Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Final III + zamiana TTLki i pamięci  (Przeczytany 1429 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maliniak

• Level 5
Final III + zamiana TTLki i pamięci
« dnia: 30 Kwietnia 2015, 07:01 »
Czy w FINAL III zamiast pamięci 27C020 mogę zastosować 27C2001 ??

Chciałbym mieć dodatkowe 14 toolsów dlatego chciałem zbudować Finala na tej pamięci.

I czy zamiast 74LS163 mogę zastosować 74LS161 ???

Ktoś już to przerabiał ???

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Final III + zamiana TTLki i pamięci
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Kwietnia 2015, 11:50 »
256k X 8 - jedna i druga, sprawdź czym się im pinout różni i będziesz wiedział.

Sprawdzałeś w ogóle schemat FC3+  ?  74(ls)161 vs 74(ls)163: różnica jest w zachowaniu wejścia /CLR (asynchroniczne - synchroniczne). Ale w FC3+ /CLR w tej 163-ce jest i tak podpięte do Vcc, więc nie ma to znaczenia. Powinno pójść.
-profil nieaktywny-

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maja 2015, 18:47 »
Faktycznie zmontowałem na 161 i działa ok.
Zamontowałem podstawke precyzyjną i wsadziłem narazie 27c512. W przyszłym tygodniu będę mieć 27c2001 to się odezwe czy działa.
Powiedzcie czy macie jakiś patent aby tego carta zmieścić w obudowie km-20 ???

Bo przez podstawke nie mieści się cart w obudowie

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maja 2015, 20:06 »
Okienko wyciąć.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Maja 2015, 18:50 »
Faktycznie zmontowałem na 161 i działa ok.
Zamontowałem podstawke precyzyjną i wsadziłem narazie 27c512. W przyszłym tygodniu będę mieć 27c2001 to się odezwe czy działa.
Powiedzcie czy macie jakiś patent aby tego carta zmieścić w obudowie km-20 ???

Bo przez podstawke nie mieści się cart w obudowie

Jakby to nie była precyzyjna to by można było skrócić nóżki w EPROMie i może by weszło.
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Maja 2015, 19:37 »
KB777 r u sure ???
Ja widziałem taki patent w starym dysku twardym, podstawka precyzyjna była wlutowana w pcb o większych otworach, czyli wchodzi dużo głębiej a jak nie, demontaż podstawki i wlutowanie samych pinów.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2015, 13:53 »
Panowie coś dziwnego się stało.
Final działał 2 dni ok, dziś wsadzam i niebieski ekran, pomyślałem ze coś z epromem się stało więc wsadzam go do programatora i kość nie przechodzi weryfikacji z org. Wsadem. Więc biorę czyściutką 27c512 i wgrywam na nowo wsad, weryfikacja ok, wsadzam nowo zaprogramowaną kość do finala. Włączam komodorka i znów niebieski ekran, wyjmuje kość sprawdzam z org. Wsadem i znowu nie przechodzi weryfikacji. I tak z 7 kości załatwiłem, ciągle to samo, połączenia ok, żadnych zwarć , podejrzewam że padł któraś TTLka 74xxxxx , ale niewiem czy da rade to jakoś sprawdzić .??? Wszystkie ttle mam wlutowane, żaden się nie grzeje. Wychodzi na to że po podłączeniu do komadorka , coś przeprogramowuje mi eproma w finalu. Dla mnie to dziwna sprawa, czy ktoś wie oco chodzi?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Maja 2015, 14:09 »
1.Masz możliwość skasowania EPROM-a ?
Jeśli tak to skasuj go i sprawdź czy się programuje.
2.Z czytaj zawartość tych uszkodzonych do pliku bin. i porównaj z tym co programujesz.
Sprawdź czy przypadkiem błąd nie występuje w tym samym miejscu pamięci.
3. Jakiego programatora używasz ,z jakim czasem programujesz  i przy jakim napięciu ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Maja 2015, 14:17 »
a 12V to biere od sąsiada.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Maja 2015, 14:29 »
Na tą chwile nie mam możliwości skasowania eproma gdyż nie posiadam lampy uv. W przyszłym tygodniu ktoś dla mnie je skasuje.
Programator jest sprawny w 100% gdyż wcześniej zaprogramowałem i final działał 2 dni. Pozatym po programowaniu eproma weryfikacje przechodzi w 100%. A po podłączeniu do komadorka finala wtedy następuje zmiana zawartości wsadu.

