Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kabel X1541 - stacja zaczyna kręcić i PC wisi  (Przeczytany 2541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mes_mariusz

• Level 1
  • *
Kabel X1541 - stacja zaczyna kręcić i PC wisi
« dnia: 04 Grudnia 2016, 00:41 »
Cześć. Dawno, dawno temu, za czasów Pentium 120 MHz, zrobiłem sobie kabel X1541

za pomocą którego przenosiłem dane między stacją Commodore 64 (1542 II) i PC. Po kilkunastu latach postanowiłem powtórzyć tę zabawę. Poświęciłem na to cały dzisiejszy dzień. Kabel do poprawnej pracy wymaga ustawienia (w BIOS-ie) portu LPT w tryb SPP, co też uczyniłem. Niestety Star Commander przy próbie wybrania stacji 8 wyświetla komunikat o konieczności dokonania ustawień. Niestety, po wprowadzeniu poprawnych ustawień, nie udało mi się nawiązać komunikacji ze stacją. Innym programem, którego próbowałem użyć, był X1541. Niestety przy próbie otwarcia stacji 8 program zawieszał się.

Poświęciłem się do tego stopnia, że znalazłem jakąś starszą płytę Gigabyte (niestety nie taka stara, bo na LGA775 z DDR2 - jakaś na chipsecie 965 ( ta ). Podpiąłem stary 4 GB dysk i zainstalowałem Windows 98 SE. Z jakiegoś powodu Windows wstaje wyłącznie w trybie awaryjnym (inaczej nie chce) ale wystarczy tak na prawdę "uruchom wiersz poleceń". Po uruchomienie, czy to Star Commandera czy to X1541 - przy próbie nawiązania kontaktu ze stacją - ta reaguje. Zaczyna kręcić dyskietką, niemniej na tym w zasadzie koniec. Na koniec dnia udało mi się zobaczyć dający nadzieję efekt reakcji stacji na żądanie dostępu. Niestety, kręci wtedy w nieskończoność i niezbędny jest wtedy reset komputera.

Podejrzewam, że działanie portu na nowszej płycie, mimo, że ustawionego we właściwy tryb SPP, nie jest do końca kompatybilny z rozwiązaniami wcześniejszymi (np. płyta Pentiom 120 - pamiętam, że tam działało.

A może komuś z Was na jakimś sprzęcie ostatnio udało się użyć kabla X1541? Z góry dzięki piękne za podpowiedzi.

W międzyczasie kupiłem na allegro interfejs XU1541. Czekam na przesyłkę. Podobno ma działać po USB na Windows 10 64bit. Zobaczymy. Byłoby miło. 
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2016, 00:48 wysłana przez mes_mariusz »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Kabel X1541 - stacja zaczyna kręcić i PC wisi
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2016, 09:56 »
No to sprawa się rozwiąże, ja miałem podobne problemy z nowymi płytami w końcu zrobiłem sobie emulator.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2016, 13:29 »
Kupiłeś rower i chcesz robić nim taxi. Ten kabel nie służy do emulacji flopa. BTW, ja odpaliłem XE1541 na płycie z P67. I schowałem go do szafy, a partycję z FreeDOS zaorałem.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2016, 14:15 »
ten zwykły kabelek X1541 nie działał mi nawet na laptopie 486. Testowałem w każdym trybie lpt. Pamiętam , bo zabrał mi sporo czasu.
Zrobiłem XA1541 i wszystko działa bez problemu , nawet na p3.
Kabelek XU1541 również mam, działa dobrze ale wolno pod CBMXfer i Win10 x64.

Offline mac1974

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2016, 20:52 »
Ja walczyłem cały tydzień z tymi kablami.  Ostatecznie udało się na XA1541 i starszy laptop z wyjściem LPT. Oczywiście wejście z dosa. Ale mam jeszcze kabel XE1541 i chodził na Pentium III płyta asus P3BF i windows XP.

R111

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lutego 2017, 11:25 »
Polecam interfejs XM1541, bo działa z softem OpenCBM pod win7 32-bit jak i 64-bit. Oczywiście trzeba mieć kompa z NATYWNYM (wbudowanym na płycie głównej) portem LPT. Jest to bardzo ważne, bo port LPT na USB w większości przypadków nie zadziała (aczkolwiek spróbować zawsze można, może akurat się uda z konkretnym modelem).
Przy budowie interfejsu ważne jest zastosowanie diod Schotky np. 1N5819. Na diodach krzemowych mogą występować problemy z transmisją. Diody mieszczą sie w typowej obudowie do złącza DB-25, co eliminuje robienie dodatkowych płytek, obudów do nich itd.
W moim przypadku użyłem laptopa Dell D620 i stacji dokującej w której jest port LPT. Udało mi się zgrać do obrazów *.D64 wszystkie moje dyskietki z dawnych czasów, bez potrzeby zabawy/męczenia się z DOS'em. Zgrane dyskietki bez żadnych problemów działają ze współczesnymi emulatorami C64.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lutego 2017, 12:51 »
Ja uzywam, jak juz musze XM bo XU jest gorszy, szczegolnie pod 64bit win.
Easyflash3 takze umozliwia transfer dyskow, natoamsit to co na allegro jest sprzedawane jako usb-lpt nie nadaje sie w ogole, jedyny konwerter ktory moglby zadzialac to pocohdne czegos tego typu:
 https://www-user.tu-chemnitz.de/~heha/basteln/PC/USB2LPT/index.en.htm
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline RedBullet

