Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne 2015  (Przeczytany 79961 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline moneo

• Level 3
Re: Ciekawostki aukcyjne 2015
« Odpowiedź #735 dnia: 04 Listopada 2015, 09:46 »
Cytat: misiek2
Przełożę A600 do obudowy A500 i będę miał mutanta ;-).
Miło, ale z tego co wiem to klawiatura od A500 nie pasuje do płyty A600.
[OFFTOP MODE=ON]
Bezpośrednio nie pasuje, fakt.

Cytat: misiek2
Pierwszy problem to taśmy mają inną szerokość, przestawione ścieżki i wydaje mi się, że klawa od A600 ma o 1 ścieżkę mniej niż A500 i A1200, w sumie to A600 nie ma klawiatury numerycznej ...
Idąc w tym kierunku, fakt, ciężko to dopasować... ale wystarczy lutownica, kilka przewodów i włala.

Dzięki informacjom ze strony: Roman Workshop - amatorskie projekty programistyczno-elektroniczne

Bazując na tym rysunku i innych publikacjach udało mi się już podłączyć klawiaturę z A500 do A600, dzięki temu wiem, że sama płyta A600 jest sprawna.
(A600 dostałem za darmo, to chyba mniej niż dwie A500 za 100 zł, wygrałem, zagarniam twoje złoto)
[OFFTOP MODE=OFF]

Mógłbym ją wystawić na wymienianym tu portalu , z opisem: dioda działa, reszty nie sprawdziłem, bo babcia pożyczyła zasilacz i nie oddała, a wujek wziął kabel antenowy, z boku ma dwa przełączniki, nie wiem, sprzedaje, co widać. Kiedyś działała, leżała w szafie, znalazłem, to sprzedaje, nie przyjmuje zwrotów, tylko pozytywny komentarz. I może jeszcze bym trochę w węglu umorusał.

Ale , że ja z innych, to jak będzie ładnie działała owa A600, to może komuś oddam, niech się cieszy. Taki ze mnie frajer*.

M.
PS. frajer - w pierwotnym znaczeniu człowiek z dobrego domu przestrzegający norm społecznych, często z zasobnym portfelem, ect. (jeszcze spotykane to znaczenie w sensie pozytywnym w jęz. czeskim i słowackim)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #736 dnia: 04 Listopada 2015, 10:18 »
Przyjedź na AmiParty możesz mi ją osobiście wręczyć :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #737 dnia: 04 Listopada 2015, 10:57 »
Kisiel przecież ty masz tyle kasy że możesz sobie fundnąć  ;)
Zostaw coś dla biednych.... :P

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #738 dnia: 04 Listopada 2015, 11:12 »
<offtop>

PS. frajer - w pierwotnym znaczeniu człowiek z dobrego domu przestrzegający norm społecznych, często z zasobnym portfelem, ect. (jeszcze spotykane to znaczenie w sensie pozytywnym w jęz. czeskim i słowackim)

W słowackim przypadkiem nie znaczy "narzeczony" ? 

</offtop>

-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #739 dnia: 04 Listopada 2015, 12:52 »
to snúbenec przecie.. od ślubu.
SUDI, zrób wykład co to frajer a co to frajerka ;)

@maliniak, seba pije darmo żre darmo... to dlaczego ja mam nie dostać amisi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #740 dnia: 04 Listopada 2015, 13:28 »
pije darmo żre darmo

no to już wiemy do kogo trafi ami  :D
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2015, 13:32 wysłana przez maliniak »

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #741 dnia: 04 Listopada 2015, 14:39 »
<offtop>

W słowackim przypadkiem nie znaczy "narzeczony" ? 

