Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Konwerter "Video to VGA" - zła jakość obrazu  (Przeczytany 2703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbych

• Level 3
Konwerter "Video to VGA" - zła jakość obrazu
« dnia: 22 Września 2015, 11:15 »
Może ktoś mi pomoże bo mam taki problem: zakupiłem sobie typowy chiński konwerter "Video to VGA" z myślą o podłączeniu C64 do mojego monitora. Próbowałem z kablem RCA jak i s-video no i straszliwa kiszka co widać na załączonych obrazkach. Widziałem na necie zdjęcia różnych osób które używają takiego konwertera i tam jakość była o niebo lepsza.
Nie wiem co mam zrobić czy odesłać to urządzonka albo zażądać wymiany na inne? Czy może spróbować jeszcze zmodyfikować kabel s-video bo wyczytałem że powinien on mieć wlutowany rezystor 300ohm na chroma (mój kabel tego nie ma), czy takie coś pomoże na te rozdwajające się litery i brak koloru?
A może ktoś zna jakiś inny model konwertera, bo ten dodatkowo ucina spory obszar dolnej ramki, a nie widzę w nim żadnego menu do zmiany rozmiaru czy pozycji obrazu?

RCA:

s-video:

Offline bor@s

• Level 3
Re: Konwerter "Video to VGA" - zła jakość obrazu
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2015, 11:53 »
1. Upewnij się, że urządzenie nie jest przystosowane tylko do systemu NTSC (instrukcja, google, specyfikacja)
2. Upewnij się, że urządzenie źle współpracuje także z innymi źródłami sygnału, na przykład dekoderem telewizji cyfrowej. Jeśli w dekoderze masz tylko scart, to zlutuj, albo pożycz kabel SCART->RCA

Potem możesz reklamować, bo wygląda to obrzydliwie. Rezystor pomógłby raczej na inne problemy typu szachownica, albo niewłaściwe przejścia na krawędziach. Tu widzę natomiast poziome paski.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2015, 12:25 »
Dzięki za radę. Wygląda na to że z innymi urządzeniami konwerter działa poprawnie. Podłączyłem odtwarzacz DVD przez RCA i obraz był ok, była drobna szachownica na gwałtownych przejściach kolorów ale ogólnie obraz był dobry. No to już nie wiem co mam zrobić, jak podłączam C64 przez nagrywarkę do TV to obraz jest ok, a przez konwerter nie dość że są "pasy" to jeszcze brak kolorów i obraz niestabilny.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2015, 12:28 »
Hmm, a może to urządzenie oczekuje sygnału z przeplotem 576i, a C64 generuje progresywne 288p. Tak tylko zgaduję, bo pomysłu nie mam.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2015, 12:33 »

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2015, 12:45 »
mam to samo  8)

ten konwerter jjest dla mnie bezużyteczny a kupiłem go aby c64 podłączyć do monitorka.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2015, 14:36 »
No to lipa, nie mam do czego podłączyć mojego C64. Ktoś może zna jakiś inny sposób aby podłączyć c64 do VGA lub HDMI, albo jakiś działający konwerter, bo podobno są wersje które współpracują ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2015, 14:56 »
Jak widzę temat rzeka powraca jak fala... Lepiej pytać na forum przed zakupem,
konwertery jako takie będę działać wujowo bo grabują jeden półobraz z c64 więc IFLI można nigdy nie zobaczyć, druga sprawa to pixeloza 4:3 na 16:9 a trzecia sprawa za parę złotych to cóż można oczekiwać... (parę złotych w Chrl )

Preferuje używanie TV CRT, można taki kupić za darmo.

