Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: 1084S-P1 Przerywający obraz?  (Przeczytany 2111 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gohanks

• Level 3
1084S-P1 Przerywający obraz?
« dnia: 08 Kwietnia 2014, 17:03 »
Pytanie do mądrzejszych ode mnie:

Mam monitor C 1084S-P1, obraz podłączam przez RGBI z A500 (lub z czegokolwiek, żadna różnica jeśli chodzi o sygnał wejściowy). Objawy usterki wyglądają następująco: obraz jest w dobrej jakości w kolorze bez zastrzeżeń jednak co kilka sekund kurczy się w pionie lub wygasa (ciężko mi określić, czy gaśnie czy tylko się kurczy). Taki objaw występuje cały czas w regularnych odstępach czasu. Niestety z elektroniki pamiętam za mało, żeby potrafić zdiagnozować co ze sprzętem jest nie tak. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mnie naprowadził na właściwy trop. Póki co zaczynam od dokładnego wyczyszczenia wszystkiego co się da, a w między czasie czekam na ewentualne podpowiedzi.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2014, 17:29 »
czy to wygląda jak EKG w szpitalu kiedy pacjent zaraz ma umrzeć ??
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Kwietnia 2014, 17:46 »
https://www.youtube.com/watch?v=Si7yDnO6orw

Filmik pokazuje dokładnie objaw.

Offline art1346

• Level 3
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Kwietnia 2014, 17:51 »
Przyglądnij się trafopowielaczowi i jego okolicy. Moźe jest tam przebicie i przeskakuje iskra. Potrafi to wypalić ślady na laminacie i obudowie trafo. Oczywiście monitor odłączony od zasilania.

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Kwietnia 2014, 18:06 »
Obejrzałem dokładnie całą płytę, nigdzie nie widać żadnych śladów nadpaleń. Przeglądam jeszcze serwisówkę, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na co zwrócić uwagę, proszę pisać.

Esio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Kwietnia 2014, 21:03 »
Przerwa w układzie odchylania pionowego. Albo zanika zasilanie, albo zimny lut na układzie TDA3653B. Zobacz czy monitor reaguje na terapie wstrząsową uderzając pięścią w obudowe(bez obaw nic nie zepsujesz).

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwietnia 2014, 21:11 »
@Esio, właśnie zimne luty podejrzewam, Shango zasugerował mi przegrzanie ich gorącym powietrzem, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Póki co spróbuję lutownicą poprawić co region, który wskazałeś. Na puknięcia raczej nie reaguje.

Esio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwietnia 2014, 21:40 »
Jeśli nie reaguje na stukanie to może nie być zimny lut. W każdym razie obejrzyj pod lupą luty układu scalonego TDA3653B i lutów transformatora wysokiego napięcia. Podał bym Ci rozwiązanie na tacy, ale schemat do tej wersji monitora jest skandalicznie tragicznie niewyraźny i musiał bym rozkręcać swój monitor. Na pewno zimny lut jeśli jest to go zauważysz. Jeśli żadnych nie będzie, to być może TDA, ale bez pomiarów jego zasilania i sygnałów wejściowego i wyjściowego tego nie potwierdzimy. Sam układ jest za grosze, szybko się go wymienia.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwietnia 2014, 21:58 »

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Kwietnia 2014, 23:47 »
@Esio - sprawdziłem luty na TDA3653B, poprawiłem dla pewności, żadnych zmian, za to zauważyłem, że układ mocno się grzeje, nie wiem czy tak powinno być, ale im wyższa temperatura, tym dłużej trwa mignięcie, więc może faktycznie układ jest do wymiany. Póki jest chłodny miganie nie następuje.

Jutro się wybiorę po scalaczka i zamienię, zobaczymy czy to pomoże.

Esio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Kwietnia 2014, 14:43 »
Układ ma się grzać, jak bardzo zależy konkretnie od sprzętu w którym jest zamontowany. Masz miernik żeby coś pomierzyć ? Jak wymiana nic nie da to trzeba będzie zbadać pacjenta.

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Kwietnia 2014, 17:30 »
Mam miernik, kupiłem układzik na wymianę i kondensatory z nim sąsiadujące w razie czego (sugestia z elektrody dotycząca podobnych problemów). Czytałem że uszkodzenia termiczne tego układu mogą powodować podobne zachowania, a problem narasta wraz z temperaturą, póki układ jest chłodny nic się nie dzieje, im cieplejszy tym częściej i dłużej trwa miganie. Zaraz biorę się za wymianę, zakupiłem lepszy sprzęt, bo i tak często coś lutuję, a jedyna dobra lutownica jaką miałem była chyba starsza ode mnie i się zużyła delikatnie mówiąc.
Jeśli wymiana nic nie da możemy się pobawić w mierzenie. Po wszystkim monitorek trzeba będzie jeszcze wyregulować, ale tu już skorzystam z serwisówki, bo widziałem, że jest to w miarę dobrze opisane.

Update: Ok zmian brak, co mam pomierzyć?

Esio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Kwietnia 2014, 17:51 »
No to życzę powodzenia w walce \"\" Układy scalone montowane na radiatorach zawsze będą ciepłe lub gorące i nic im nie grozi. Dopiero przekroczenie krytycznej temperatury uszkadza go bezpowrotnie, co zazwyczaj skutkuje zwarciem i brakiem jakiegokolwiek działania.

Jeśli natomiast układ scalony jest częściowo uszkodzony (co może jest w Twoim przypadku) i zarazem bardzo rzadkim to właśnie podobny będzie objaw. "Na zimno" wszystko działa pięknie, a ze wzrostem temperatury do kilkudziesięciu stopni, która też jest normalna nagle układ scalony zaczyna wywijać klocki.

Wymieniłem tysiące scalaków między innymi TDA i takie przypadki są dosyć rzadkie, ale się zdarzają.

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Kwietnia 2014, 18:24 »
Nie zauważyłeś mojego update'u. Niestety nic się nie zmieniło, więc pozostaje dalsza diagnostyka.

Esio

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Kwietnia 2014, 18:54 »
No to miernik do rąk. Miernik na zakres 200V stałego napięcia i czarny kabelek do masy gniazd RGB lub cinch, a czerwony do 9-ego pinu układu scalonego TDA3653B. Najlepiej podlutuj sobie tam kabelek i do niego dopiero czerwony kabel żebyś mógł podłączyć monitor i obserwować napięcie zasilania tego układu w "złym momencie". Normalnie powinno być około 24-26V.