</offtop>

Po słowacku "frajer" ma 2 znaczenia : chłopak z którym się chodzi (dziewczyna to 'frajerka') albo tzw. "gość" w pozytywnym sensie że ktoś jest lepszy w czymś lub ma coś lepszego/fajnego. Mała anegdota : znajoma Polka pojechała do swojej rodziny ze swoim narzeczonym Słowakiem, tam na widok jej małego siostrzeńca jeżdżącego samemu na rowerze, on chcąc go pochwalić skwitował "Aleś frajer". A synek się rozbeczał heheh
Narzeczony - punkt dla Kisiela.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #742 dnia: 04 Listopada 2015, 14:56 »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #743 dnia: 04 Listopada 2015, 15:28 »
<offtop>
Po słowacku "frajer" ma 2 znaczenia : chłopak z którym się chodzi (dziewczyna to 'frajerka') albo [...]

A... no mniej więcej w tym kontekście - bo m.in. ze Słowakami z obsługi w hotelu w UK gdzie pół roku siedziałem w delegacji się integrowaliśmy "po godzinach" i kiedyś pewna Zdenka swojego Pavla przedstawiła jako "swojego frajera" ;)   Wyjaśnili nam wtedy o co chodzi z "frajerem i frajerką". Ale powiedz - może będziesz wiedział - czemu Zdenkę polskie słowo "pieczarki" strasznie bawiło ? To przy okazji rozważań o tym, "że Anglicy grzybów nie znają - poza pieczarkami". ;)

</offtop>
-profil nieaktywny-

Offline Monka

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #744 dnia: 04 Listopada 2015, 20:55 »
<offtop>
A... no mniej więcej w tym kontekście - bo m.in. ze Słowakami z obsługi w hotelu w UK gdzie pół roku siedziałem w delegacji się integrowaliśmy "po godzinach" i kiedyś pewna Zdenka swojego Pavla przedstawiła jako "swojego frajera" ;)   Wyjaśnili nam wtedy o co chodzi z "frajerem i frajerką". Ale powiedz - może będziesz wiedział - czemu Zdenkę polskie słowo "pieczarki" strasznie bawiło ? To przy okazji rozważań o tym, "że Anglicy grzybów nie znają - poza pieczarkami". ;)
</offtop>

piečarky - uprawiany, zapewne do rozbawienia Zdenki przyczynił się jeszcze kontekst :)

Offline SUDi

• 1liner
  • Level 4
  • *
« Odpowiedź #745 dnia: 04 Listopada 2015, 22:09 »
<offtop>
Po słowacku "frajer" ma 2 znaczenia : chłopak z którym się chodzi (dziewczyna to 'frajerka') albo [...]
</offtop>

Zabij mnie a nie wiem!
Przez 8 lat na SK nie spotkałem się z tym słowem. Na necie patrzyłem też nic nie znajduje, a pieczarki na grzyby też mówią.
PS. @Monka : w gugla translejta średnio bym wierzył.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #746 dnia: 05 Listopada 2015, 16:05 »
http://allegro.pl/commodore-c64-jiffy-dos-c65-mod-ladny-sprawny-tani-i5758224492.html

ciekawostką jest tutaj to, że ktoś pogmerał sobie w kodzie Jiffy i dodał kolorowe paski PRAWIE jak w C65

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #747 dnia: 05 Listopada 2015, 16:08 »
http://allegro.pl/stary-komputer-commodore64-antyk-i5765147891.html

Żerowanie na niedopatrzeniu czy na pazerności za prowizję? Paczka pocztowa 30 pln... to w tą i z powrotem chyba.

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #748 dnia: 05 Listopada 2015, 16:40 »
http://allegro.pl/commodore-c64-jiffy-dos-c65-mod-ladny-sprawny-tani-i5758224492.html

ciekawostką jest tutaj to, że ktoś pogmerał sobie w kodzie Jiffy i dodał kolorowe paski PRAWIE jak w C65

no i jest jeszcze very rare bo ma klawisz Enter   :o
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #749 dnia: 06 Listopada 2015, 09:32 »
nieficceee... chyba, że już zmienione na RETURN, ale ciekawe też jest, że na zdjęciu z miniaturki zamiast F7/F8 siedzi klawisz CONTROL, a na innych już jest F7/F8.