Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Pomoc z emulacją kaset  (Przeczytany 3321 razy)

Gelip

• Gość
Pomoc z emulacją kaset
« dnia: 16 Stycznia 2016, 00:48 »
Witam. Dawno tu nie zaglądałem - ostatnio jak forum nie było w takiej formie tzn. SMF. Od dawna używam emulatora CCS64 z BlackBox4 oraz mam kilka popularnych tytułów w formacie .d64 i .prg w które kiedyś grałem na C64.
Chciałbym przypomnieć sobie stare czasy ale dokładnie tak jak to odbywało się kiedyś - chodzi o wgrywanie gier z kaset. Pamiętam iż był cartridge BlackBox z tą muzyczką i przesuwającymi się gwiazdami na czarnym tle, wciskało się chyba dowolny klawisz i potem chyba F5, pojawiało się PRESS PLAY TAPE czy jakoś tak, wciskało się play na kasecie i ekran migał w paski na czarno/różowo i lekko było słychać dźwięki wgrywania w głośniku TV - podobnie jak w ZX Spectrum tylko bardzo cicho i to były raczej odgłosy w stylu szszyyyyszysz a nie pippipipi.

Po pierwsze to nie jestem pewien czy to był na pewno BlackBox4. Jeśli miał te demo RomBit to by znaczyło że chyba tak, ale coś jest nie tak bo w emulatorze jak wcisnę dowolny klawisz to zgłasza się READY na jasno-niebieskim tle a z tego co pamiętam to było to chyba białe tło z szarym borderem - zdaje się iż dokładnie tak jak jest w BlackBox3 - to na tym ekranie pamiętam napis PRESS PLAY ON TAPE.

Po drugie - jakiego formatu plików używać aby były te paski czarno-różowe .tap. tzx czy .t64 czy jeszcze inny?

Po trzecie - czy każdy format pliku kasetowy wygeneruje te paski?

A, i jeszcze jedno - jakim klawiszem włączało się ten programik strojenia głowicy?
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2016, 00:56 wysłana przez Gelip »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: Pomoc z emulacją kaset
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2016, 01:03 »
Głos z Ciemności (KAT) 2011.
Zanim zaczniemy odpowiadać na pytania. Ciupciasz  z córkami w gry ?
Jestem ciekawy bo mówisz że magnetofon i paski i piski to jest to. Ja uważam że ciekawe gierki na c64 jednak były na stacji 1541.
Teraz (obecnie) to rządzi Ultimate, czyli coś co ma drugiego sida, emuluje stację dysków, magnietofon , reu sreu , i gra w brydża.
Jestem Ciekawy Twojej histerii. Może się Podzielisz ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2016, 07:48 »
Witam. Dawno tu nie zaglądałem - ostatnio jak forum nie było w takiej formie tzn. SMF. Od dawna używam emulatora CCS64 z BlackBox4 oraz mam kilka popularnych tytułów w formacie .d64 i .prg w które kiedyś grałem na C64.
Chciałbym przypomnieć sobie stare czasy ale dokładnie tak jak to odbywało się kiedyś - chodzi o wgrywanie gier z kaset. Pamiętam iż był cartridge BlackBox z tą muzyczką i przesuwającymi się gwiazdami na czarnym tle, wciskało się chyba dowolny klawisz i potem chyba F5, pojawiało się PRESS PLAY TAPE czy jakoś tak, wciskało się play na kasecie i ekran migał w paski na czarno/różowo i lekko było słychać dźwięki wgrywania w głośniku TV - podobnie jak w ZX Spectrum tylko bardzo cicho i to były raczej odgłosy w stylu szszyyyyszysz a nie pippipipi.

Po pierwsze to nie jestem pewien czy to był na pewno BlackBox4. Jeśli miał te demo RomBit to by znaczyło że chyba tak, ale coś jest nie tak bo w emulatorze jak wcisnę dowolny klawisz to zgłasza się READY na jasno-niebieskim tle a z tego co pamiętam to było to chyba białe tło z szarym borderem - zdaje się iż dokładnie tak jak jest w BlackBox3 - to na tym ekranie pamiętam napis PRESS PLAY ON TAPE.

