Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kabel dla TMP  (Przeczytany 2791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline REUfan

• Level 1
  • *
Kabel dla TMP
« dnia: 05 Stycznia 2016, 12:04 »
Czy ktoś ma może na sprzedaż lub mógłby - odpłatnie - zrobić kabel do łączenia dwóch c64 dla Turbo Macro Pro. schemat jest na dysku z assemblerem, ale wydaje mi się że to jest dokładnie ten sam kabel co wcześniejsze wersje tasma wykorzystywały.

Offline hobocti77x

• Level 5
Re: Kabel dla TMP
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2016, 13:13 »
Ten kabel jest bardzo prosty, mozesz go zrobic bez lutowania.
Na c64scene jest gosciu ktoru zrobil jakis rs232 i scisgnol z chin zlacza ktore mozesz polaczyc np. Krosowkamk z audrino.
Nie wiem czy warto bo przynajmniej wersja ktora mialem i przerabialem ma powazny blad i wlasciwie to ten tandem do powazniejszych zadan sie nienadaje
Ja akurat ten blad poprawilem, ale co sie na wnerwialem szukajac dlaczego dobrze napisany program niedziala to historia
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2016, 13:18 wysłana przez hobocti77x »

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:16 »
Czy ktoś ma może na sprzedaż lub mógłby - odpłatnie - zrobić kabel do łączenia dwóch c64 dla Turbo Macro Pro. schemat jest na dysku z assemblerem, ale wydaje mi się że to jest dokładnie ten sam kabel co wcześniejsze wersje tasma wykorzystywały.
Wywołany do tablicy, niepytany, odzywam się.
http://c64.moneo.net.pl/up2rs.htm
Tandem do programowania PC+c64 lepsiejszy, tak mi się wydaje. Koszt części nie jest  nieduży. Jedyne co będzie przydatne, aczkolwiek nie bardzo konieczne, to cartridge Final 3 ze zmienionym lekko rom-em. Przeczytaj artykuł, spodoba się to rozwiązanie, to używaj, nie spodoba, to nie używaj.
Pozdrawiam, M.

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:41 »
Moneo a masz te zlacza, albo lepiej mozesz sie pochwalic gdzie kupiles na PW
Ciekaw jestem czy ta wersja z finall ma ten sam blad
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2016, 14:43 wysłana przez hobocti77x »

Offline REUfan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2016, 14:43 »
Dzięki - fajny pomysł. W podobny sposób używałem RR-NET - nawet fajnie to działało i nie musiałem nic modyfikować. Mi jednak chodzi o kabel dla tasm bo to jest nostalgia... chcę sobie przypomnieć jak to było kiedyś. A ponieważ lutownica to mój wróg to szukam kogoś kto ma taki kabel lub może mi go zrobić. Ja umiem tylko odpalić tasma  ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Stycznia 2016, 15:48 »
Wywołany do tablicy, niepytany, odzywam się.
http://c64.moneo.net.pl/up2rs.htm
Tandem do programowania PC+c64 lepsiejszy, tak mi się wydaje. Koszt części nie jest  nieduży. Jedyne co będzie przydatne, aczkolwiek nie bardzo konieczne, to cartridge Final 3 ze zmienionym lekko rom-em. Przeczytaj artykuł, spodoba się to rozwiązanie, to używaj, nie spodoba, to nie używaj.
Pozdrawiam, M.
Nie wiedziałem że coś takiego istnieje. Dobra robota. Zarówno face jak user port złącze dostępne są w chinach.
Czyli można coś zrobić, opublikować dla ludu zamiast tworzyć vaporware i ubijać pianę na każdym forum.
Ucz się homocity !
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Stycznia 2016, 17:08 »
Co kibel szukasz zaczepki.
Z rafalkiem sie znow zgadales aby mial pretekst do zbanowania?
5 latek wymyslilby lepsza intryge.
No ale jaki rozumek takie intrygi.
Niechce mi sie z toba gadac wiec spadaj.

