znaleźć opisy Artystów i linki do ich twórczości.

Polecamy i zapraszamy!

KATOD (KATODmusic) - artysta z Wrocławia tworzący muzykę instrumentalną. Klasyczne analogowe brzmienia syntezatorowe łączone ze szczyptą chiptune'a i melodyjnymi solówkami. Grane na żywo na komputerach Commodore 64, syntezatorach oraz gitarze elektrycznej.

http://www.youtube.com/katodmusic
https://www.facebook.com/KATODmusic/
https://katodmusic.bandcamp.com

MotionRide - producent elektronicznej muzyki tanecznej (EDM) z okolic Wrocławia, czasem robiący również instrumentalnego rocka. Zarówno jeden jak i drugi styl łączy z brzmieniem retro, zwanym chiptune. Muzykę swoją robi w tzw. trackerach (tych nowoczesnych, jak również tych na komputerach retro, typu Amiga, Atari 65XE, Commodore 64, Atari STE, Nintendo Game Boy, PC DOS). Od czasu do czasu robi też remixy/covery popularnych utworów muzyki POP/Rock lub piosenek ze ścieżek dźwiękowych gier wideo. Dodatkowo zajmuje się również grafiką i animacją 8/16 bitową.

http://www.youtube.com/user/MotionRideVideos
www.facebook.com/MotionRideVideos
https://motionride.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/motionride
www.twitter.com/MotionRideMusic
www.instagram.com/motionridevideos
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Września 2017, 22:37 »
Pojawiły się pierwsze nagrody sprzętowe dla zwycięzców RK/LE 2017 compos!

Drygol/Lamers^RKLE Team^retro-cloud.eu ufundował nagrody dla wystawiających swoje prace na RK/LE 2017. W skład pakietu wchodzą:

* Commodore 64 ver.C (fully refubished), zawierający multikernal standard/JiffyDos oraz wewnętrzny emulator SD2IEC z kartą SD.

* multifunkcjonalny cart Easy Flash ver.3, przeznaczony do pracy z komputerami C64/C128

* emulator zewnętrzny SD2IEC zasilany z mini USB, z wtykiem serial DIN.  Emulator pozwala na dostęp do plików oraz obrazów dyskietek zarówno komputerom rodziny C64/C128 jak i komputerom serii C264 (C16, C116, C+4)

Więcej informacji na temat wyżej wymienionych urządzeń można zasięgnąć http://retrohax.net oraz na http://retro-cloud.eu

RK/LE 2017 compo rules, wersja finalna

Jako, że nie było uwag, wersja pre-final compo rules stałą się obowiązującą. Zachęcamy więc do tworzenia niesamowitych produkcji na nasze konkursy!

« Ostatnia zmiana: 10 Września 2017, 22:40 wysłana przez sachy »

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Września 2017, 23:14 »
Sachy pozdrawiam ! Będę :)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Września 2017, 04:06 »
A można wystawić w compo np. muzykę SID (3 channels), jeśli się nie jest osobiście na party LoadError 2017 ? A jeśli tak, to czy można prosić o jakiś adres e-mail, gdzie można wysłać swoje prace do music compo LE 2017. W razie "w", gdybym zajął wysokie miejsce, to nagrodę proszę przekazać np. na jakiś dom dziecka . Chociaż znając życie, kiedy zobaczą "by Buddha/Vaudeville", to polecą downvoty i żaden dom dziecka nie zostanie obdarowany tym cudownym sprzętem, który widnieje wyżej na zdjęciach :/

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Września 2017, 08:20 »
@Wegi: no superancko! A może jakaś mała prodka w Exe? 256b? 4k? Mała dyskietka? ;) Do zobaczenia!

@Retrozbych: pewnie, że można zdalnie. Tu jest link do przesyłania prac: http://retrokomp.org/?page_id=3011&lang=pl_PL. Warto przejrzeć zasady, bo w razie nieobecności można mieć swojego przedstawiciela wśród uczestników, ale jego dane (imię, nazwisko, numer dokumentu) trzeba dostarczyć razem z pracą.

Pozdrawiam!

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Września 2017, 08:35 »
@Wegi: no superancko! A może jakaś mała prodka w Exe? 256b? 4k? Mała dyskietka? ;) Do zobaczenia!

@Retrozbych: pewnie, że można zdalnie. Tu jest link do przesyłania prac: http://retrokomp.org/?page_id=3011&lang=pl_PL. Warto przejrzeć zasady, bo w razie nieobecności można mieć swojego przedstawiciela wśród uczestników, ale jego dane (imię, nazwisko, numer dokumentu) trzeba dostarczyć razem z pracą.

Pozdrawiam!

