Ja dużo jadę na stacji dysków i myślę, że jeżeli kupować do użytku to używane można znaleźć za 1zł za sztukę, do użytku i tak trzeba rozpakować z folii. Ja kupiłem raz 60 (z czego 20 szurała głośno to sprzedałem na allegro je za cenę za jaką kupiłem 60 na olx.pl oczywiście opisując, że szurają). Czyli 40 dyskietek za darmo. Innym razem kupiłem 40 dyskietek za 40 zł. Większość tych dyskietek się formatuje bez problemu. Jakieś pojedyncze sztuki wyrzuciłem bo się nie chciały formatować (może 10%). Po sformatowaniu i nagraniu nowych danych takie dyskietki są jak nowe. Co innego odczytywanie danych zapisanych 20 lat temu, tu miało prawo się rozmagnesować (choć do Atari dostałem 10 dyskietek i chodzą), jednak ogólnie to nie problem sformatować i nagrać coś od nowa. W ogóle te dyskietki to są bardziej trwałe niż na przykład używane dziś płyty światłoczułe, w których po paru latach utlenia się barwnik czy coś w tym stylu.
No chyba, że ktoś chce do kolekcji na półkę dyskietki w folii, w przeciwnym razie moim zdaniem cena za droga i szukałbym używek.
Co do cen komputerów to sprzedajemy/kupujemy za ilke ktoś da. Ale ile da wynika z ilości sprzętu na rynku, jak kiedyś skończą się ludzie co sprzedają grata z chaty to będzie pewien problem.