W telegraficznym skrócie:
Z pliku T64 uzyskujesz (np.
StarCommanderem lub
T64EMP) plik PRG, z D64 możesz w niektórych przypadkach uzyskać (np.
StarCommanderem lub
D64 Editor) działający plik PRG, kiedy na dyskietce nie ma dodatkowych danych. Plik PRG możesz wyprodukować również jako np. zrzut Action Replay na emulatorze, choć one duże. Ogólnie musisz z plikami dojść do PRG

. Ten plik zawiera dwie informacje: Jak to ma być ładowane i co ma być ładowane, czyli wszystko, czego potrzeba do wielu programów na C64.
Potem
WAV-PRG, tak się program nazywa, do WAV'a i na kasetę, albo przez adapter samochodowy, też działa. Warto tworzyć te WAV'y w Turbo, skoro masz cartridge.
Pliki TAP - tego nie zgrywasz do PRG, tylko bezpośrednio do WAV'a np. programem
AudioTap, bo to ma własny format zapisu. Plik TAP to bardzo mocno zoptymalizowany pod kasety WAV, gdy T64/D64/PRG to pliki zawierające praktycznie kod binarny.
W Cartridge Black Box 4 (
Instrukcja):
<-L lub F5: Load w turbo. Potem Run.
<-HF - ustawianie głowicy.
P.S. Metoda zapisana przeze mnie poniekąd działa, ale miałem z nią dużo problemów - wszystko zależy od magnetofonu na jakim nagrywasz kasetę. Jak ja chciałem coś nagrać, podłączałem Datassette przez LPT do DOSowego komputera (o
tak) i tam wgrywałem programem
mtap/ptap plik TAP (WAV-PRG ma opcję generowania plików TAP, a T64EMP łączenia ich w składanki) zawierający taki zbiór gier jaki chcę.
Powodzenia!