Więc tutaj mój programator nic do tego niema , robiłem kilkakrotnie weryfikacje wsadów po programowaniu i wszystko było ok.
Mój programator to willem - napięcie prog. to 12,5v  - zrobiłem już kilka black boxów na nim wszystkie do dziś działają.

Tak zczytałem zawartość eproma po wsadzeniu do komadorka, i prawie cała zawartość w całej kości zmieniła się względem org. wsadu, to zależy jak długo jest cartridge wsadzony do c64, jak krótko to mało się zmienia , jak długo to coraz więcej zmiania się zawartość. Cartridge testowany w 3-ech komadorkach , we wszystkich jest to samo.

Mówię że to dziwna sprawa , podejrzewam układ 74ls133 lub 74hct273 gdyż obydwie są bezpośrednio podłączone z kością , więc to może którąś z nich?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Maja 2015, 15:01 »
Jest praktycznie nieprawdopodobne aby nawet uszkodzone TTL skasowały EPROM-a w układzie gdzie jest tylko 5V.
Bardziej prawdopodobne jest że on (EPROM) jest w układzie uszkodzony, a nie skasowany.
Ale bez skasowania tego nie sprawdzimy.
Zrób pewien test  z czytaj Eproma , zapisz zawartość , a po jakimś czasie porównaj jego zawartość z tym co z czytałeś poprzednio.
Sprawdź napięcia zasilające na Epromie i TTL , sprawdź też czy masy i zasilanie tych układów  są dobrze połączone.
Czy płytka pewnie siedzi w gnieździe cartriga ?

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maja 2015, 15:19 »
Ja miałem 7 takich epromów i wszystkie  były by uwalone ?

2 dni final działał jak należy a na 3 dzień już nie , więc niemożliwe aby zwarcie się zrobiło, lub ścieżka utleniła w 3 dni zabezpieczona cyną.
Dlatego podejrzewam ttlke. Wszystkie ttlki na zasilaniu mają 5,1V. Zapomniałem napisać że jak robiłem testy to - włączenie finala w c64 na 1-2s nie zmieniało zawartości emproma. Dopiero po paru sekundach zaczynało uwalać zawartość. Za każdym razem wyjmowałem kość i wsadzałem do willema aby zweryfikować zawartość z org. wsadem. Zczytam jeszcze wartości i popatrzę co dokładnie się zmieniało w zawartości.

Offline hyvax

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Maja 2015, 15:54 »
podejrzewam układ 74ls133 lub 74hct273

jesteś pewien, że działał Ci ten final jak miałeś LS przemieszane z HC/HCT ?

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Maja 2015, 15:58 »
Ja miałem 7 takich epromów i wszystkie  były by uwalone ?
Prawo serii ?
2 dni final działał jak należy a na 3 dzień już nie , więc niemożliwe aby zwarcie się zrobiło, lub ścieżka utleniła w 3 dni zabezpieczona cyną.
Ale złe  lutowanie (zimne luty) jak najbardziej  :o

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Maja 2015, 16:01 »
podejrzewam układ 74ls133 lub 74hct273

jesteś pewien, że działał Ci ten final jak miałeś LS przemieszane z HC/HCT ?

Działał na 100% . 

Panowie, przepraszam że w błąd wprowadziłem tym że zawartość eproma się zmieniała , okazało się że to willem szwankował i teraz już jest ok. Jednak zawartość się nie zmienia. Miałem brudne styki na zifie32 w willemie.
Także wsad w epromie jest ok. ale final dalej nie działa czyli na 100% jakaś ttlka siadła??
Poprostu przy włączaniu jest niebieski ekran.
Jakieś sugestie?