Dzięki serdeczne za link Sachy :) No to wyciągam SID'a z szuflady, który najpierw miał iść na SP8, później gdzieś indziej i nie poszło, więc będzie LE 2017 :) Hmmm ktoś chętny na mojego przedstawiciela ? ...O widzę las rąk w górze :D .... Św.p. Ramos, jak mi teraz ciebie jest brak :/ Ty zawsze byłeś chętny publikować moje prace na parties, jako mój przedstawiciel ! No ale czasu sporo, więc może i ja zakoduję jakieś intro 4k na C64 i zrobię jeszcze mod'a na Amiga music compo :) Trudno Sachy, bo raczej mój przedstawiciel się nie znajdzie, ale poczytam dokładnie zasady, aby nie było żadnych problemów ! Dzięki jeszcze raz i również pozdrawiam !

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2017, 19:08 »
Prace na platformę C64 z przeznaczeniem na konkursy można podsyłać również bezpośrednio do mnie.

Zawsze aktualne!

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Września 2017, 18:26 »
Przewidywane ceny wejściówek

Wszystkie wejściówki będzie można nabyć bezpośrednio przy wejściu na imprezę, na terenie placówki SM GAK. Przewidziano 3 opcje:

1. Wejściówka 3-dniowa (piątek, g. 9:00 – niedziela, g. 14:00) – 90 zł
2. Wejściówka 3-dniowa dla Wystawców* (piątek, g. 9:00 – niedziela, g. 14:00) – 45 zł
3. Odwiedzający RK (tylko sobota, g. 10:00 – 17:00) – 5 zł

(*) Jako Wystawca traktowana jest osoba, która przywiezie ze sobą co najmniej 3 stacjonarne retro komputery lub retro konsole, z czego przynajmniej jeden zestaw powinien zawierać wyświetlacz (monitor/TV), być sprawny/uruchomiony oraz udostępniony uczestnikom imprezy (komputery i konsole przenośne nie wliczają się do obowiązkowych trzech sztuk dających zniżkę).

Uczestników będą identyfikowały odpowiednie identyfikatory i/lub opaski.

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Września 2017, 15:24 »

Nagrody w scenowych COMPOS*

Dzisiaj możemy już oficjalnie opublikować rozpiskę planowanych nagród pieniężnych, przewidywanych w scenowych konkursach podczas RK/LE'17. Wypłaty nagród podlegają pewnym regułom (głównie księgowym), które zostały opisane w regulaminie na stronie www.retrokomp.org i uczestników competitions bardzo prosimy o zapoznanie się z nimi. Zgłoszenie pracy do konkursu automatycznie oznacza zaakceptowanie wspomnianych zasad. Kwoty podane są w oficjalnej polskiej walucie (PLN), w kolejności: miejsce #1, #2, #3.

1. CHIP MUSIC COMPETITION - 250/150/100 (PLN)

2. 8-BIT PIXEL GRAPHICS COMPETITION - 250/150/100 (PLN)

3. 8-BIT EXECUTABLE COMPETITION - 600/500/400 (PLN)

4. AMIGA MUSIC COMPETITION - 250/150/100 (PLN)

5. AMIGA GRAPHICS COMPETITION - 250/150/100 (PLN)

6. SMALLER AMIGA EXECUTABLE COMPETITION - 500/400/300 (PLN)

7. BIGGER AMIGA EXECUTABLE COMPETITION - 700/600/500 (PLN)

8. TRUE WILD COMPETITION - 250/150/100 (PLN)

Sumarycznie, pula nagród w 8 konkursach to 7 tyś. zł. Zasada z lat poprzednich - jeśli w konkursie jest prac mniej niż 4 (cztery) to wypłacana jest tylko nagroda za pierwsze miejsce. Odbiór nagród wyłącznie na miejscu, za pokwitowaniem (odsyłamy do opisu zasad konkursów). Dodatkowo przewidujemy sympatyczne nagrody rzeczowe, które otrzymujemy od naszych sponsorów (szczegóły były lub jeszcze dodatkowo będą publikowane na naszej stronie www).

W konkursie RETROKOMP GAME-DEVELOPMENT COMPETITION przewidywane są wyłącznie nagrody rzeczowe, tradycyjnie od niezastąpionych Lotharka i Adama Zalepy oraz innych sponsorów wspierających imprezę.

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa we wszystkich konkurencjach! :)

---

(*): UWAGA - Sponsor nagród pieniężnych i nasz Gospodarz (Scena Muzyczna GAK) ma również gorąca prośbę (a w zasadzie warunek). W trakcie sobotniego "Dnia Otwartego zlotu RetroKomp" (sobota 10:00-17:00), spożycie alkoholu będzie dozwolone WYŁĄCZNIE w strefie gastronomicznej, czyli w obrębię tradycyjnego namiotu, który ponownie zostanie rozstawiony z boku głównej sali. Podczas godzin otwartych odwiedzają nas zarówno rodziny z dziećmi, jak i lokalne czy ogólnokrajowe media (radio, TV, portale). SM GAK to instytucja publiczna i musi z oczywistych względów dbać o swój wizerunek. W strefie gastronomicznej przewidywany jest food truck, ławeczki, stoły i nagrzewnice. Tam też możliwy będzie zakup alkoholu. Podczas całej imprezy prosimy również o ograniczenie spożycia na głównej sali, m.in. ze względu na bezpieczeństwo eksponatów. W latach poprzednich zdarzały się "polania i rozlania" nad sporo wartymi sprzętami - mieliśmy prośby od wystawców by to ryzyko ograniczać. Jesteśmy pewni, że doskonale rozumiecie sytuację.

