Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: szukam c64 uzytkownikow  (Przeczytany 1784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

shogun

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Września 2004, 11:30 »
 No i zostawiłem adres i jakoś nikt nie napisał... Czyżby słomiany zapał?
 Nadal czekam. BTW: nie zależy mi za bardzo na stuffie, nie musi być nowy, ważne aby był interesujący - jakieś stare demko, jakiś ciekawy mag, może odjazdowa gierka (np. Ice Guys ;)).
 Pozdrawiam.

ANDREW

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Września 2004, 11:08 »
 witam - trudno nazwać mnie uzytkownikiem comm....
 mój synek dostał od szawgra (wygrzebał podczas porządków w piwnicy )64 z kompletem gier , magnetofonem i joystickiem.
 chciałem go uruchomić - jest sprawny ,ale hmm dziś juz nikt nie pamięta polceń startu - zanim kupie jakąs książke - chciałbym przynajmniej gry uruhomic , niech dziecko pogra sobie w coś .
 stąd ten post - podajcie prosze podstawowe komendy startu- a może całą procedurę , nie wiem czy na cartidga jest inne polecenie niż na kasetę ?
 ja wiem ,że śmieszne pytania ale prosze o pomoc.
 andrew

shogun

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Września 2004, 12:17 »
 Magnetofon:
 wpisujesz LOAD i naciskasz <return> system załaduje pierwszy napotkany program. Inna sprawa, że w magnetofonie musisz mieć dobrze ustawiony skos głowicy. Służą do tego odpowiednie programy (Head Fit, czy coś w tym stylu) i mały śrubokręt, który wtykasz w widoczny otwór między przyciskami magnetofonu, a klapką na kasetkę i kręcisz nim, aż pokazywane przez program równoległe paski staną się najwęższe.
 Cardridge:
 Jeżeli masz jedną grę, to po włożeniu cardridge`a do expansion portu i włączeniu zasilania powinna się odpalić automatycznie. Jeżeli jest więcej gier, to zwykle wybiera się je jakoś (klawiszami funkcyjnymi lub numerycznymi).
 To chyba wszystko ;) Jak masz jakieś wątpliwości to pytaj śmiało. Po to jest forum.

ANDREW

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Września 2004, 12:45 »
 wielkie dzięki - popróbuje - zaczne od ustwienia głowicy - bo paski jakięś cienkie - .
 tak czytam posty i jestem w szoku ,że na nich mozna coś wiecej robic niż tylko gry.

shogun

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Września 2004, 13:54 »
 Acha!
 Jak masz cardridge typu black box lub X, to gry nagrane w systemie turbo (zwykle w tym systemie na jednej stronie mieści się od 20 do 30 gier)ładujesz przez rozkaz <-L (<- to strzałka w lewo - klawisz na lewo od \'1\') i naciskasz <return>.
 Życzę doskonałej zabawy ;)

~#*#Gringo_w

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Września 2004, 15:29 »
 Ja bym chętnie spotkał sie z kimś z Żor bo od kompa to już mnie oczy bolą, chyba że komuś chce się jechać do Żor albo będzie tam przejazdem to zapraszam mój gg 843415

ANDREW

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #21 dnia: 11 Września 2004, 10:12 »
 hehe to wcale nie jest takie proste jak się czyta- to jest skomplikowana sprawa - prawie jak odpalenie rakiety.
 tu nic nie działa - znaczy się nie reaguje na te polecenia .
 \'load\' oczywiście dziala , ale nie pobiera programu . zrobiłem regulacje głowicy na korektorze głowicy - nie wiem tylko kiedy jest dobrze , czy wtedy gdy paski są jak najbardziej regularne , czy wtedy gdy są roztrzepane po całej szerokości ściezki.???
 polecenie otwarcia cartirgda  
 strzałka - L , nie działa , doszedłem do jakiegoś momentu że mogłem przyciskami funkcyjnymi uruchomić , badz  podłączenie do jakiegoś portu , zmienić typ programu , skorygować ustawienie głowicy i coś jeszcze .  
 w opisie na monitorze sa jeszcze funkcje opisujące monitor , beep keys, turbo v.2 ,tylko że hmm, klawiszy jest cztery , a możliwości  funkcji jest 8 - i jak uruchomić powiedzmy F2 SKORO JEST NA JEDNYM KLAWISZU Z F1.  
 CZY TAŚMY MOGĄ BYC ROZMAGNESOWANE PO TAKIM CZASIE - NA MONITORZE NIE MA PASKÓW (PODCZAS ZAŁADUNKU) ANI DŻWIĘKU.
 zaczynam tracić cierpliwość do tego wynalazku, nie mam czasu nad tym siedzieć - chciałem to uruchomić włączyc gre - niech se dziecko pogra - a nie slęczec i głuwkować nad konstrukcją sprzęta . hmm  

