Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: (K) Konwerter svideo>VGA działający z C64  (Przeczytany 4622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
(K) Konwerter svideo>VGA działający z C64
« dnia: 10 Maja 2016, 10:28 »
Oferty proszę tutaj albo na PM.

Jeżeli to możliwe, proszę o sprawdzenie, czy na wyjściu dekoder daje odświeżanie 50, czy 60Hz.
Pozdrawiam!

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
Re: (K) Konwerter svideo>VGA działający z C64
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2016, 09:42 »
Proszę o zamknięcie tematu, mam już konwerter. Pozdrawiam!

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2016, 11:36 »
Czekamy z niecierpliwością na recenzję, zdjęcia, itp.

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2016, 11:24 »
Mogę niedługo coś wrzucić, konwerter to kupiony za 30 zł stary Grand Video Console v1 czyli żaden szał, działa dobrze tylko w 640x480 - ale z grubsza o to mi chodziło, bo kupiłem też generator scanlines;) więc ta rozdzielczość jest w sam raz, jestem zadowolony z efektu końcowego.

http://www.ebay.com/itm/SCANLINE-GENERATOR-FOR-ALL-RETRO-GAMES-AND-GAMERS-MAME-ARCADE-EMULATOR-/231417833592?hash=item35e193e878:g:AaMAAOxydgZTIjAl

Wymuszony przez konwerter deinterlace jest widoczny na najszybciej poruszających się obiektach, urządzenie posiada 2 tryby - static i dynamic, które wydają się wybierać algorytm tego niepotrzebnego usuwania przeplotu: w static jest tragicznie, a w dynamic całkiem znośnie - boli tylko wtedy, kiedy przesuwający się obiekt ma bardzo cienkie linie pionowe (grubość 1 pixela), wtedy się nieco rozmywają.
Co do scrolla - jeszcze nie sprawdzałem gier scrollujących cały ekran.
Nie ma regulacji pozycji ani proporcji z poziomu konwertera, trzeba robić w ustawieniach TV. Są podstawowe rzeczy - rozdzielczość (640x480, 800x600, 1024x768), odświeżanie (60 i 75 Hz), jasność, kontrast, odcień, nasycenie i ten tryb deinterlace.

Konwerter teoretycznie zapamiętuje wszystkie ustawienia, również po odłączeniu zasilania, ale ma problem z ustawieniem ostrości/ filtrowania, trzeba po uruchomieniu wejść w sharpness w menu i z niego wyjść, inaczej obraz w ogóle nie jest filtrowany i trochę szumi. Jest to pewien utrudnienie, bo planowałem wrzucić to coś za szafkę i zapomnieć, a tu za każdym razem trzeba wejść w to menu, przyciskami albo na pilocie.

W porównaniu do obrazu, który miałem na moim TV LCD po composite (TV nie przyjmuje s-video, polutowałem sobie kabelek a wyglądało jeszcze gorzej, znana sprawa) efekt jest wg mnie bardzo dobry, zwłaszcza ze scanlines i w proporcjach 4:3.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2016, 14:41 »
szkoda, że te wynalazki oprócz 60, czy 75 nie generują jako dodatkowa opcja 50Hz. Są monitory VGA, co akceptują 50Hz i płynność scroli byłaby zachowana.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2016, 14:44 wysłana przez bor@s »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2016, 15:04 »
25$ za ten generator to lekka przesada ;d
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Elwood89

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Maja 2016, 21:03 »
25$ za ten generator to lekka przesada ;d
Domyślam się, że części można mieć za 3-4$, no i pewnie bym sobie jakoś polutował (schematy są na kilku stronach) ale zdecydował brak czasu. Oczywiście, że kupiłbym chętniej za mniej ;) - panowie elektronicy, kto pierwszy wyprodukuje te rzeczy i wrzuci na Allegro po 50-60 zł ten zwycięzca, facet od którego kupiłem (z Norwegii) sprzedał już ponad 250 sztuk za 25$. A są i ludzie gotowi zapłacić 50$ za to samo w ładnej obudowie.