Po drugie - jakiego formatu plików używać aby były te paski czarno-różowe .tap. tzx czy .t64 czy jeszcze inny?

Po trzecie - czy każdy format pliku kasetowy wygeneruje te paski?

A, i jeszcze jedno - jakim klawiszem włączało się ten programik strojenia głowicy?

Kiedyś C64Power to była świetna strona i było niemal wszystko opisane (hardware, software, elektronika, manualne itp).  A teraz zostało tylko słabe forum i ewentualne żebranie o pomoc. Mogę Ci wysłać kopię offline C64Power CD  z początków działałności. Może tam znajdziesz odpowiedzi

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2016, 11:20 »
W telegraficznym skrócie:
Z pliku T64 uzyskujesz (np. StarCommanderem lub T64EMP) plik PRG, z D64 możesz w niektórych przypadkach uzyskać (np. StarCommanderem lub D64 Editor) działający plik PRG, kiedy na dyskietce nie ma dodatkowych danych. Plik PRG możesz wyprodukować również jako np. zrzut Action Replay na emulatorze, choć one duże. Ogólnie musisz z plikami dojść do PRG ;). Ten plik zawiera dwie informacje: Jak to ma być ładowane i co ma być ładowane, czyli wszystko, czego potrzeba do wielu programów na C64.
Potem WAV-PRG, tak się program nazywa, do WAV'a i na kasetę, albo przez adapter samochodowy, też działa. Warto tworzyć te WAV'y w Turbo, skoro masz cartridge.
Pliki TAP - tego nie zgrywasz do PRG, tylko bezpośrednio do WAV'a np. programem AudioTap, bo to ma własny format zapisu. Plik TAP to bardzo mocno zoptymalizowany pod kasety WAV, gdy T64/D64/PRG to pliki zawierające praktycznie kod binarny.

W Cartridge Black Box 4 (Instrukcja):
<-L lub F5: Load w turbo. Potem Run.
<-HF - ustawianie głowicy.

P.S. Metoda zapisana przeze mnie poniekąd działa, ale miałem z nią dużo problemów - wszystko zależy od magnetofonu na jakim nagrywasz kasetę. Jak ja chciałem coś nagrać, podłączałem Datassette przez LPT do DOSowego komputera (o tak) i tam wgrywałem programem mtap/ptap plik TAP (WAV-PRG ma opcję generowania plików TAP, a T64EMP łączenia ich w składanki) zawierający taki zbiór gier jaki chcę.

Powodzenia!

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2016, 13:15 »
Siedząc z nudów .... bo kolega Gelip chyba nie ma prawdziwego C64 tylko używa emulatora ....
Użyłem emulatora Vice ( nie chciało mi się tego robić na CCS64 ). Zamontowałem sobie CRT Fnal III ( nie sprawdzałem na Actionie bo mi sie nie chciało, a po za tym tam jest chyba inne turbo magnetofonowe  )
wszedłem  do Basica i zamontowałem dyskietkę z plikami PRG.
wczytałem load"nazwa_pliku",8
następnie utworzyłem pod Vice czystego TAP'a i zamontowałem go
( z menu Vice mamy do wyboru klawisze start , nagrywaj , resetuj licznik i takie tam - znajdziesz )
i teraz to już z górki
save"nazwa_pliku",7
z menu Vice - nagrywaj i po chwili mamy TAP'a
wyłazimy ze wszystkiego
Uruchamiamy Vice i montujemy BlackBoxa ( uzyłem 4 innych mi sie nie chciało )
montujemy TAP z poziomu Vice
wpisujemy  (strzałka w lewo - klawisz kolo 1 - nie na numerycznej :-) ) <-L i enter
( jak chcesz możesz uzyć F5 )
następnie z menu Vice z zarządzania magnetofonem start
i ciesz oko i ucho  popiskiwaniem i paseczkami