shogun

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #22 dnia: 11 Września 2004, 10:55 »
 Jakbyś mi powiedział jaki masz cradridge, to byłoby prościej, ale chyba masz X`a. Parzyste klawisze funkcyjne (f2, f4, f6, f8) uzyskujesz naciskając shift i klawisz funkcyjny.
 wybierz turbo v2 (czy jakieś inne turbo) i wtedy próbuj ładować program strzałka+l. Powinny być \'paski\' na monitorze ;). Paski pojawiają się zwykle, gdy ładujesz przez turbo program nagrany w systemie turbo . Brak pasków to ładowanie w trybie normal, bez pomocy turbo. Są od tego wyjątki, ale to nie temat na ten post.
 Głowica jest wyregulowana wtedy, kiedy paski są najwęższe. Można poznać kiedy program jest nagrany w turbo, a kiedy normal przy regulacji głowicy. W turbo są 2 paski i koniec. W normal były (o ile dobrze pamiętam) dwa paski i jakby zalążek trzeciego. Ale mogę się mylić.
 W zasadzie jedna moja rada: jak chcesz doa dzieciaka coś taniego do grania, to lepiej sprezentuj komuś c64, a kup pegazusa, czy inne coś, co wymaga wetknięcia modułu z grą i wciśnięcia przycisku.
 Pozdrawiam.

ANDREW

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #23 dnia: 11 Września 2004, 13:30 »
 tak to jest X turbo.
 jak juz dostał chciałem to pioruństwo uruchomic .
  czyli wszystko by się zgadzało. ustawioną glowice mam dobrze , przy ładowaniu nie widac pasków -  
 a czy po załadowaniu gry automatycznie się uruchomi , czy trzeba mu jeszcze w tym pomóc?
  czy jak po chwili odtwarzania pojawi się sygnał redy? to con chce powiedzieć ,że mam wydac mu kolejne polecenie startu , czy nie weszła gra i mam spróbować jeszcze raz?

Offline OSH

• Level 5
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #24 dnia: 11 Września 2004, 14:08 »
 Po załadowaniu należy wpisać RUN i nacisnąć Ent... ekh, Return  
 Ale brak pasków nie oznacza wcale, że  na kasetach nie ma już programów. Niektóre systemy TURBO nie pokazywały pasków na ekranie podczas ładowania. Może być tak (chociaż to rzadki przypadek), że gry są zapisane normalnie (bez TURBO). A samoczynne rozmagnesowanie się kasety jest raczej niemożliwe - moje kasety z muzyką mają już 10 lat i wcale nie mają zamiaru się rozmagnesowywać

Offline Yovish

• Level 3
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Września 2004, 14:27 »
 Ja też używam realnego C=64, mam ich zresztą kilka...

ANDREW

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #26 dnia: 11 Października 2004, 11:35 »
 witajcie po przerwie.  
 nie przeskoczyłem jeszcze etapu uruchomienia gry.
 znalazł oczywiście programy ,ale ich nie uruchamia.
 wyskakuje polecenie found: [nazwa gry]
 i jest brak reakcji na jakikolwiek klawisz i polecenie - po prostu obojętnie co przycisne automatycznie wgrywa następną gre pojawia się found [inna nazwa gry]
 i tak w kółko - wgra cała kasetę mam kilka gier znalezionych i nic.

~#*#bs0

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Października 2004, 14:24 »
 moge sie dolaczyc ? fdbsod at irc.pl :)
 na kasetach sie nie znam, uzywam stacji dyskietek

~drguayr@wp.pl #*#Guayar

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Października 2004, 21:57 »
 Ehh ja miałem taki problem często z kasetmi. Tk sie dzieje często, kiedy gry są bardzo blisko siebie nagrane i do tego z nienajlepszą jakością. Spróbuj tak:
 - zapisz stan licznika do danego tytułu
 - próbuj wczytać  
 - jak się pojawi inny tytuł wróć do tego momentu, popraw głowicę - milimetry grają rolę
 - spróbuj jeszcze raz
 - i tak do skutku
 niestety jak się wczytuje z kaset to trzeba cierpliwości i odrobine magii hehe - na przykład wstrzymywanie oddechu, zrzucanie w odpowiednim momencie samochodziku :P Kiedyś to były czasy i rózne sposoby, nie koniecznie racjonalna :D

~fdbsod@irc.pl#*#bs0

• Gość
szukam c64 uzytkownikow
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Października 2004, 08:21 »
  ok, wiec tak:
 Filip Dybowski
 os. Wybickiego 22/7
 83-300 Kartuzy

-only disk, 100% reply

Dysk preferuje dlatego:
 -że nikt sie nie rozczyta z mego pisma, możemy pisać w basicu wiadomości do siebie
 -na dyskietce sie wiecej zmiesci i sie szybciej zaladuje :)
 -ewentualnie kasety, ale na nich bede zapisywal tylko listy(w normalu, bez turbo). na dyskietkach mi jest wszystko łatwiej robić(XE1541 ;)). Jak ktoś nie ma stacji to możemy pisać do siebie listy na jednej i tej samej kasecie.
 Pozdrawiam