... a jak już jesteśmy w temacie, to kto pierwszy zrobi w rozsądnej cenie układ konwertujący composite/ svideo 240p na vga 480p bez tego wiejskiego deinterlace z chińskich wynalazków i zachowujący oryginalny timing PAL lub NTSC też na pewno stratny nie będzie i zbierze duży szacunek w społeczności retro.
« Ostatnia zmiana: 19 Maja 2016, 21:07 wysłana przez Elwood89 »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Maja 2016, 21:40 »
pomyliło się coś, tutaj na forum nikt nie tworzy tylko odtwarza... jak masz schemat, gotowca to jest tutaj paru łebskich odtwarzaczy.... (pseudo twórca jest tylko jeden.... no dobra jest jeszcze BZ z melonem.. no to dwóch)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maja 2016, 22:13 »
Gotowiec jest, tylko nie mam czasu go odtworzyć :) W skrócie: konwersja s-video->rgb (są na to układy wymontowywane ze starych telewizorów, a nawet i nówki w sklepach np. TDA8217), a dalej RGB podać na SCART dowolnego telewizora (i na tym chcę skończyć), lub na scandoubler z Amigi i masz VGA 50Hz. O ile pierwsze jest tanie i proste (czekam na razie na przesyłkę z niezbędną do tego linią opóźniającą 64us), to scandoubler amigowski to już koszt i to nie mały. Całość wyjdzie drożej jak monitor z allegro z wejściem s-video. Do tego mam wątpliwości czy tak długi tor sygnału nie odbije się na jakości obrazu.

Do tego kwestia tego nieszczęsnego interlace. C64 nie generuje prawdziwego przeplotu liniami poziomymi, tylko 320x200 programowo pionowymi zmieniając półobrazy 160x200 przesunięte o 1 mały pixel. I stąd są efekty:
- chińskie konwertery, z tego co słyszałem przepuszczają tylko jeden półobraz, więc zamiast 320x200 mamy 160x200 + utrata informacji o kolorach do mieszania z drugiego półobrazu - syf
- niektóre TV jak np. mój robią ładny deinterlacing, on myśli jakby był prawdziwy przeplot i nie wiem jakim cudem, ale łączy oba półobrazy w kompletną ramkę 320x200 - no ale jesteśmy skazani na łaskę i niełaskę TV/monitora.
- powyższy gotowiec nic nie ma do interlace'u, więc przepusci sygnał jak jest. A ponieważ monitory VGA, to nie telewizory, więc nie zrobią żadnego deinterlace'ingu. Ktoś pomyśli bomba, będę miał prawdziwe retro jak na TV CRT. Otóż nie. TV CRT miały długi czas świecenia luminoforu i migotanie nie było uciążliwe. Na monitorze VGA podejrzewam, że po kilku demach będzie można wylądować u lekarza z epilepsją. Efekt można zasymulować na PC pod VICE, pod warunkiem, że się uda zmusić sterownik karty graficznej do 50Hz. Nic przyjemnego.

Zatem układ się komplikuje, proponowane rozwiązanie: s-video->rgb->scandoubler->deinterlacer. Taki deinterlacing w analogu to problem nietrywialny, musiałbyś mieć bardzo precyzyjne czasowo układy, więc zostaje domena cyfrowa. Dochodzą przetworniki A/D, D/A, bufor ramek, jakiś układ cyfrowy co je złączy itp. I na końcu zlany potem masz prototyp, a jak coś spieprzysz, a na pewno spieprzysz to obraz masz gorszy niż CVBS na TV. O ile masz jakiś obraz. I kupę kasy w plecy. Szkoda wstydu. Ja jestem za wąski na takie wynalazki.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maja 2016, 22:40 »
Ciekawy konwerter RGB<->S-Video/CVS stworzył Pear ze speccy.pl: http://speccy.pl/forum/index.php/topic,2395.0.html

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Maja 2016, 22:59 »
Gotowiec jest, tylko nie mam czasu go odtworzyć :) W skrócie: konwersja s-video->rgb (są na to układy wymontowywane ze starych telewizorów, a nawet i nówki w sklepach np. TDA8217), a dalej RGB podać na SCART dowolnego telewizora (i na tym chcę skończyć), lub na scandoubler z Amigi i masz VGA 50Hz. O ile pierwsze jest tanie i proste (czekam na razie na przesyłkę z niezbędną do tego linią opóźniającą 64us), to scandoubler amigowski to już koszt i to nie mały. Całość wyjdzie drożej jak monitor z allegro z wejściem s-video. Do tego mam wątpliwości czy tak długi tor sygnału nie odbije się na jakości obrazu.