pod FIII nie ma paseczków w czasie ładowania

« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2016, 13:24 wysłana przez nameless »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2016, 23:15 »
Kolory pasków zależą od programu, którym wczytujemy program z kasety w turbo. Klasyczne czarno-różowe paski dostępne są z poziomu Black Boxa.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:50 »
Za mocno mi wytłumaczyliście :-) Ja nie chcę niczego przerabiać "z" lub "na". Jak ktoś tutaj słusznie zauważył nie mam prawdziwego C64 i używam tylko emulatora CCS64 w połączeniu z konwerterem Joysticka Kempston i starym joystickiem popularnym za czasów komputerów 8-bitowych - napisałem o tym ARTYKUŁ jakby kogoś ciekawiło :-)
Chodzi mi tylko o przypomnienie sobie starych czasów dokładnie tak jak robiło się to przy prawdziwej maszynie u braciaka który miał tylko magnetofon i kasety. Nigdy nie widziałem nawet stacji dysków czy innych peryferiów do C64. Jedyne co pamiętam to ustawianie głowicy na różowym tle i kręcenie śrubokrętem, potem reset chyba przyciskiem na kartridżu, demo RomBit, dowolny klawisz, chyba F5 i napis PRESS PLAY ON TAPE i po wciśnięciu Play na magnetofonie były te paski różowo/czarne a na końcu wgrywania gry uruchamiały się chyba same i nie trzeba było pisać RUN i Enter.

I teraz mając emulator jak mam osiągnąć to samo oczywiście z pominięciem ustawiania głowicy:
  • odpowiednik kasety z grami to zdaje się iż tylko pliki .t64
  • klawisz do wczytywania z kasety to zdaje się F5
Czego jeszcze nie wiem:
  • Jak wyglądał ekran po wciśnięciu dowolnego klawisza w czasie gdy gra demo RomBit z BlackBox4? - poproszę o zrzut ekranu bo nie jestem pewny czy to był na pewno BB4
  • Czy wczytywanie gry to tylko klawisz F5?
  • Czy po wczytaniu gry zawsze pisało się RUN i Enter?

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2016, 00:03 »
Albo BB4 był w różnych wersjach albo na emulatorze CCS64 inaczej się zgłasza po wciśnięciu dowolnego klawisza. Tutaj na filmiku widać jaki jest ekran po wciśnięciu dowolnego klawisza, tak jak pisałem taki jak w BB3 - biały ekran z szarą ramką i taki właśnie był u braciaka kiedyś - tylko nie zgadza mi się jedna rzecz bo demo było RomBit PRZEDSTAWIA a nie jakieś MIWOL:

MIWOL???

W emulatorze używam wersji BB4 pobranej kiedyś z www.c64.cba.pl i ekran po wciśnięciu klawisza wygląda tak:

Czy ma ktoś obraz .CRT innej wersji BB4?

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2016, 12:23 »
Rozumiem , że kolega potrafi tylko uruchomić plik .prg w CCS64 ?
Potrafi również uruchomić Blackboxa v4 spod ccs'a.
Nie potrafi obsługiwać stacji dysków 1541? wszelkie komendy w stylu odczyt katalogu , wczytywanie plików jest mu obce ?
Dodatkowo nie ma żadnego pliku tap zgranego w turbo ?

no to łatwo nie będzie ...

1.uruchamiasz cCs
2.odpalasz blackboxav4
3.następnie wybierasz w ccs File Basic Load Program. Emulator się zresetuje odpali sie BB4 intro dajesz spacje będzie ekran startowy
na którym będzie źle wykonana komenda load
4.wpisujesz LOAD"*",8,1 i dajesz enter
5. następnie wpisujesz <-S"test" ( <- to jest strzałka w lewo ). Pokaże się Press Record ....
6.następnie  View Status Tape z belki CCS - bedzie menu magnetofonu
7.wybierasz start saving (.tap)
8.podajesz nazwe pliku i sie nagrywasz
teraz możesz zamknąć CCS
Wczytywanie
1.uruchamiasz CCS
2.uruchamiasz BB4
3.wpisujesz <-L albo F5 pokaze sie Press ....
4. z menu CCS File Load C64 files Tape ( albo ALT 1 )
5.wybierasz klawiszem F2 plik TAP

powodzenia ...
Mam prawdopodobnie ten BB4 o który ci chodzi ( szary z intrem RomBit ), ale niestety nie umiem zrobić dumpa

