Witam wszystkich bardzo serdecznie (mój pierwszy post na niniejszym forum).

C64 "bawię" się z doskoku w zależności od wolnego czasu - w czasie szybkim mam inne zajęcia,

ale do rzeczy:
a więc postanowiłem updatowac mojego SD2IEC handmade (wersja LarsP na Atmedze 1284p). Plik sd2iec-current-binaries.zip oprócz wersji larsP (sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-larsp-m1284p.bin) zawiera również binarki sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-
sw2-m1284p.bin i sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-
sw1-m1284p.bin.
Tutaj rodzą się 2 pytania - zapewne oczywiste, ale google zwraca ciągle te same schematy (elektryczne) niezależnie od zadanego zapytania:
1. czym różnią się te wersje (
sw1,
sw2)?
2. jeżeli pinout na procesorach jest identyczny, dlaczego 2 różne pliki?
A i byłbym zapomniał ;P gdzie znajdę opis zmian dla niniejszych wersji (stronka którą miałem w "ulubionych" już nie istnieje...) i dlaczego atentdead ("aten't dead" czy "atent dead")?
Przepraszam za swoją ubogą wiedzę i z góry dziękując za odpowiedź pozdrawiam.

P.S.
Posiadam płytę c64 (szrot "posklejany" na szybko, ale działa) i próbuję "dorobić" do niej klawiaturę AT/PS2 t.j. PS2 > attiny2313 > C64.
Sporo czasu (lata*10) minęło od kiedy ostatnio posługiwałem się jakimś językiem komputerowym (z assemblera pamiętam LDA JMP i bodajże NOP ;P). Próbowałem w Arduino IDE - "C" (nowy nabytek), a że nigdy C nie dotykałem - ciężko... (a po użyciu gotowej biblioteki - insuficient memory)

Stanęło więc na Bascomie "BASIC". Większość kodu napisałem, na emulatorze działa niby, spróbuję zaprogramować uC i może... A może wynajduję koło od nowa i jest działające rozwiązanie. Jeśli tak, bardzo proszę o linka/i.