Do tego kwestia tego nieszczęsnego interlace. C64 nie generuje prawdziwego przeplotu liniami poziomymi, tylko 320x200 programowo pionowymi zmieniając półobrazy 160x200 przesunięte o 1 mały pixel. I stąd są efekty:
- chińskie konwertery, z tego co słyszałem przepuszczają tylko jeden półobraz, więc zamiast 320x200 mamy 160x200 + utrata informacji o kolorach do mieszania z drugiego półobrazu - syf
- niektóre TV jak np. mój robią ładny deinterlacing, on myśli jakby był prawdziwy przeplot i nie wiem jakim cudem, ale łączy oba półobrazy w kompletną ramkę 320x200 - no ale jesteśmy skazani na łaskę i niełaskę TV/monitora.
- powyższy gotowiec nic nie ma do interlace'u, więc przepusci sygnał jak jest. A ponieważ monitory VGA, to nie telewizory, więc nie zrobią żadnego deinterlace'ingu. Ktoś pomyśli bomba, będę miał prawdziwe retro jak na TV CRT. Otóż nie. TV CRT miały długi czas świecenia luminoforu i migotanie nie było uciążliwe. Na monitorze VGA podejrzewam, że po kilku demach będzie można wylądować u lekarza z epilepsją. Efekt można zasymulować na PC pod VICE, pod warunkiem, że się uda zmusić sterownik karty graficznej do 50Hz. Nic przyjemnego.

Zatem układ się komplikuje, proponowane rozwiązanie: s-video->rgb->scandoubler->deinterlacer. Taki deinterlacing w analogu to problem nietrywialny, musiałbyś mieć bardzo precyzyjne czasowo układy, więc zostaje domena cyfrowa. Dochodzą przetworniki A/D, D/A, bufor ramek, jakiś układ cyfrowy co je złączy itp. I na końcu zlany potem masz prototyp, a jak coś spieprzysz, a na pewno spieprzysz to obraz masz gorszy niż CVBS na TV. O ile masz jakiś obraz. I kupę kasy w plecy. Szkoda wstydu. Ja jestem za wąski na takie wynalazki.

wziąłem popcorn i piwko do ręki.... możesz coś jeszcze napisać ?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2016, 23:13 »
A co tu jeszcze pisać...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maja 2016, 08:07 »
no myślałem że wyjaśnisz jeszcze jak działa system PAL/NTSC i odbiornik TV *CRT....jakbyś dodał jedno i drugie to może, powtarzam może, byś zajarzył jakie brednie napisałeś.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2016, 08:58 »
no myślałem że wyjaśnisz jeszcze jak działa system PAL/NTSC i odbiornik TV *CRT....jakbyś dodał jedno i drugie to może, powtarzam może, byś zajarzył jakie brednie napisałeś.
Jakkolwiek by nie działał, działa tak, że konwersja tego do VGA o kant dupy, a ludziska marzą o magicznych konwerterach C64->VGA.

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Maja 2016, 11:01 »
A jako totalny lajkonik zapytam - czy nie łatwiej w obecnych czasach by już było całą ramkę z c64 w wrzucić przez A/D do bufora, w tymże buforze pohulać, ile dusza zapragnie (np. skalując ramkę i dodając skanlinesów) a ten bufor wyświetlić przez HDMI? Toć HDMI nawet przeplot obsługuje...
« Ostatnia zmiana: 20 Maja 2016, 11:03 wysłana przez qus »