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2016, 16:12 »
omg, a nie łatwiej vice + drag'n'drop? lub ewentualnie zdefiniowany filetype 9.t64) i odpalanie gier dwuklikiem.

no i po kiego komu blackbox w emulatorze. explain pls.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2016, 16:14 »
kolega nie korzysta z Vice, a po za tym chciał ujrzeć paseczki z BB .... :-)
Taki powrót do przeszłości .....
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2016, 16:17 wysłana przez nameless »

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2016, 17:39 »
kolega nie korzysta z Vice, a po za tym chciał ujrzeć paseczki z BB .... :-)
Taki powrót do przeszłości .....
Dokładnie - widzę, że chociaż jeden mnie rozumie :-) - nie chodzi o to, że będę tego używał od tej pory tylko o to jak to ustawić aby poczuć się choć przez chwilę jak przy prawdziwym C64 z magnetofonem. Jeśli do tego dołożymy mój konwerter joystika i usiądziemy z joystickiem przed TV do którego podłączony jest PC za pomocą złącza TV-Out w karcie graficznej to praktycznie mamy stare dobre czasy :-)

A ulubione gry które pamiętam, od dawna mam w formatach dyskowych lub jako obrazy kartridżów. Aha, i potrafię uruchamiać inne formaty plików w emulatorze a z CCS64 korzystam dlatego ponieważ kiedyś się z nim zetknąłem i tak już zostało i mi to pasuje.

Mam prawdopodobnie ten BB4 o który ci chodzi ( szary z intrem RomBit ), ale niestety nie umiem zrobić dumpa
Jeśli o to chodzi to spróbuję się dowiedzieć co i jak i dam Ci znać. W tej chwili wiem, że są jakieś konwertery obrazów kartridżów bin/crt ale nie pamiętam nazwy. Kiedyś gdzieś coś czytałem o kartridżach i dumpowaniu. Zdaje się iż wszystko co potrzeba jest tutaj - pierwszy link z Google :-)
Dumping Cartridges on the Commodore 64
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2016, 17:44 wysłana przez Gelip »

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2016, 18:26 »
W dużym skrócie. Kartridże są automatycznie uruchamiane podczas startu komputera albo po wykonaniu reset. Chodzi o to aby przerwać proces uruchamiania. Są 2 sposoby na to - albo dorabiasz przełącznik wlutowując się chyba 4 kabelkami w złącze kartridża w C64 albo korzystasz z modyfikowanego ROM'u KERNAL który podmieniasz w łatwy sposób bo z tego co widzę ROM'y w C64 były w podstawkach.
Dalej - w zależności od typu kartridża odpalasz program mdump.prg i zapisujesz zawartość pamięci chyba na dyskietkę - trzeba mieć chyba stację dyskietek.
Albo jeśli masz kartridż ULTIMAX i KERNAL ROM to odpalasz komputer albo robisz reset z wciśniętym klawiszem C i odpala się monitor C64 z którego zapisujesz zawartość pamięci. Tutaj masz fajny filmik jak gość podmienia ROM w C64 na tak zwany MULTIROM czyli wiele różnych ROM'ów przełączanych przyciskiem:
https://www.youtube.com/watch?v=pwgi78XEeNc

P.S. Ja w swoim klonie ZX Spectrum nie miałem tak łatwo i musiałem odlutować oryginalny ROM, wlutować podstawkę DIL28 i teraz dopiero mogę sobie wymieniać ROM na jaki chcę :-)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:11 »
Black Box był kopiowany na potęgę. Niektórzy zamieniali napis RomBit na inny.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Gelip

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2016, 15:01 »
Black Box był kopiowany na potęgę. Niektórzy zamieniali napis RomBit na inny.
Tylko, że jakoś ciężko znaleźć na necie inny obraz BB4 niż ten co link dawałem i to ten sam obraz co tutaj Black Box V4 [pl] i to zdaje się iż sam go tam wstawiłeś.