Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C128D wygrany z aukcji ale bez klawiatury i zasilacza:-( prośba  (Przeczytany 2967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline heniek29cr

• Level 5
A więc JEST wreszcie się udało i wygrałem aukcję z tym pięknym sprzętem :
http://allegro.pl/commodore-128d-i5675786735.html
więc proszę o wszelkie info co do zasilania a przede wszystkim prośba co do klawiatury jeżeli ktoś ma zbędną pożółkłą na sprzedaż to chętnie odkupię lub wypożyczę dla testów i z niewątpliwej przyjemności z obcowania  z tym sprzętem o którym zawsze marzyłem nawet za bajtla:=) serdecznie będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Wiem,że zasilanie może pochodzić z  A500 ale tak na 100proc jak to jest z tym zasilaniem..... proszę o wytłumaczenie co i jak..... do tego wyczytałem, że są jakieś przejściówki klawiatury z c64 do c128 (Raf coś o tym pisał) proszę pomóżcie
Pozdrawiam Piotr

Offline moneo

• Level 3
Re: C128D wygrany z aukcji ale bez klawiatury i zasilacza:-( prośba
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2015, 23:53 »
To już wiem, który to szaleniec ;-) wygrał aukcje.

Cytat: heniek29cr
więc proszę o wszelkie info co do zasilania
A to nie ma w środku modułu zasilania?

Cytat: heniek29cr
a przede wszystkim prośba co do klawiatury
Towar deficytowy. Są dwie możliwości:
Przerobić z klawiatury c64 (da się! sam zrobiłem takie dzieło, ale musiałbym poszukać schematu połączeń w domu rodzinnym)
Kupić C128 i wyjąć klawiaturę.

Pozdrawiam, M.

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Września 2015, 00:05 »
Kuźwa tak się naczytałem o tym zasilaniu, że sam się pogubiłem:-) (zasilacz do c128 ,model razem z klawiaturą w obudowie jest zewnętrzny......thx) a ten faktycznie ,ma zasilacz w obudowie:-)dzięki przynajmniej jedna sprawa jest z głowy...
co do klawiatury to czekam......... oczywiście najlepiej zdobyć oryginalną ale teraz to chętnie obadam wszelkie możliwości:-)

A propo s szaleńca:-) nawet nie wiesz jak się cieszę, że w końcu mi się udało:-)
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2015, 00:07 wysłana przez heniek29cr »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Września 2015, 00:08 »
ja czesci na te adaptery jeszcze gdzies mam
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Września 2015, 00:13 »
@Raf: Jeżeli znajdziesz to proszę spróbuj coś obadać ja chętnie taki adapter przygarnę zanim uda mi się upolować oryginalną klawiaturę.
Pozdr.

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Września 2015, 02:05 »
Spróbuj zdobyć skądś starą klawiaturę mechaniczną do PCta. Najlepiej złom, i tak trzeba będzie ją zmodyfikować. Od tyłu na PCB poucinaj ścieżki, i lutownica w dłoń.
Poważnie, zrobiłem tak klawiaturę do C128, a zdjęcia chyba gdzieś dawałem na poprzednim forum. Przyciski dwustanowe mocowałem pod szerokimi klawiszami, realizowane przy użyciu kontaktów z włączników "Turbo" starych obudów komputerowych.
Widziałem gdzieś konwerter, ale miałem inne układy kratek programowalnych, i musiałbym modyfikować soft mikrokontrolera, czego mi się nie chciało.
Tak, a lutować setkę klawiszy to mi się chciało :).

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Września 2015, 16:37 »

Ciekawe czy Dolphin Dos 3.0 który został z niego wyciągnięty - będzie działał.  /przyznam się - ja go przechwyciłem/

Właśnie - pytanie jest jaki kernel będziesz miał w tym sprzęcie.
-profil nieaktywny-

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Września 2015, 17:30 »
A propo s szaleńca:-) nawet nie wiesz jak się cieszę, że w końcu mi się udało:-)