Obecnie zamierzam potestować taki wynalazek co znalazłem w china, jak się sprawdzi wrzucę info na forum.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2015, 15:10 »
a trzecia sprawa za parę złotych to cóż można oczekiwać... (parę złotych w Chrl )

Zgadzam się. Ciekawi mnie tylko, technicznie, dlaczego ten konwerter poprawnie łapie, jak Zbych pisze, obraz z innych źródeł niż C64. Może tam jest jakiś nieszczęsny deinterlacer, który z braku interlace'u głupieje? To by wyjaśniało efekt 'rozdwojenia' czcionek. Co do braku kolorów nie mam pomysłu. Może ktoś zahardcodował to urządenie tak, by reagowało na kontretne timingi synchronizacji opisane tutaj:
http://martin.hinner.info/vga/pal.html
a commodore ma to inaczej i ten biedny sprzęt się gubi. Jeśli tak jest to można by było to łatwo zweryfikować na Amidze 600 lub 1200 z wyjściem RCA. Amiga może generować zarówno 288p jak i 576i.

Maliniak masz taką Amigę? Temat mnie ciekawi, bo sam chciałem coś podobnego do swojej A1200, ale widząc takie screenshoty i opinie odechciewa mi się.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2015, 15:33 »
No mam 600 ale nie sprawdzałem jej z tym konwerterem przez rca.
Sprawdzę zaraz.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Września 2015, 08:08 »
a trzecia sprawa za parę złotych to cóż można oczekiwać... (parę złotych w Chrl )

Zgadzam się. Ciekawi mnie tylko, technicznie, dlaczego ten konwerter poprawnie łapie, jak Zbych pisze, obraz z innych źródeł niż C64. Może tam jest jakiś nieszczęsny deinterlacer, który z braku interlace'u głupieje?

1. 50=> 60Hz VGA
2. no lace , czyli zawsze masz ten sam półobraz.
Półobrazami sie bawiłem przy projekcie TDC-F, modyfikowałem impulsy ale efekt był słaby wizualnie więc dałem sobie spokój.
http://projekt64.filety.pl/index.php?dir=HARDWARE%20IS%20FUNNY/
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline SuperNoise

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2015, 18:30 »
Kisiel, nie myslales o zrobieniu porzadnego konwertera svideo komodorka do np. VGA?

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2015, 19:18 »
heh a już miałem kupować :-( bo w szafie leży Samsung odłogiem

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Września 2015, 09:30 »
Kisiel, nie myslales o zrobieniu porzadnego konwertera svideo komodorka do np. VGA?

Strim i "spółka" coś robią do Amigi. Tyle, że to wciąga RGB a wypluwa po HDMI.
-profil nieaktywny-

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Września 2015, 10:08 »

Strim i "spółka" coś robią do Amigi. Tyle, że to wciąga RGB a wypluwa po HDMI.
To jaka zaleta tego będzie? Prawie każdy TV z HDMI ma też SCART z RGB. Jeśli podłączasz Amigę dobrej jakości kablem, to 1280x512 interlace wygląda całkiem dobrze, na TV LCD nawet nic nie mruga. Co zatem da taki konwerter do HDMI?

Zakładając jednak, że zrobią taki konwerter, to wystarczyłoby go podłączyć pod mój S-Video->RGB, co opisywałem na forum, a którego nie mam czasu zlutować (kłopoty rodzinne) i mielibyśmy S-Video->HDMI. Z drugiej strony mam pełno wątpliwości, bo:
- łączenie dwóch konwerterów S-Video-RGB i RGB->HDMI na pewno może wpłynąć na jakość obrazu
- jak przeczesałem fora to S-Video C64 nie jest idealne (efekt szachownicy z powodu chrominancji) i niektóry ratują się rezystorami, luma-fixami itp.
- Sygnał HDMI jakiejkolwiek by nie był jakości, będzie miał niską rozdzielczość, obecne telewizory i monitory włączają filtry przy upscalingu. Szczerze mówiąc nie podoba mi się to. Wolę uczciwą pikselozę :D Mam sentyment trochę do trybu 320x240 VGA z double scanem. Wszystko też zależy od zastosowania, gry i dema - filtry+upscaling ok, zniosę, ale użytki, tekst, czcionki chciałbym mieć o ostrych krawędziach. Ciężko to pogodzić, chyba tylko emulatorem na PC :(