Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: problem z c64  (Przeczytany 1422 razy)

Offline misiek2

• Level 4
problem z c64
« dnia: 15 Maja 2017, 16:14 »
Od pewnego czasu mam problem z moim c64c. Chłop wstaje i pracuje, ale rozleniwił się jakby, bo po kilku minutach pracy zawiesza się i reset nie pomaga. Musi poleżeć, odpocząć, ochłonąć parę minut i rusza do boju.... znowu na kilka minut. Jakby coś się przegrzewało w nim. Wiadomo - emeryt, chociaż młodszy .... mimo wszystko ode mnie rzekłbym. Na zasilaczu do niego podpinałem innych kolegów. Działają. Co należałoby sprawdzić w tym przypadku? Jakieś pomysły? Mam odczucia, że coś się przegrzewa i dostaje zadyszki. Wziąłbym innego kompa na stałe do używania, ale w tym mam JD i dorobiony reset. Jakoś ten egz. jest najdłużej ze mną spośród wszystkich wojowników i mam do niego największy sentyment.

Offline Canga

• Level 5
Re: problem z c64
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2017, 16:18 »
@misiek2 napisz post w hardware odnośnie zachowania, lub Raf niech go tam przeniesie, a przy okazji może się wypowiedzieć najwięcej na ten temat. Tutaj raczej nie na temat i sam problem może się zagubić.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2017, 23:01 »
Na moje rozumienie tematu, ktorys uklad scalony po rozgrzaniu traci polaczenie wafel krzemowy <> nozka lub jest zimny lut na plycie, objawiajacy sie pod wplywem temperatury. Sprobuj spryskac scalaki (po tym jak sie zwiesi) sprezonym powietrzem (mrozi a jak nie mrozi to puche sie zdaje sie odwraca do gory dnem i wtedy psika?), jeden po jednym az komputer ozyje, wytypujesz wtedy ktory ma defekt (aczkolwiek najbardziej prawdopodobny jest cpu oraz basic+kernal rom, jesli w ogole nie wstaje), ewentualnie mozesz probowac stosowac "piggyback".
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2017, 23:05 »
Jak to jest stara płyta główna, to PLA się przegrzewa.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Maja 2017, 20:45 »
Miałem taki przypadek z rezystorem. 2 miesiące poszukiwań. Ale to było we wczesnych latach 90 :) TV po prostu się wyłączał po parunastu minutach pracy. Było dmuchanie suszarką (miała opcje bez grzania) na coraz mniejszej przestrzeni, a potem już tutka papierowa do zawężenia punktowego dmuchania.

...no ale w C64 to chyba nie ma żadnych rezystorów, przez które jakiś większy prąd by szedł...

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2017, 20:46 »
W weekend zajmę się mrożeniem. To jest płyta "nowsza", nie stara.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Maja 2017, 23:08 »
Jeżeli C64 wyłącza się po kilku minutach, no to musisz pomacać scalaki. Ciekaw jestem co się przegrzewa.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2017, 00:57 »
Mój przypadek:
sponiewierana płyta od C64, na szybko powymieniane, pouzupełniane elementy w tym elektrolity - objaw podobny - STOP po kilku sekundach, minutach pracy.
Winowajca - uszkodzony wyłącznik (wyrobiony mechanicznie) - duży opór na stykach, czyli spadki napięcia.

Pozdrawiam.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Maja 2017, 16:08 »
Póki co nie udało mi się pobawić dłużej tym komputerem. Pierwsze objawy jakie miałem pojawiły się, gdy znajomemu nagrywałem soft na kasetę. Czasem magnetofon nie chciał ruszyć. Innym razem grając w Bomb Jacka sid fałszował (po kilku minutach). Przejrzę (raczej jutro, bo dzisiaj kończę robotę późno i mam jeszcze inne tematy na głowę) płytę pod kątem grzania poszczególnych elementów i ogólnie sida. Przełożę sida do innej komody.

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Maja 2017, 21:14 »
Na chwilę obecną wygląda tak: "obiekt" eksperymentów tradycyjnie działa kilka minut i zwis, następnie nie chce się włączyć. Po wystygnięciu wstaje jak nowy na kilka minut. W czasie pracy najbardziej grzeje się vic i ten mały scalaczek na prawo. SID trochę mniej. CPU i MMU grzeją się wyraźnie mniej - obydwa podobnie. Reszta jeśli już grzeje się to nieznacznie. Gdy komp nie wstaje i wyciągnę sida komp ożywa. Pomyślałem, że coś z sidem, ale przełożyłem do innego komputera i tam działa bezproblemowo. Właśnie katuję się muzyką z 1942. Zastanawiam się czy nie przełożyć z innego kompa vica (jest w podstawce). Chłodzeniem jeszcze się nie zajmowałem.

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Maja 2017, 22:45 »
To małe to zegar. Masz multimer, możesz sprawdzić napięcia np. na końcówce 15 i 12  tego "małego", lub tym dużym bezpieczniku (powinno być ok. +5V) (masę (-) masz na krawędzi płyty)?

P.S.
Jak coś jutro mogę Ci podać rozpiskę napięć na działającym VICu.
« Ostatnia zmiana: 23 Maja 2017, 22:57 wysłana przez Term »

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2017, 05:57 »
VIC i zegar chodzą bez problemu na innej płycie. Przełożyłem do innej płyty i tam bez problemu komp działał ponad godzinę. Na problemowej płycie wymienię jeszcze kernala. Mam tu podstawkę. Multimetr mam.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2017, 05:59 wysłana przez misiek2 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2017, 11:09 »
Problem z tym komuterem jest tak szeroki, ze diagnozujac w taki sposob to Cie zima zastanie :p
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Maja 2017, 12:53 »
Myślę, że niekoniecznie. Jako laik elektroniczny mogę tylko jeszcze podmienić kernala i chłodzić poszczególne elementy. Jak nic nie znajdę w taki sposób to moje możliwości wyczerpią się.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Maja 2017, 13:27 »
Przejedz lutownica po sharpie.u mnie 2 razy pomoglo. Cyknalem wszystkie piny a tez po jakiejś chwili pracy glupialy.