Mam nieśmiałą propozycję abyś zaczął się cieszyć dopiero po odebraniu przesyłki.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Września 2015, 17:37 »
W C128D warto sprawdzić czy poprawnie działa działa zapis i odczyt dwustronny stacji dyskietek. Bardzo często jest właśnie z tym problem. Zasilacz mam wbudowany i nie trzeba wentylatora jak w wersji plastikowej. Niestety klawiatura potrafi kosztować tyle co za niego zapłaciłeś.Od razu zrób sobie kabelek do trybu 80znakowego prosta wersja czarno-biała, bardziej skomplikowana kolor no chyba że masz monitor 1084 to kabelek i po sprawie. Odpal w tym trybie np geosa to opad szczeki murowany. W trybie C128 komenda fast przełączna na 80-znaków slow na 40. Zacny sprzęt.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Września 2015, 18:49 »
Też jest w sferze moich marzeń.

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Września 2015, 19:58 »
Szukam samej klawiatury od dobrych paru miesięcy po aukcjach w Polsce i za granicą i towar bardzo deficytowy. Owszem, pojawiają się na ebayu, ale 100euro nie dam :)

A jak działa to. Ma ktoś doświadczenie? http://store.go4retro.com/c-key-keyboard-adapter/
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Września 2015, 21:46 »
Ja się tam cieszę i mam już pomysł jak go odnowić oczywiście czy wszystko będzie z nim w porządku to jest niewiadoma jak zawsze ale już do mnie idzie więc długo czekał nie będę:-)
Ale nawet jak coś będzie nie tak to i tak będzie się PIĘKNIE prezentował na półce:-)
Czekam na info od Rafa w sprawie adaptera do klawiatury od c64 i też już kolejny pomysł na obudowę do niej siedzi mi głowie:-)
Zobaczymy jak coś wykombinuje to dam znać.
Pozdr.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Września 2015, 07:17 »
Warto poczekać na oryginalną klawiaturę, w końcu się trafi. Na naszym allegro ceny są nieprzewidywalne i prędzej kupisz inny C128D z klawiaturą niż samą klawiaturę. Deficyt klawiatur bierze się z tego, że złomiarze jak grzebią po śmietnikach to nie zabierają klawiatur bo myślą że każda pasuje.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Września 2015, 09:57 »
Warto poczekać na oryginalną klawiaturę, w końcu się trafi. Na naszym allegro ceny są nieprzewidywalne i prędzej kupisz inny C128D z klawiaturą niż samą klawiaturę. Deficyt klawiatur bierze się z tego, że złomiarze jak grzebią po śmietnikach to nie zabierają klawiatur bo myślą że każda pasuje.

Nie pamiętam, żeby trafiła się klawiatura od 128D luzem. Kojarzę ze dwie może od 8032-SK (czy innego z rodziny CBM-II w wersji "-SK").
-profil nieaktywny-

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Września 2015, 22:25 »
Witam ponownie:-)
A więc dziś dotarł do mnie ten piękny i DUŻY kawałek sprzętu spod znaku commodore i..........
po krótkich testach komputer wydaje się sprawny i podaję co sam ustaliłem  więc:
1: Obraz prawidłowy
2: porty joysticków sprawne
3: port carta sprawny
4: dźwięk sprawny (po odpaleniu carta z Flimbow Qust i odsłuchaniu świetnej muzy z intra ba nawet małą partyjkę se szpilnołem)
5: stacja czyta bez problemów choć sprawdzana tylko chwilę  dzięki Finalowi III (obsługa joyem zamiast brakującej klawiatury:-) stacja odczytuje katalogi oraz wgrywa zaznaczony program bez oporów)
6: przy użyciu Finala III po resecie (reset z carta) zgłasza się dolphin dos 3.0 czy tak ma być?

piszcie ewentualnie co jeszcze mogę sprawdzić posiadając jedynie akcesoria do C64...

No i co najważniejsze jest  w ładnym stanie nic nie połamane i teraz się będę bawił w odnawianie obudowy oraz oczywiście małe polowanko na klawiaturę do niego ale i tak czekam na Rafa czy coś tam znalazł w temacie przejściówki z klawy od C64.

Także ja się cieszę i muszę przyznać, że otwierałem i uruchamiałem go z wypiekami na twarzy normalnie zdecydowanie większe wrażenia niż w analogicznym przypadku rozpakowywania nowej PS4 he he  he serio:-)
 Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2015, 22:26 wysłana przez heniek29cr »