Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1541 II - da się odratować?  (Przeczytany 1027 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
    • http://picasaweb.google.com/dilon999
1541 II - da się odratować?
« dnia: 24 Marca 2015, 22:19 »
Właśnie w moje ręce wpadła taka stacja. Niestety nie jestem w stanie sformatować żadnej dyskietki, na 5tym tracku stacja zaczyna wariować.
Co robić (oprócz odesłąnia do sprzedawcy)? Jest szansa na uratowanie?

2x C64, C64DTV, 1541, 3x Datasette i inne graty ;)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Re: 1541 II - da się odratować?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Marca 2015, 22:43 »
Odeślij, przecież to oczywiste że to stacja.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2015, 23:30 »
A w ogóle odczytuje coś?
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2015, 23:35 »
Uff, alarm chyba odwołany. Chyba trochę spanikowałem. Rozebrałem, przeczyściłem, nasmarowałem - działa. Ale jakoś dziwnie zapisuje mi pierwszy program na dyskietce. Jutro z rana zobaczę czy jeszcze będzie działać i odczyta te dyskietki, które teraz poformatowałem. Dzięki za szybki odzew!

Offline elroy

• Level 4
    • piwo.org
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2015, 23:50 »
W przypadku stacji to raczej jestem pesymistą, ale daj znać, czy hula :)
C64, C64G, C64C, C64 DTV, 3x 1541-II, SD2IEC, Final III, DualSID, Mon. 1084s, Jiffydos, A500/600

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Marca 2015, 09:35 »
te stacje nieraz szaleją, jak kupiłem dyskietki z allegro i formatowałem to nieraz stacja się zawieszała na uszkodzonej dyskietce.
Stacja tak chodziła że żadnej nie chciała formatować ani odczytywać ani zapisywać, myslałem że już padła.

Ale po KILKUKROTNEJ próbie odczytu mojej pewnej dyskietce , stacja powoli wracała do życia.

Dlatego zauważyłem że niektóre dyskietki potrafią rozkalibrować stacje.
A aby się skalibrowała trzeba mieć 100%spprawną dyskietke np.z jakąś grą.
Wtedy po próbie kilukrotnej odczytu wszystko wraca do normy.
Też tak macie??

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Marca 2015, 10:10 »
Rozkalibrować stację 1541-II ? Hmm... dziwne, niby tam jest jakaś śrubka (o ile dobrze pamiętam) którą się "regulowało" położenie bazy - czyli ścieżki 0. Powinna być zalana klejem czy lakierem.
Na eBayu można kupić dyskietki do kalibracji, a w ogóle to nawet poradniki da się znaleźć (choć ten akurat do starej 1541):
http://www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/magazines/transactor/v5i6/p064.jpg

Mam gdzieś niemiecką serwisówkę od 1541 gdzie w ogóle przebiegi były zdjęte z oscyloskopu - jako ilustracja tego procesu. Ale bez oscyloskopu też się da. Tyle, że - "nie naprawiaj tego co nie jest zepsute".
-profil nieaktywny-

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Marca 2015, 14:37 »
Jest sobota, jest robota :)

Objawy o których ostatnio pisałem, to zapisywanie programów na dyskietce i wyświetlanie ich jako bardzo długich, np. drobiazg w basicu typu:

1?"dufa";
2goto1

po zapisaniu na dyskietkę zajmował kilka tysięcy (!!) bloków, przy czym podsumowanie wyglądało tak że jeszcze jest dużo wolnych bloków.
Jakby nie patrzeć, wszystkie składniki które mam, mogły być jakoś sypnięte, bo:
-1541 kupiłem bez zasilacza i kabla sygnałowego
-kabel sygnałowy zrobiłem sam, akurat miałem wtyczki ze starych czasów
-zasilacza nie miałem, zrobiłem wtyczkę ze zwykłego DINa stereo i przelotke na molexa, do którego podłączyłem stary zasilacz AT
-dyskietki dostałem ok roku temu jak robiono porządki w archiwum w pracy. Wizualnie ok, przechowywane w miarę dobrych warunkach.

Całość podłączyłem z Final III i zonk - nie chce formatować dyskietek.
Pliki dalej są zapisywane dziwnie (tylko zajętośc w blokach, nic innego).

Rozbiórka, smarowanie wszelkich prowadnic WD40, czyszczenie sprężonym powietrzem, pędzelkiem i patyczkami do uszu co bardziej uciążliwe koty.
Po tym stacja chodzi ciszej, ale dalej nie formatuje. Zmiana na AR 7.2 i format przechodzi, ale z tego co pamiętam to domyślnie AR formatuje bez weryfikacji.

Kilka dni przerwy przez pracę, wczoraj rozebrałem jeszcze raz, smarowanie prowadnic, przeczyściłem głowicę - wydawało się, że jest czysta, a jednak problem zniknął całkowicie =)

Jak już całość zmontowałem, wyszedł problem sklerozy, jak się walidatuje dyskietki z basica, pod FC, pod AR... Ale już zaciągnąłem manuale, coś tam sobie przypomniałem i dyskietki naprawione, robię backup co fajniejszych programów z taśm.

PS Oczywiście sprzedawca z allegro nie odpisał ;)

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Marca 2015, 15:55 »
To może od razu napisz nam jaki ma nick na Allegro aby kto inny się na tego frajera nie nadział.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Marca 2015, 17:02 »
To może od razu napisz nam jaki ma nick na Allegro aby kto inny się na tego frajera nie nadział.
druga opcja to stacja jest sprawna a dyskietki HD w prezencie z pracy, w dobrych warunkach.
... ja stawiałem na magiczne słowo KALIBRACJA no i się pojawiło...
Przepraszam czy stacja z magicznym słowem rozkalibrowana sprzeda się na Allegro lepiej niż ze słowem Uszkodzona ?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Marca 2015, 17:49 »
Gratuluję przywrócenia stacji  do życia :)

Offline DoliN

• Level 3
  • =)
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Marca 2015, 21:36 »
Link do aukcji .
Czy stacja wymaga kalibracji to pewnie dowiem się najwcześniej na jakimś zlocie, jak sprawdzę dyskietkę na innej stacji. Zakładam optymistycznie że nie, stacja wygląda na nieruszaną.
Dyskietki na 100% DD, wszystko firmowe mi się trafiło, Precisiony, Dysany, Stilony, żadnych NoName'ów - cieszę się z nich bardziej niż bym znalazł stówę na ulicy ;)

Teraz dwa pytania:
- ma ktoś może w zbiorach jakiś schemacik, jak obejść zabezpiecznie przed zapisem? Nie mam wycinarki, a nożykiem do tapet się nie będę bawił.

-kopiowanie długich plików z taśmy na dysk. Jakiego kopiera użyć lub triku? Kopiowanie w AR72 nie działa :/

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Marca 2015, 23:28 »
Teraz dwa pytania:
- ma ktoś może w zbiorach jakiś schemacik, jak obejść zabezpiecznie przed zapisem? Nie mam wycinarki, a nożykiem do tapet się nie będę bawił.
Bez bramki świetlnej system nie rozpoznaje zmiany dysku.