Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: podkręcanie c64, albo odbudowa prototypu...  (Przeczytany 1163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hobocti77x

• Level 5
podkręcanie c64, albo odbudowa prototypu...
« dnia: 04 Października 2015, 16:03 »
Jak wszystkim wiadomo c64 do gigantów wydajności nie należy, ba firma która go stworzyła miała jakąś dziwną manierę budowania coraz wolniejszych komputerów  ;D
i tak w kolejności powstania:
PET 1 MHz,
VIC20 PAL: 1.108404 MHz  NTSC: 1.022727 MHz
c64 PAL: 0.985248 MHz NTSC: 1.022727 (typowo 1.022272) MHz
c16/+4 (minus 4 jak mawiali amerykanie) ::))   PAL: 0.886724 MHz     NTSC: 0.894886 MHz
Czy nie mogło być więcej ?
Kiedyś przeglądając stare schematy Commodore (jak niektórzy się zorientowali to mam takie hobby że lubię poznawać działanie komputerów, procesorów nie tylko współczesnych ale i starych łącznie z tymi na tranzystorach i pamięciach ferrytowych czy rtęciowych) trafiłem na jeden dziwny, prawdopodobnie jeszcze jakiś stary projekt przedprodukcyjny ;D
W każdym razie postanowiłem go sprawdzić. I oto dziś nastał ten dzień, w ziołem do ręki lutownicę i oto jest (tak jak to prawdopodobnie założyli inżynierowie, a wykastrowali menadżerowie i handlowcy).
A więc przedstawiam odtworzoną pierwotną wersję prototypową c64 z prawdziwym zegarem 1 MHz.
Okazuje się że wszystko działa i huczy. Jest kolorowy obraz i gra muzyka.
Muszę dokupić parę brakujących części i sprawdzę na ile da się podkręcić c64 obstawiam że coś w okolicach 1.1 MHz jest osiągalne. A po cichu liczę że może 1.25 MHz
W każdym razie to PAL ma być szybszy od NTSC (jak jest u konkurencji), a nie odwrotnie  ::)
PS.
Układ mógłby posłużyć to postawienia na nogi niektórych "martwych" komodorków  8)

« Ostatnia zmiana: 04 Października 2015, 16:08 wysłana przez hobocti77x »

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: podkręcanie c64, albo odbudowa prototypu...
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Października 2015, 18:11 »
Procek w c64 da się podkręcić do 4Mhz  w trybie synchronicznym, w trybie asynchronicznym da sie wycisnąć jeszcze pare herców.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2015, 18:44 »
Zaciekawił mnie ten temat. Nie jestem elektronikiem ale znam troszkę postawy budowy komputerów, dlatego mam pytanie: jak do tego podkręcania ma się to że cpu musi współdzielić magistralę z innymi układami? To znaczy czy to nie będzie tak że cpu mimo że będzie szybszy to i tak będzie większość czasu czekał na dostęp do pamięci?
No i pytanie czy nie będzie przez to się zbytnio przegrzewał?

Offline johny73

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2015, 18:48 »
Jeszcze jedna kwestia. Czy ten mod będzie mógł funkcjonować naprzemiennie z konfiguracją stockową? Coś na zasadzie przełączania normal-turbiacz.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2015, 18:54 »
więcej info o projekcie 1/2/4 Mhz, znajdziecie tutaj :
http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php?do=show&id=projekt64/turbo

Tak jak pisał homocity konstruktorzy c64 byli leniwi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2015, 19:14 »
@Zbych W c64 częstotliwość 0.985 MHz powstaje w VIC i ta sama częstotliwość jest podawana na CPU jak i inne układy komputera, toteż jeśli podniesiesz jedną wszystko pracuje proporcjonalnie szybciej.Oczywiście nie możesz mnożyć tej częstotliwości i zwiększać ją tylko w granicach w których VIC nie zerwie synchronizacji. myślę że spokojnie do 1.02 MHz jak w systemie NTSC.
Powyżej tej częstotliwości musiał być wyłączyć VIC-a jak jest np. w c128.
@johny73 tak są obie częstotliwości aktualnie wybiera się je zworkami, ale może pokuszę się o coś innego.

1MHz jest dla mnie przydatny bo łatwo się dzieli jako podstawa czasu i może służyć do budowy ciekawych sterowników  :D
PS.
Może wreszcie c64 będzie szybszy od VIC20  ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Października 2015, 19:23 wysłana przez hobocti77x »

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2015, 15:28 »

Powyżej tej częstotliwości musiał być wyłączyć VIC-a

..i to jest chyba to, co zrobiono przy robieniu "klona" obrazu dyskietki po kablu z pc prosto do C64 i dalej do stacji dysków. Ostatnio widziałem jakiś filmik, gdzie gość "odkrywał" nowe możliwości C64 i przy tej operacji powiedział, że nie wie jakim cudem to tak szybko leci, ale obraz przy tym gaśnie

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2015, 16:08 »
(...) gość "odkrywał" nowe możliwości C64 i przy tej operacji powiedział, że nie wie jakim cudem to tak szybko leci, ale obraz przy tym gaśnie

Musi spawał, jak u siebie sąsiad w garażu spawa, to w moim światło przygasa.
M.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2015, 19:03 »
(...) gość "odkrywał" nowe możliwości C64 i przy tej operacji powiedział, że nie wie jakim cudem to tak szybko leci, ale obraz przy tym gaśnie

Musi spawał, jak u siebie sąsiad w garażu spawa, to w moim światło przygasa.
M.

I to jest najlepszy komentarz w tym wątku :P
-profil nieaktywny-