Offline REUfan

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Stycznia 2016, 17:56 »
Ja tylko zapytałem o prosty kabel... jak bym wiedział, że ten wątek przerodzi się w taką pyskówkę, to bym go nigdy nie zakładał. Plus to to, że od Moneo dowiedziałem się o fajnym rozwiązaniu. Myślę, że należy go naśladować... Nie wiem czemu c64 wywołuje tyle agresji?

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Stycznia 2016, 23:34 »
Bo homoniewiadomo.troll.pl się włączył i obraża ludzi na lewo i prawo. Internet to takie miejsce gdzie każdy może.. Gościu, weź ten swój wynalazek i przyjedź na party i powiedz to wszystko co pisałeś chłopakom w oczy albo zamknij już ryj i spierdalaj na elektrode bo się już rzygać chce od czytania tych bredni! Duch "ola" dalej jest z nami;-)

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2016, 09:47 »
Bo homoniewiadomo.troll.pl się włączył i obraża ludzi na lewo i prawo. Internet to takie miejsce gdzie każdy może.. Gościu, weź ten swój wynalazek i przyjedź na party i powiedz to wszystko co pisałeś chłopakom w oczy albo zamknij już ryj i spierdalaj na elektrode bo się już rzygać chce od czytania tych bredni! Duch "ola" dalej jest z nami;-)

Na pewno nie będę sam jechał na party z gosciem i jego kolesiami który chyba pierwszy post do mnie w życiu zaczyna od wyzwiska. Wiem czym to się skończy.
Do tego 1500 km aby oglądać kisiela.
Co do ukladu nigdy nie robiłem z niego tajemnicy i każdy kto by chciał mógł go zobaczyć.
Raz nawet czlowiek zwaszej paczki zaczął się ze mną umawiac na testy sprzętu. Umawial sie ze przyjedzie i wezmie sprzet na kilka dni. Poczym przerwal korespondencje bez wyjasnien, za to zdazyl sie na tym forum w jednym z postow pokajac przed guru z kontaktowania ze mna, normalnie samokrytyka jak za PZPR.
Oczywiscie co bylo dla mnie jasne wiedzialem ze o sprawie wie kisiel. I wlasnie dlatego nie zgodzilem sie na wysylke, tylko ze musi przyjechac do wroclawia osobiscie.
Na co sie zgodzil. Na potwierdzenie podejrzen nie musialem dlugo czekac bo ten "inteliget"(kisiel) sam sie wysypal na tym forum.
Nie bede ujawnial o kogo chodzi, bo akurat mnie olal i nigdy wiecej nie odpisal,Byc moze ma na tyle przyzwoitosci ze bal sie kolegow ,ale nie chcial klamac na temat sprzetu.
Jesli ma odwage to moze sie ujawni, a na potwierdzenie ze chcialem pokazac sprzet moze opublikowac meila/meile ktore odemnie dostal i w ktorych zgodzilem sie na jego testy 
Nie robie z tego tajemnicy.
Zreszta z czesci ktore mialem zrobilem kilka sztuk dla osob ktore chcialy pomoc w rozwoju i im rozdalem. O dziwo z Polski nikt sie nie zglosil (mozecie sobie pogratulowac).
A jak ktos jest chetny potestowac to uklad jest w Londynie, wiec moze sie umoic.
I prosze wyjasnijcie to sobie i wiecej nie bredzic ze sprzet nie istnieje.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2016, 09:49 wysłana przez hobocti77x »

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2016, 11:56 »
Witajcie.
Cytat: REUfan
(...)zrobić kabel do łączenia dwóch c64 dla Turbo Macro Pro. schemat jest na dysku z assemblerem, (...)
(...)i jednak chodzi o kabel dla tasm bo to jest nostalgia...(...)
No jak nostalgia to ja ew. sory :-).
A czy możesz podesłać ten dysk? Albo sam schemat? Mnie niechcica ogarnia i to ściągnąłem z http://turbo.style64.org, to tam nie znalazłem. Co do złącz user portu, to znajdzie się ze dwa luźne. To mogę, o ile nie masz ciekawych propozycji, w wolnej chwili polutować taki kabelek. Niestety, bez obudów na wtyczki do user portu. Tego towaru jeszcze nie znalazłem.

