Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Monitor Samsung SyncMaster 932MP - moje wrażenia  (Przeczytany 4244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bor@s

• Level 3
Monitor Samsung SyncMaster 932MP - moje wrażenia
« dnia: 06 Października 2015, 09:43 »
Podłączyłem C64 do monitora Samsung SyncMaster 932MP, najpierw przez Composite, ale szybko mi zbrzydł, więc spróbowałem przez S-Video. Jakość obrazu bardzo dobra jak na tak leciwy sprzęt, trochę widać pionowe paski oraz szachownicę spowodowaną wyciekiem chromy na lumie, ale oba efekty są na tyle delikatne, że mi nie przeszkadzają, a nawet dodają trochę 'stylu retro', którego nie ma syntetyczny VICE. Krawędzie ostre, piksele ładnie wyeksponowanie, żadnych duchów, czy powidoków. Minimalne ślady na krawędziach sugerujące sygnał analogowy. Szum znikomy. Scrolle nieco smużą, ale akceptowalnie. Tryby interlace, które testowałem, to tylko te które są ukierunkowane na zwiększenie liczby kolorów, jakieś MUFLI, itp. Moim zdaniem wyglądają dobrze, widać, że to interlace bo mruga, ale robi to na tyle delikatnie, że nie wali po oczach. Niestety mam tylko magnetofon i nie wiem jak się zachowa w interlace półobrazów przesuniętych o piksel w poziomie, a znane mi dema z tym trybem są na dyskietki. Głośniki jak to w monitorach słabiutkie. Podłączyłem też do niego A1200 przez RGB SCART i sprawa wygląda podobnie. Ramka idealnie w centrum, 640x512 wyraźne, nie mruga, tu deinterlacer reaguje prawidłowo. 1280x512 czytelne, ale już mało komfortowe. Przez VGA Amigi nie zamierzam podłączać 640x512 mi wystarcza. Do DVI podłączę PC, a do Video jakiś dekoder TV DVB (bo wbudowany to analog). Generalnie to jest monitor orkiestra. Matryca tylko TN, błyszcząca, ponoć modele 931MP mają lepszą PVA czy MVA, nie pamiętam. Podsumowując, chciałem wszystkie graty upchnąć w jednym i estetycznie uporządkowanym miejscu, ten monitor to umożliwia, dzięki nie mu nie muszę mieć osobnych wyświetlaczy do każdego komputera. Gdybym jednak chciał być bezkompromisowy, to do C64 wybrałbym porządny CRT z S-Video, do Amigi jakiś dobry Multisync, a do PC wziąłbym jakiegoś panoramicznego grzmota z G-Sync. No i telewizor oczywiście :) Jako, że życie jest sztuką kompromisów to na razie poprzestanę na tym. Ile to kosztowało? 100 zł na Allegro :)

Offline bor@s

• Level 3
Re: Monitor Samsung SyncMaster 932MP - moje wrażenia
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Października 2015, 09:57 »
Zapomniałem jeszcze dodać - ma pilota :)

Offline WojT_GL

• Level 4
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Października 2015, 14:57 »
Podaj jeszcze link do drugiej takiej aukcji z takim monitorem :) Fajny

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Października 2015, 15:14 »
Jeszcze jest PIP. Mogę mieć dwa źródła obok siebie, albo jedno na drugim.

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Października 2015, 15:50 »
no to sobie właśnie kupiłem też ... a co tam

http://allegro.pl/monitor-samsung-710mp-17-100-ok-tanio-gdynia-i5703791412.html

za 35 zł

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Października 2015, 15:59 »
Niedawno kupiłem na Allegro SAMSUNG SyncMaster 941MP za 100zł i tez mogę śmiało polecać ten monitoro-telewizorek
do każdego sprzętu począwszy od ZX Spectrum, poprzez Amigi, a skończywszy na PC.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Października 2015, 16:16 »
Wadą jedynie jest, że część gniazd jest z boku, w tym S-Video. Wieczorem podrzucę zdjęcia.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Października 2015, 21:19 »
no to sobie właśnie kupiłem też ... a co tam