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Września 2017, 10:53 »
Prace na platformę C64 z przeznaczeniem na konkursy można podsyłać również bezpośrednio do mnie.

Super sprawa V-12 :) Ja za około 2-3 tygodnie podeślę na twój adres e-mail i będzie to C64 fromat SID (3 channels), do którego robię też wszystkie dźwięki na GT2, Amiga format MOD, do którego też robię wszystkie dźwięki oraz sample perkusyjne delikatnie skompresowane i pod G-3, aby to było w dobrej jakości. Raczej spokojnie się zmieszczę w rozmiarze 1 MB. Nie będę wystawiał intra pod szyldem żadnej grupy, tylko robię logo "Load Error", ale rysuję wszystko na PC, później konwersja na format C64 i dalej to już poprawki na Pixcen. W intrze będzie głównie chodziło o efekty koderskie, więc mam nadzieję, że nikt aż tak nie będzie zwracał uwagi na grafikę. Mam nadzieję V-12, że gdy zauważysz jakieś rzeczy niezgodne z regulaminem, lub coś podobnego, to odpiszesz i coś doradzisz, aby wszystko było ok. Do publikacji dołączę również kody źródłowe do intra pod 64tass i source do mojego utworu SID pod GT2. A jeśli nie polecą downvoty za moją osobę i coś wygram, bo ludzie będą patrzeć pod kątem wykonania, a nie mojej nie lubianej już osoby, to za moją wygraną postawcie sobie wszyscy browary za następne 100 lat sceny C64 jak coś ! :) . Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2017, 11:01 wysłana przez retrozbych »

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Września 2017, 20:33 »
Kolejna nagroda rzeczowa, tym razem od RetroLab.pl!

Koledzy z RetroLab.pl zamierzają przekazać kolejną nagrodę rzeczową dla zwycięzców naszych compos. Jest to zestaw: Cart MSSIAH + PCB SID2SID.

Więcej informacji o zestawie tutaj: http://www.mssiah.com/features.php

Dziękujemy RetroLab.pl!

Offline sachy

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2017, 18:31 »
Nagrody na RK/LE 2017: coś specjalnie dla grafików!

Magazyn PIXEL (Kultura Gier Wideo) ufundował nagrody dla najwyżej sklasyfikowanych polskich laureatów w kategoriach 8-BIT PIXEL GRAPHICS COMPETITION oraz AMIGA GRAPHICS COMPETITION. Nagrodę stanowią roczne prenumeraty magazynu PIXEL oraz specjalne wydania legendarnych czasopism BAJTEK i TOP SECRET.

Serdecznie dziękujemy i zachęcamy do tworzenia niesamowitych dzieł pixel-art!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Września 2017, 21:14 »
[...]
Pozdrawiam!

Będzie demo i 4kilówka Pozdrawiam - rozumiem, że można oddać na party do competition tak ?
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline retrozbych

• Level 2
  • **
    • my Facebook profile
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Października 2017, 12:29 »
Będzie demo i 4kilówka Pozdrawiam - rozumiem, że można oddać na party do competition tak ?

Ponoć V-12 zbiera to wyślij na jego e-mail, ja przynajmniej tak zrobię. Wynik odnośnie mojego intra już zapewne przesądzony, skoro Wegi startuje w demo compo. Natomiast w music compo ja się nadal nie poddaje, mimo wysokich progów tzn. downvotów za to, że ludzie mnie nie lubią. Sorry miałem robić coś do Amiga compo 4 channel, ale tak się wkręciłem w tego mojego natywnego SID'a 3 channel (classic), że to już powoli zaczyna wymagać mojej medytacji duchowej, a mam na myśli 3 channel i Sound Interface Device jako brylant. Wegi, a może ty byś zechciał być moim przedstawicielem w SID compo na Load Error 2017, co ? Ja mam nadzieję, że ludzie będą głosowali na wykonanie, a nie osobę tzn. na mnie, że mnie nie lubicie i polecą downvoty. Mocno się staram z tym SID'em, zarówno od strony linii melodycznej, jak też dźwięków połączonych z filtrami. Dosyć szybki, taneczny, elektroniczny. A jak by się udało mi coś wygrać, to stawiam wszystkim uczestnikom browary za całą wygraną w compo, o ile się uda, więc jak by Wegi był moim przedstawicielem to wierzę, że wszystkich podzieli po równo browarami za moją wygraną. Również pozdrawiam !