Cytat: REUfan
Ja tylko zapytałem o prosty kabel... jak bym wiedział, że ten wątek przerodzi się w taką pyskówkę, to bym go nigdy nie zakładał.
Nieważne, czy hodujesz rybki, czy zbierasz puszki, czy zajmujesz się retro sprzętem, zawsze na każdym takim forum są sadzawki, gdzie możesz w błoto wdepnąć. W czasach grup dyskusyjnych nauczyłem się, żeby omijać takie miejsca. Przefiltruj wiadomości potrzebne, reszty nie ładuj do mózgu.

Cytat: hobocti77x
Moneo a masz te zlacza, albo lepiej mozesz sie pochwalic gdzie kupiles na PW
Mam. Kupiłem kilka na zapas. W artykule napisałem, że trzeba szukać na ebay, albo aliexpressie.
O tutaj są: Card Edge Connector 3.96mm

Cytat: hobocti77x
Ciekaw jestem czy ta wersja z finall ma ten sam blad
Nie wiem, o jaki błąd chodzi. Ja testowałem modyfikację na realnym c64 pod kątem programowania. Transfer z PC kodu wynikowego działa, monitor z Final 3 działa, ładowanie programów ze stacji 1541 działa. Więcej nie testowałem, bo nie potrzebowałem.
Dodatkowo jest przygotowany obrazFinala3 dla Ultimate 1541. Polecam tym, co mają 1541u.
Obraz Final3 dla Ultimate 1541.

hobocti77x czilałt. Wiem, że czujesz się niedoceniony, jako konstruktor, ale jak słusznie Ci tutaj zwracają uwagę, jest to sprzęt wykonany w ilości błędu statystycznego. Tako samo, jak TDC Kisiela. Ktoś widział, ktoś coś wie, podobno coś działa, sa filmiki. Do czasu, aż nie zostaną upublicznione źródła projektów, jest to ciekawostka przyrodnicza, jak moje podłączenie karty SD do user portu c64. Nie oszukujmy się, willi na Borneo nikt z tych projektów się nie dorobi, więc trzymanie w tajemnicy schematów/kodu źródłowego jest bez sensu brak.

Aczkolwiek połączenie c64 i pc za pomocą at89s4051 jest interesujące. Napisz o tym artykuł, opublikuj kody. I nie licz, że Cię ktoś doceni. Liczy się satysfakcja :-)

Czego Wam i sobie życzę.
Pozdrawiam, M.

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2016, 13:16 »

