Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SD2IEC Atmega 1284p - zmiana wsadu - kilka pytan  (Przeczytany 938 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Term

• Level 1
  • *
SD2IEC Atmega 1284p - zmiana wsadu - kilka pytan
« dnia: 27 Kwietnia 2017, 22:51 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie (mój pierwszy post na niniejszym forum). :)

C64 "bawię" się z doskoku w zależności od wolnego czasu - w czasie szybkim mam inne zajęcia,  :P ale do rzeczy:

a więc postanowiłem updatowac mojego SD2IEC handmade (wersja LarsP na Atmedze 1284p). Plik sd2iec-current-binaries.zip oprócz wersji larsP (sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-larsp-m1284p.bin) zawiera również binarki sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-sw2-m1284p.bin i sd2iec-1.0.0atentdead0-16-g357fe83-sw1-m1284p.bin.
Tutaj rodzą się 2 pytania - zapewne oczywiste, ale google zwraca ciągle te same schematy (elektryczne) niezależnie od zadanego zapytania:
1. czym różnią się te wersje (sw1, sw2)?
2. jeżeli pinout na procesorach jest identyczny, dlaczego 2 różne pliki?

A i byłbym zapomniał ;P gdzie znajdę opis zmian dla niniejszych wersji (stronka którą miałem w "ulubionych" już nie istnieje...) i dlaczego atentdead ("aten't dead" czy "atent dead")?

Przepraszam za swoją ubogą wiedzę i z góry dziękując za odpowiedź pozdrawiam. :)

P.S.
Posiadam płytę c64 (szrot "posklejany" na szybko, ale działa) i próbuję "dorobić" do niej klawiaturę AT/PS2 t.j. PS2 > attiny2313 > C64.
Sporo czasu (lata*10) minęło od kiedy ostatnio posługiwałem się jakimś językiem komputerowym (z assemblera pamiętam LDA JMP i bodajże NOP ;P). Próbowałem w Arduino IDE - "C" (nowy nabytek), a że nigdy C nie dotykałem - ciężko... (a po użyciu gotowej biblioteki - insuficient memory) :-\
Stanęło więc na Bascomie "BASIC". Większość kodu napisałem, na emulatorze działa niby,  spróbuję zaprogramować uC i może... A może wynajduję koło od nowa i jest działające rozwiązanie. Jeśli tak, bardzo proszę o linka/i.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Re: SD2IEC Atmega 1284p - zmiana wsadu - kilka pytan
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwietnia 2017, 23:04 »
adaptery klawiatury sa (np go4retro aka jim brain). binarki z tymi identyfikatorami sa po prostu do plyt o innym schemacie, laduj larsp.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Kwietnia 2017, 00:04 »
Dzięki za odpowiedź. :)

Od końca:

1. Załadowałem LarsaP - ale dalej nie wiem czym te wersje się różnią - kiedyś był mniejszy wybór wsadów i nie ma changelog'a ;P

2. Hmmm atmega 162 i analog switch (MT8812) - tego się obawiałem (ja chciałem użyć x*4066), ale...:
2.a attiny2313 - mam! :)
2.b ma 2kb pamięci (attiny2313) więc sporo (np. keylogger - https://www.keelog.com/diy.html);
2.c musi tylko emulować sprzętową klawiaturę (projekt go4retro jest "uniwersalny" (http://www.go4retro.com/products/ckey/));
2.d (jeżeli dobrze rozumiem) w c64 skanowane są porty PB0-PB7(input), porty PA0-PA7 po kolei "nadają" 0 - oprócz PA7 (mój miernik pokazuje ciągłe/krótkie(1) 0 (prawdopodobnie 1 w momencie przełączania "wiosła"));

Jeżeli nie ma nic innego spróbuję własnych sił, jak polegnę trudno.  A może ktoś pomoże?  ;)

P.S.
Nie chce na razie publikować kodu, bo jest niechlujny i lamerski. ;P

« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2017, 00:14 wysłana przez Term »

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2017, 03:12 »
"...) i dlaczego atentdead ("aten't dead" czy "atent dead")?"

Albo karte SD przestanie czytac, albo wcale nie ruszy, po upgrade firmware sd2iec.

Cos tam RS2322 majstowal z adapterem klawiatur, ale ucichlo ostatnio. Poszukaj pod haslem keycxblaster.

http://c64power.com/forumng/index.php?topic=7027.0
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2017, 03:21 wysłana przez StaryMarabut »

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2017, 21:52 »
Czyli u mnie aten't dead. ;D

Adapterek na Atmedze128 - już lepiej - czyli na Attince też powinno ruszyć. :)
Trochę się boję o timingi przede wszystkim dlatego, że używam wewnętrznego oscylatora i nie do końca wiem jak rozwiązać problem pinu20 złącza klawiatury (PA7 CIA). Odgrzebałem oscyloskop (też zabytek MINI 5-A) i nie widzę na tym pinku żadnej aktywności (klawiatura z innego C64 działa prawidłowo). Jednak ten temat dotyczy SD2IEC więc jak co do czego, rozpocznę inny wątek.

Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie. :)

Pozdrawiam serdecznie.