Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: c64 portable sx\dx - szukam opiniii  (Przeczytany 912 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ones

• Gość
c64 portable sx\dx - szukam opiniii
« dnia: 29 Czerwca 2014, 08:46 »
Czy ktoś używał sx lub dx 64 ? są na necie jakieś recenzje sprzetu ? jakie ma wymiary w centymetrach ? żaden z nich nie miał wbudowanej baterii ?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2014, 11:20 »
C64 DX to C65 i raczej dziala na zasilacz, pomijajac juz ilosc istniejacych egzemplarzy i ich cene. \"\"

ones

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:16 »
Chodzi mi o opinię odnośnie uzytkowania -  będe miał okazję barteru. Ale nie miałem w łapach żadnego c64 portable . Więc jak ktoś miał, jak się sprawuje ten komputer ? w sensie wygody monitora / przenośności - czy to wielka cegła czy waga peceta (na necie piszą od 9 do 24 kg więc niewiem kto ma racje) . Na zasilaczu może chodzić , to sprawa drugorzędna, Wiem tyle że on niejest w pełni zgodny z c64 ale to też nie problem. Bardzo mnie ciekawi czy taki monitor daje rade w grach np maniac mansion.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:20 »
http://pl.wikipedia.org/wiki/Commodore_SX-64 - ta wersja dość często w okolicach 1000 zł za sprawny chodzi na allegro.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Commodore_65 - podobno ktoś ma jeden w Polsce

ones

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:40 »
Na pewno to nie c65.  Nazwe pomieszałem bo któs pisał że DX to inaczej SX z 2 stacjami fdd.

Offline shango

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:44 »
Po to jest to forum aby przekazać ci poprawną wiedzę \"\"

SX64 miał jedną stację dysków ale można zamontować drugą w to wolne miejsce.

ones

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Czerwca 2014, 16:54 »
A znasz odpowiedzi na inne pytania, odnośnie uzywania komputera ?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Czerwca 2014, 17:33 »
SX-64 mozna pogiercowac na monitorku.
Slaby dźwięk, jeden głośnik  średnicy jak te w pc-tach.  Waga około 13 kg. nie sprawdzałem dokladnie. No i stary SID.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Czerwca 2014, 17:34 »
SX-64 mozna pogiercowac na monitorku.
Slaby dźwięk, jeden głośnik  średnicy jak te w pc-tach.  Waga około 13 kg. nie sprawdzałem dokladnie. No i stary SID.

Offline doman

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Czerwca 2014, 18:09 »
ones:
przenośności - czy to wielka cegła czy waga peceta (na necie piszą od 9 do 24 kg więc niewiem kto ma racje)

Jak wiadomo SX był odpowiedzią Commodore na komputer Osborne 1. Jeden z pracowników Osborne'a, któremu na jakichś targach przypadło przeniesienie 2 egzemplarzy z parkingu do centrum wystawowego wspominał że po wszystkim myślał że mu ręce odpadną.

ones

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwca 2014, 18:13 »
Ciężar na mnie wrażenia nie robi. Ale bardzo mnie ciekawi monitor. Na c64 grałem w gry przygdowe - w tym maniac mansion a tam jest trochę tekstu. Po prostu jak by to miało sens - granie np po 2-4h w gry tekstowe  to może bym go wziął.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:48 »
doman, odpowiedzią w sensie... ? osborne 1 - 1981, sx64 trzy lata później ...

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Czerwca 2014, 21:58 »
Nawet jezeli zamierzasz grac na tym sprzecie w autobusie pobierajac prad od kierowcy, SX-64 jest kompletnie nieporecznym rozwiazaniem. Nie wiem, ile dokladnie wazy, ale na pewno za duzo, by myslec o nim w kategoriach "portable". Chyba, ze kalibru dowalizkowego. Mam jeden egzemplarz i przez 5 ostatnich lat nie zabralem go "za zewnatrz" ani razu. W przeciwienstwie do standardowego C64C, czy G.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Czerwca 2014, 22:15 »
Dobrze mówi dx-64 to sx z dwoma stacjami, commodore 65 to c65dx niby podobnie, a jednak.

Niestety ekranik jest dla mnie za mały (wielkość lampy oscyloskopowej) - obcina ramkę, co akurat dla mnie ma niebagatelne znaczenie. Obraz również ma charakterystyczną "szachownicę", ale jak najbardziej jest czytelny. Świetny jako ciekawostka, albo element lansu.
Jeśli chodzi o podręczne rozwiązanie c64+monitor+zasilacze+stacja, to jest ciekawa alternatywa, jednak wielkość ekranu jest niestety za skromna (na takim akranie to nawet milticolor to nie "pikseloza") żeby to było doskonałe rozwiązanie.
Nawet jeden cal więcej ma tu (też) znaczenie. Kompatybilność można przyjąć na poziomie 100%

ps. ...aleee, można go podłączyć pod "normalny" monitor/tv również (chociaż sygnał słabnie - kolory bledną)

Offline cacodemon

• Level 5
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Czerwca 2014, 22:33 »
A jak z możliwością podłączenia zewnętrznego ekranu do SX64? Da się ?