Na pewno nie będę sam jechał na party z gosciem i jego kolesiami który chyba pierwszy post do mnie w życiu zaczyna od wyzwiska. Wiem czym to się skończy.
Do tego 1500 km aby oglądać kisiela.
Co do ukladu nigdy nie robiłem z niego tajemnicy i każdy kto by chciał mógł go zobaczyć.
Raz nawet czlowiek zwaszej paczki zaczął się ze mną umawiac na testy sprzętu. Umawial sie ze przyjedzie i wezmie sprzet na kilka dni. Poczym przerwal korespondencje bez wyjasnien, za to zdazyl sie na tym forum w jednym z postow pokajac przed guru z kontaktowania ze mna, normalnie samokrytyka jak za PZPR.
Oczywiscie co bylo dla mnie jasne wiedzialem ze o sprawie wie kisiel. I wlasnie dlatego nie zgodzilem sie na wysylke, tylko ze musi przyjechac do wroclawia osobiscie.
Na co sie zgodzil. Na potwierdzenie podejrzen nie musialem dlugo czekac bo ten "inteliget"(kisiel) sam sie wysypal na tym forum.
Nie bede ujawnial o kogo chodzi, bo akurat mnie olal i nigdy wiecej nie odpisal,Byc moze ma na tyle przyzwoitosci ze bal sie kolegow ,ale nie chcial klamac na temat sprzetu.
Jesli ma odwage to moze sie ujawni, a na potwierdzenie ze chcialem pokazac sprzet moze opublikowac meila/meile ktore odemnie dostal i w ktorych zgodzilem sie na jego testy 
Nie robie z tego tajemnicy.
Zreszta z czesci ktore mialem zrobilem kilka sztuk dla osob ktore chcialy pomoc w rozwoju i im rozdalem. O dziwo z Polski nikt sie nie zglosil (mozecie sobie pogratulowac).
A jak ktos jest chetny potestowac to uklad jest w Londynie, wiec moze sie umoic.
I prosze wyjasnijcie to sobie i wiecej nie bredzic ze sprzet nie istnieje.
Człowieku, ja nie mówię, że nie istnieje ten twój sprzęt. Wszyscy Ci mówią, że nic z tym nie możesz bo nie ma dla tego zastosowania i że animacja to nie demo a Ty swoje. Poza tym bredzisz cały czas. To, że się nie odzywałem do tej pory nie znaczy, że nie czytam tego co tu piszecie. Kisiela i Rafa znam osobiście i wiem o co im chodzi kiedy tłumaczą Ci, że bzdury piszesz. Jak się Tobie forum nie podoba to je zmień a nie ustawiasz wszystkich wokoło.
BTW Fajnie, że masz swoją zajawkę i coś tam sobie dłubiesz ale co drugi post obrażasz tu ludzi, trollujesz w każdym wątku Kisiela i zachowujesz się jak baba "1500km jechał nie będę bo wiem jak to się skończy" więc daj sobie już spokój i pisz na PW z kolegami z Londka Zdroju na temat a nie zasypuj tego forum głupotami. Dzięki!

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2016, 13:43 »
@hobocti77x : jedno mogę powiedzieć na pewniaka - włos z głowy Ci nie spadnie na jakimkolwiek party (no chyba że wybitnie byś się o to postarał), a Kisiela jak poznasz w realu, zmienisz zdanie :) Wiesz, my się znamy ze sceny już lata lata, a niektórzy lata świetlne.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2016, 14:24 »
ale co drugi post obrażasz tu ludzi, trollujesz w każdym wątku Kisiela

a jaka jest geneza tych pyskowek?

1. Kisiel napierara do userow, ze sa klonami Olasa. Ma racje? Zablokowac klony. Nie ma racji? Wypierdzielic Kisiela z forum na stosowny czas do namyslu.
2. bez wzgledu na powod - Kisiel spuszcza swoje szambo na forum. Chyba ma tak byc, bo Raf nic z tym nie robi. Nie ma tak byc? Wypierdzielic Kisiela z forum na stosowny czas.
3. Kisiel belkocze w niejasny sposob. Jestem pewien, ze osoby, ktore okazjonalnie odwiedzaja forum - maja prawo nie rozumiec o co mu chodzi. Od czego sa Moderatorzy? Przeciez ruch tu jest znikomy - jedna osoba to ogarnie... z palcem w kisielu.

Offline Psychik

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2016, 14:27 »
Kisiela jak poznasz w realu, zmienisz zdanie :)

gadalem z nim w realu - spoko. wracam z party - a ten pisze bzdury. chyba jego brat blizniak mu konto prze JMPował...

Wiesz, my się znamy ze sceny już lata lata, a niektórzy lata świetlne.

no i? chlor pod mostem sika pod siebie i tez daje rade, ale nikt nowy nie chce tam chodzic.