Na początku witam serdecznie wszystkich użytkowników, jako że to mój pierwszy post na tym forum.
Na "dzień dobry" dorzucam brakujący element układanki, mianowicie dump cartridge'a EX-PLUS:
https://www.dropbox.com/s/msnou445cflzany/explus.zipCartridge zrzucony za pomocą programatora EPROM bezpośrednio z uprzednio wylutowanego Intel'a d2732a-4. Metoda z przełącznikiem i mdumpem opisana w wyżej przytoczonym artykule Marcusa Brennera niestety w tym przypadku nie chciała zadziałać, nie wiem dlaczego - nie pytajcie, gdyż technik-elektronik ze mnie marny.
Zapewne wszyscy znacie ten cartridge, pomijając kilka kosmetycznych zmian, praktycznie niczym nie różni się on od BIS-PLUS'a. Chyba najbardziej istotną i widoczną gołym okiem różnicą jest licznik bloków w prawym górnym rogu ekranu podczas wczytywania programów z dyskietki... zresztą, co tu dużo mówić, pobierzcie i sprawdźcie sami

Cart zdumpowany z powodów czysto sentymentalnych

, udostępniam, bo trafiłem na ten temat a nigdzie w sieci nie znalazłem obrazu EX-PLUSA. Chciałem go nostalgicznie poużywać sobie na 1541U-II, niestety nie wiem dlaczego żadne 4K CRT'ki mi nie działają (firmware 2.6j), przy okazji zapytam - może ktoś z Was wie jak na to zaradzić?