Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Obrazy romow polskich cartow  (Przeczytany 6528 razy)

Offline art1346

• Level 3
Obrazy romow polskich cartow
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:43 »
@wegi
Dodaje całkiem nowego karta do Vice co za sobą niesie większą ingerencje w kod (Raf modyfikował driver do finala3). Gdzieś trzeba dopisać wywołania funkcji obsługujących. Innej metody jakoś nie widzę. Ze źródłami 2.4 walczyłem i jak na razie porażka. Nie kompiluje mi się to w MinGW. Próbowałem różne wersje z różnych źródeł. Niestety nie mam dostępu do Visual Studio. Co do źródeł Vice to raczej nie wydaje mi się żeby przepisywali całość i nie powinno być większego problemu ze scaleniem ze źródłami 2.4 i nowszymi.

@Kisiel
Z tego co wiem to zabezpieczony jest BB9, tajemniczy GAL. Jak by wg Ciebie miało wyglądać zabezpieczenie w BB8 skoro jest tam tylko 74LS175 i kilka bramek NOR no i EPROM? Ja bym bardziej obstawił mój błąd, albo użycie trybu Ultimax (z opisu niejakiego suchego co znalazłem na tym forum kart ten może wejść w ten tryb pracy), albo jakaś ułomność emulatora.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Grudnia 2013, 23:06 »
art1346

http://csdb.dk/release/?id=83725

Tu masz przerobiony do finala - zobacz co się dzieje w debugerze tam gdzie kod ci się zwiesza. BB8 nie wykorzystywał ultimaxa ztcp tylko miał taką możliwość i nie wiem czy każdy. Prawdopodobnie błędnie oprogramowałeś bankowanie.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline art1346

• Level 3
« Odpowiedź #47 dnia: 30 Grudnia 2013, 07:55 »
Jednak mój błąd. Wydawało mi się, że startuje z górnego banku właśnie wydawało mi się. Jedna linijka więcej w kodzie i jest już ok.

Czas na męczenie się z BB9.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #48 dnia: 30 Grudnia 2013, 12:14 »
wegi:
BB8 nie wykorzystywał ultimaxa ztcp tylko miał taką możliwość i nie wiem czy każdy.

Pewnie te Atraxowe nie. I nie sądzę, żeby jakieś "lewe" klony BB8 wykorzystywały. To, że taka możliwość istnieje dowiodły nasze wspólne C64powerowe dywagacje nad tym kartem :P

Właśnie... zamienię BBv8 na coś bardziej użytecznego ;)  Tylko trzeba sobie EPROM wlutować, bo go wylutowałem jak robiłem zrzut.
-profil nieaktywny-

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #49 dnia: 30 Grudnia 2013, 15:38 »
Dobrze byłoby przechować schematy połączeń , jak jest cart to można je rozrysować.
Mając schematy mógłbym pokusić się o zbudowanie kopiarki do ROM-ów bez rozbierania carta. Z GAL-ami niema wiedząc jak był w układzie połączony) potraktować go jak pamięć i zgrać połączenia .Najczęściej to były GAL-e 16v8 może czasem 20v8 więc kombinacji niewiele .

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Grudnia 2013, 15:43 »
Wystarczy spojrzeć w kod jak się bankuje i można zamiast GALa dorobić TTLe znów. Kto wie czy eprom z 9 nie pośmiga w hardware z BB8
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Grudnia 2013, 15:54 »
wegi:
Wystarczy spojrzeć w kod jak się bankuje i można zamiast GALa dorobić TTLe znów.

Ile 10 ..20 , a może 30 ?
Metodą o której mówię skopiowano nawet PLA z c64 skopiowano w 1986 , a ci co chcieli odbudować go w TTL jakoś  do dziś nie skończyli \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Grudnia 2013, 16:10 »
wegi:
Kto wie czy eprom z 9 nie pośmiga w hardware z BB8

ja juz wiem, ze nie.

co do zridel 2.3 vs 2.4 to mi sie nie udalo wpuscic zmian wprowadzonych na 2.3 do 2.4 - w nowszej wersji jest prawdopodbie duzo zmian w obsludze cartow.

jako ze mam aktualnie bb9 rutera na stanie to teoretycznie moglbym pokusic sie o zrobienie z niego tablicy prawdy. pcb jak bb9 w ogole jest przygotowany pod romy 32pin, ale wykorzystuje kosc 27256 i wiele ficzerow z bb8 ma usunietych
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline art1346

• Level 3
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Grudnia 2013, 16:47 »
@wegi

Trochę kodu BB9 przejrzałem. Początek bardzo podobny do poprzednich wersji BB. Te same JSR. Dzieki temu wiem jak zrealizowane jest ukrywanie romu spod adresu A000. Sekwencja rozkazów CMP $DE80 CMP $DEC0. Wychodzi na to, że jest tam przerzutnik D wyzwalany zboczem dodatnim. Do przełączania banków jakoś jeszcze nie dotarłem.

@Raf

Wysłałem Ci paczkę z moimi dokonaniami w emulacji BB.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Grudnia 2013, 17:52 »
No jak skrakujesz BB9 to szacun \"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline art1346

• Level 3
« Odpowiedź #55 dnia: 15 Stycznia 2014, 08:26 »
Niestety zrzut BB9 zrobiony przez Rafa okazał błędny.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #56 dnia: 15 Stycznia 2014, 10:45 »
Raf:
jako ze mam aktualnie bb9 rutera na stanie to teoretycznie moglbym pokusic sie o zrobienie z niego tablicy prawdy. pcb jak bb9 w ogole jest przygotowany pod romy 32pin, ale wykorzystuje kosc 27256 i wiele ficzerow z bb8 ma usunietych

Nie zapominaj, że GAL ma też i rejestry...
A ktoś w ogóle już narysował schemat ? Schemat mógłby parę rzeczy wyjaśnić.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #57 dnia: 15 Stycznia 2014, 11:02 »
ja narysowalem.

co z tym romem jest nie tak?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline art1346

• Level 3
« Odpowiedź #58 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:18 »
Pamiętasz jak pisałem, że wygląda trochę "dziwnie", powtarzające się bloki danych. Dzisiaj zgrałem go i wygląda to trochę inaczej.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #59 dnia: 15 Stycznia 2014, 12:26 »
Raf zgrywałeś programatorem czy w C64?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....