http://allegro.pl/monitor-samsung-710mp-17-100-ok-tanio-gdynia-i5703791412.html

za 35 zł

Sprawdz przy okazji kondensatory na zasilaczu w tym monitorze, zapewne już spuchły i trzeba wymienić jak ma długo posłużyć. Ja używam samsung 173p plus z kartą tv lub zewnętrzym tunerem. Kolory ma bardzo dobre bo to matryca pva.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Października 2015, 23:15 »
Niestety widoczne (jak dla całej tej serii monitorów) specyficzne cienie pod pixelami. Po długim użytkowaniu 710MP dochodzę do wniosku, że  to nie tędy droga i raczej słuszna przesiadka na crt pozostanie. Oczywiście nie chcę Was zniechęcać :)
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Października 2015, 23:57 »
Niestety widoczne (jak dla całej tej serii monitorów) specyficzne cienie pod pixelami. Po długim użytkowaniu 710MP dochodzę do wniosku, że  to nie tędy droga i raczej słuszna przesiadka na crt pozostanie. Oczywiście nie chcę Was zniechęcać :)

Dokładnie, CRT jest bezkompromisowy, ale też nie może być byle jaki i pierwszy lepszy.

BTW: w końcu wpadłem na to, że można z magnetofonu odpalić obrazki MCI wyeksportowane z TruePainta. Chciałem się naocznie przekonać jak wygląda ten mityczny interlace na LCD (na CRT widziałem dawno temu), a o LCD piszą, że nie ma, że padaka, że pół ramki itp. Pewnie wielu z was wie jak to wygląda, ale mnie to co zobaczyłem co najmniej zdumiało. Na krawędziach po bokach zrobił deinterlacing, tak jakby C64 naprawdę wyświetlało 320x200 a nie dwie bitmapy 160x200 przesunięte o mały piksel. Na dużych płaszczyznach poziome linie mieszające kolory nadal jednak mrugały.

https://www.dropbox.com/s/rsx5mf56fl6er2m/IMG_4357.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/souii2qcyfsip8c/IMG_4358.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/kget7n2jtlmcki2/IMG_4359.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/kget7n2jtlmcki2/IMG_4359.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/gfudso9hi6swvu7/IMG_4360.JPG?dl=0
https://www.dropbox.com/s/opr36mq2yuf49al/IMG_4361.JPG?dl=0

szczerze mówiąc mi się taki efekt podoba. Nie sprawdzę już na zwykłym telewizorze bo już przerobiłem kabel i mi się nie chce. Wybaczcie jeśli piszę rzeczy może oczywiste, ale siedzę z komodą od niedawna :)

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Października 2015, 06:52 »
Tylko z CRT ciężko w tych czasach. Bardzo dobre są monitory Sony używane w telewizji kiedyś choć i teraz się zdarza ale są drogie ale warto taki mieć. Jak ktoś ma znajomości w lokalnych TV to można i za darmo dostać bo utylizują na potęgę dużo dobre sprzętu jeszcze.

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Października 2015, 09:25 »
Ja obecnie używam 2 tv sony triniton (21 cali) - sprawują się dobrze no i nie ma tej pixelozy, dynamika obrazu szczególnie w demkach też jest mega, np. płomień świeczki na crt wygląda jak by się palił a na LCD jak neon zmieniający kolory

No i teraz doszedł jeszcze 710 MP - ale to roboczo do ami1200

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Października 2015, 09:45 »
Tylko z CRT ciężko w tych czasach. Bardzo dobre są monitory Sony używane w telewizji kiedyś choć i teraz się zdarza ale są drogie ale warto taki mieć. Jak ktoś ma znajomości w lokalnych TV to można i za darmo dostać bo utylizują na potęgę dużo dobre sprzętu jeszcze.

No, akurat trochę małych monitorów Sony pojawiło się ostatnio na Aledrogo, tyle że w stanie... niezbyt ciekawym. Jeszcze ktoś ma sporo telewizorów 14'' Elemisa, tyle że nie mają chroma/luma oddzielnie. Jest  Euro z RGB i composite. Więc można do lamigi albo pod C128 (po zrobieniu przejściówki RGBI->RGB)
-profil nieaktywny-

Offline Cadderlik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Października 2015, 19:12 »
Dotarł mój Syncmaster 710 MP