Witam serdecznie.
Jakiś czas temu od znajomego nabyłem Amigę 500, którą chciałbym zamienić na kasety i/lub dyskietki z grami na Commodore 64.
Amiga była sprawna i przeleżała parę lat na strychu poprzedniego właściciela. Tam niestety dobrał się do niej kurz, gołębie i inne złe duchy tam mieszkające. Ogólnie była niemal czarna i brzydka. Odkupiłem ją i wziąłem "na warsztat". Żałuję, że nie zrobiłem zdjęć przed czyszczeniem

Rozebrałem ją do golasa, płytę główną wyczyściłem preparatami McKenic do elektroniki i zabezpieczyłem przed korozją. Metalowe części w środku odrdzewiłem, wypucowałem i całość złożyłem. W jednym miejscu widocznym na zdjęciu troszkę rdzy się nie poddało, ale także i te elementy zabezpieczyłem przed dalszą korozją.
Obudowę wypieściłem najlepiej jak umiałem wieloma środkami. Wszystkie klawisze (każdy z osobna) także. Niestety, klawisze już pożółkły, także tego nie udało mi się zmienić.
Ogólnie czyszczenie zajęło mi całe 2 dni.
Amiga technicznie nie wiem czy jest sprawna. Na moje oko stacja dysków może wymagać wymiany, jednak mogę się mylić. Brakuje sprężynki od przycisku wysuwania dyskietek. Guzik jest. Sam komputerek się włącza, jednak nie wiem czy coś się pokazuje gdyż nie udało mi się złapać obrazu na moim TV.

Zdjęcia komputera można oglądać tutaj:
https://picasaweb.google.com/116724554875406283140/Amiga500NaZamiane?authuser=0&authk ey=Gv1sRgCPX-7tDc8KHGOQ&feat=directlink
Do zestawu dorzucam 89 dyskietek z grami i softem.
Polecam oglądać je na pełnym ekranie (ikonka lupy).
Na życzenie mogę zrobić więcej zdjęć.
Teraz chciałbym oddać komputer w dobre ręce, także proszę się zgłaszać.
W zamian chciałbym otrzymać trochę kaset i/lub dyskietek co C64. Zadowolę się kilkoma (kilkunastoma jeśli ktoś będzie szczodry).
Zapraszam do składania propozycji.