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Lutego 2017, 11:25 »
Co do płyty, to może kondensatory wyschły/wylały? Przerabiałem to samo na jakimś starym Abicie pod s370. Zwiechy, bsody i inne cuda. Po oględzinach płyty okazało się, że "spuściły się" kondensatory i płyta poszła na śmietnik.

Co do kabla, to dołóż kilka diod Schottkyego i przerób X na XE. X u mnie świrował czasem. Objawiało się to tym, że raz widział stację a raz nie. Po przeróbce na XE skuteczność była 100%. Aha, X też czasem potrafił wyskoczyć do lasu. Po prostu zawieszał się transfer. Trzeba było reset stacji robić. XE i port równoległy w trybie SPP only i powinno ładnie brykać. Jak masz czas i ochotę to można się pobawić w XM albo XA.

Mam jeszcze takie pytanie: ktoś próbował dokładki do trybu PAR? Są jakieś schematy XEP, XAP - działa to w ogóle?

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Lutego 2017, 14:50 »
Ja używam wersji kabla xp1541 .Przyspieszenie jest zauważalne ,po włączeniu opcji nibller w menu obraz dyskietki nagrywa mi jakieś 12~15 sekund .Następną zaletą jest to ,że można przegrywać zabezpieczone dyskietki,obrazy(g64,nib).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Lutego 2017, 15:34 »
xp - parallel?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Lutego 2017, 16:06 »
Mam jeszcze takie pytanie: ktoś próbował dokładki do trybu PAR? Są jakieś schematy XEP, XAP - działa to w ogóle?

Dawno dawno temu używałem z powodzeniem XEP i XMP:-)
Mam gdzieś jeszcze ten  kabel i stację ale wygodniej mi teraz jak muszę coś przegrać używając SD2IEC

Offline wojtek9989

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2017, 21:20 »
xp - parallel?

Xp1541 tak się zgłasza w cbmxfer

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2017, 22:04 »
W czasach swapu najpierw miałem kabelek XE 1541, potem zrobiłem upgrade do XM 1541, a następnie dolutowałem XP i śmigałem przez bursta. XM działa pod multitaskingiem, więc szalenie wygodnie transmitowało się dane pod windozą. Kabelek ostatni raz użyłem ładnych kilka lat temu, ale nadal go posiadam "na czarną godzinę". :) Imho jak się ma starszego peceta z LPT, to jest to najtańsza opcja na przerzucanie stuffu i jak widać, jeszcze nie umarła. :)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2017, 09:52 »
[...] potem zrobiłem upgrade do XM 1541, a następnie dolutowałem XP i śmigałem przez bursta
[...]
Imho jak się ma starszego peceta z LPT, to jest to najtańsza opcja na przerzucanie stuffu i jak widać, jeszcze nie umarła. :)

Jak robiłem upgrade z P4 (socket 478) jakieś dwa lata temu, płyta Z87-G43, i7-ka... i mam LPT. Znalezienie płyty z portem równoległym nie jest aż takim problemem, gorzej z jego wykorzystaniem pod 64 bitowym OSem ;)

XMP - popieram, sprawdza się dobrze.
-profil nieaktywny-

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lutego 2017, 17:36 »
Ja do dziś używam tylko i wyłącznie poczciwego kabla XE1541 łączącego stację 1541-II ze starym laptopem (Pentium 200 Mhz bodajże) z portem LPT, ostatni raz przerzucając stuff na dyskietki przed zeszłorocznym party X. Na party dotachałem z drugiego końca kraju jadąc komunikacją publiczną stację dysków z pudełkiem dyskietek. Innej alternatywy pod ręką na razie nie posiadam, taki oldschool...:)
Wracając do kabla, to zauważyłem że o ile kiedyś działał totalnie bez problemów to właśnie ostatnio robił mi problemy - mimo że używam ten sam kabel z dokładnie tym samym laptopem od x lat. A teraz zrywał połączenie, SC dostawał nieoczekiwanej zawiechy w różnych momentach kopiowania, przy czym dyskietkę chwilę wcześniej sformatował całą bez problemu. A próbowałem różnych ustawień w samym SC jak i portu LPT w BIOS-ie, także tych defaultowych czy sprawdzonych, bo używanych wiele lat wcześniej. Następne kopiowanie zaplanowane na 2018 rok (X ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Lutego 2017, 17:38 wysłana przez SUDi »