Kisiel, nie myslales o zrobieniu porzadnego konwertera svideo komodorka do np. VGA?
Strim i "spółka" coś robią do Amigi. Tyle, że to wciąga RGB a wypluwa po HDMI.
To jaka zaleta tego będzie? Prawie każdy TV z HDMI ma też SCART z RGB. Jeśli podłączasz Amigę dobrej jakości kablem, to 1280x512 interlace wygląda całkiem dobrze, na TV LCD nawet nic nie mruga. Co zatem da taki konwerter do HDMI?
Zakładając jednak, że zrobią taki konwerter, to wystarczyłoby go podłączyć pod mój S-Video->RGB, co opisywałem na forum, a którego nie mam czasu zlutować (kłopoty rodzinne) i mielibyśmy S-Video->HDMI. Z drugiej strony mam pełno wątpliwości, bo:
- łączenie dwóch konwerterów S-Video-RGB i RGB->HDMI na pewno może wpłynąć na jakość obrazu
- jak przeczesałem fora to S-Video C64 nie jest idealne (efekt szachownicy z powodu chrominancji) i niektóry ratują się rezystorami, luma-fixami itp.
- Sygnał HDMI jakiejkolwiek by nie był jakości, będzie miał niską rozdzielczość, obecne telewizory i monitory włączają filtry przy upscalingu. Szczerze mówiąc nie podoba mi się to. Wolę uczciwą pikselozę

Mam sentyment trochę do trybu 320x240 VGA z double scanem. Wszystko też zależy od zastosowania, gry i dema - filtry+upscaling ok, zniosę, ale użytki, tekst, czcionki chciałbym mieć o ostrych krawędziach. Ciężko to pogodzić, chyba tylko emulatorem na PC