Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Monitor C=1084 nie działa  (Przeczytany 586 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline c---n

• Level 5
Monitor C=1084 nie działa
« dnia: 10 Maja 2017, 08:28 »
Witam
Nabyłem okazyjnie monitor jak w tytule (ten wariant ze złączem SCART).
Po podłączeniu czy to przez euro czy przez chinche widzę ciemność. słychać brzęczenie gdy komputer jest włączony.
jest jeszcze jeden efekt - ajk wyłączę monitor to na środku ekranu jest mała niebieska plamka, która świeci (przy wyłączonym) przez kilka minut.

To że coś jest nie hallo to już się domyśliłem ;)
ale czy da się to jakoś uratować? co może być przyczyną?

Z góry dzięki za pomoc.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Monitor C=1084 nie działa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2017, 10:19 »
Nie masz w okolicy jakiegoś pamiętającego komunę i wynalazki z WZT, Biazetu i Unimora speca od napraw RTV ?

U siebie na "mieście" gadałem niedawno z gościem z ZURTu ("Zakład Usług Radiowo Telewizyjnych" czy jakoś tak, chyba kiedyś to nawet była państwowa "instytucja") o właśnie takie stare monitory na chassis Oriona/Philipsa/JVC/Toshiby itp itd - "czemu nie, tylko problem może być z dostępnością a raczej ceną części zamiennych". Trafopowielacz blisko 100 zeta, usługa od 50, jak dostałeś za darmo czy za piwo to może się opłacać.

W ubiegłym roku 1802 rozebrałem, wyczyściłem itp - przełącznik wejść musiałem przelutować (z rozebraniem i wyczyszczeniem kontaktów w środku, ale przekombinowany mechanizm dali), przyznam że do rozładowywania kineskopu / w.n. podchodziłem w rękawicach - a i tak wcześniej stał kilka dni.
-profil nieaktywny-

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maja 2017, 12:12 »
A gdzie w wawie jest ten punkt o którym mówisz? może bym im podżucił...

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2017, 10:49 »
A gdzie w wawie jest ten punkt o którym mówisz? może bym im podżucił...

Nie Wawa a Pruszków. ul. Hr. Potulickiego, róg Kraszewskiego -> http://mapa.targeo.pl/,17,20.8078784,52.1631319?l=f67a8588dfaf458f
-profil nieaktywny-