Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 38417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #105 dnia: 05 Czerwca 2012, 21:46 »
jutro pocisnę, bo rodzina wzywa\"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #106 dnia: 05 Czerwca 2012, 22:05 »
Wgrałem mod 6 jest lepiej ale, wygląda na to że jest coś jeszcze nie tak. Jak mam SMB3&BB8 przełączany przełącznikiem działają oba działają dobrze. Mam 3 C64 (każdy z inną płytą) myślałem że są sprawne, mod6 na każdym inaczej się zachowuje ogólnie SMB3 działa na dwóch, w BB8 działa tylko P (pomoc) na trzecim dziwnie zachowuje się klawiatura naciśnięcie większości klawiszy powuduje zmianę menu i tak w kółko nawet Return.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #107 dnia: 05 Czerwca 2012, 23:04 »
@Wegi, w BB4 nie ma bankowania, jest tylko załącz/wyłacz widoczność carta na mapie pamięci komcia. Najwygodniej będzie umieścić soft BB4 na początku górnej połowy 27512 (trzeci bank 16KB w 27512), a BB8 w dolnych 32KB (bo już jest poprawiony dla 27512). Załączenie BB4 idzie na I/O2 (rozkaz pod adres: $DF00-$DFFF), a wyłączenie na I/O1 (rozkaz pod adres: $DE00-$DEFF). W hardware BB8 nie ma obsługi I/O1, więc trzeba będzie zrobić poprawki w sofcie BB4 (zmiana zdresu odwołania z DExx na DF03).

Załaczenie BB4 (w trzecim banku 27512): STA$DF04 (odnaleźć oryginalne załaczenia - mogą byc to inne instrukcje niż STA$DFxx i poprawić koniecznie na STA$DF04 - bo musimy nie tylko załaczyc carta, ale i ustawić bank 3 w epromie)

Wyłaczenie BB4: STA$DF00 (odnaleźć oryginalne wyłaczenia - mogą być to inne instrukcje niz STA$DExx i poprawić wszystkie $DExx, na $DF03

BB8 już poprawiłeś na tę okoliczność

Procedurka startowa "takiego małżeństwa" \"\" (relokator/wybór carta) w pustym banku 4, od którego startuje BB8 po POWER/RESET.

Chyba się nie kopsnąłem?

Nie mam pliku do BB4, ale pewnie TY masz! \"\"

OK, na dzisiaj śluz, bo mnie żonka też na stałe "wypisze z łoża" \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #108 dnia: 05 Czerwca 2012, 23:39 »
elwer:
Wgrałem mod 6 jest lepiej ale, wygląda na to że jest coś jeszcze nie tak. Jak mam SMB3&BB8 przełączany przełącznikiem działają oba działają dobrze. Mam 3 C64 (każdy z inną płytą) myślałem że są sprawne, mod6 na każdym inaczej się zachowuje ogólnie SMB3 działa na dwóch, w BB8 działa tylko P (pomoc) na trzecim dziwnie zachowuje się klawiatura naciśnięcie większości klawiszy powuduje zmianę menu i tak w kółko nawet Return.

... zmiana w meni wyboru: BLACK BOX V8 - SUPER MIAN BOX III poprzez naciśnięcie dowolnego klawisz (podświetla się -autorewers znaków- jedno albo drugie). Wejscie do wybranego (podświetlonego) carta naciskając RETURN.

U mnie wszystko jest OK! Moja maszynka, to pełnosprawny C64G. Nie mam innego komcia, żeby to sprawdzić, ale nie sądzę, żeby to miało jakieś znaczenie. Sprawdź swoje sprzęty (nie podpinasz przypadkiem Joya z włączonym na stałe autofire ??)

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #109 dnia: 06 Czerwca 2012, 00:00 »
BB4 jest na CSDB jak i BB8

@suchy @elwer - były jakieś sprawy z odmiennymi timingami, sam pisałeś coś we wątkach, że są rodzaje cartów co nie na wszystkich C64 działają...

U elwera wygląda tak jak by nie chodziło bankowanie jakby cart przesłaniał basic rom ale to wygląda raczej na carta, że jest coś innego - jakby latch na df03 nie chodził

Czy zatem elwer masz identyczny sprzęt i czy TTL jest sprawny? Masz zamiennik TTLa albo VP280 żeby go przetestować?

Jutro napisze program do testowania latcha i zobaczymy co widać w Twoich C64 elwer pod aresami $8000 i $b000 podczas wyboru $DExx $DFxx
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #110 dnia: 06 Czerwca 2012, 01:47 »
poniżej jest mod7 mający być hybrydą BB4 i BB8 działającą w hardware bb8 z epromem 64KB 27c512

http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_07_BB8&BB4.ZIP

następny jest mod8 - to tylko BB4 które powinno chodzić w hardware bb8 w epromie 32KB czyli 27c256

http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_08_BB4_IN_27C256_VIA_BB8.ZIP

mod9 jest tak jak mod8 ale dla epromu 64KB

http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_09_BB4_IN_27C512_VIA_BB8.ZIP

potestujcie

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #111 dnia: 06 Czerwca 2012, 03:43 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/TESTCART.zip

to program dla elwera i wszystkich chcących zobaczyć jak wygląda bankowanie carta (dowolnego)

na początku program pokazuje 8 pierwszych wartości w kodzie hex spod adresu $8000 (z możliwością przewijania do +256 bajtów)

poniżej 40 wartości spod $8000 przepisanych do pamięci ekranu

następne 2 linie to to samo co powyżej ale dla $a000 (z zachowaniem możliwości przewijania)

następnie widać jakie I/O jest fetchowane i jaką wartością - w wypadku BB8 - wartość jest nieistotna

ok - klawisze funkcyjne:

spacja i run/stop - I/O +1 -1

ctrl i q - adres +1 -1

left arrow i 1 - wartość wpisywana do I/O +1 - 1

CBM - zmiana z IO1 na IO2 lub z IO2 na IO1

Program wypełnia zerami blok pod $8000 i $a000 - normalnie powinno w tych obszarach widać ram i basic czyli zera w tym wypadku oraz tekst CBMBASIC od $a005 - jak jest inaczej - widzimy eprom z carty...
odczyt jest dokonywany co 1/50 sekundy. Wektor NMI jest zmieniony - jeżeli border będzie mrugał - to oznaka, że coś wyzwala NMI (mało prawdopodobne)...

W ZIPIE jest plik prg, d64 i kod źródłowy

Miłej zabawy

aaa - na końcu przez pomyłkę testowo pokazuje zawartość komórki $dc01 - potrzebne mi to było do skanowania klawiatury

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #112 dnia: 06 Czerwca 2012, 06:35 »
@wegi, podziękowania od nas wszystkich za nieprzespaną nockę \"\" (mam nadzieję, że dzisiaj nie siadasz "za kółko"?).

Po południu sprawdzę wszystkie biny w carcie!

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #113 dnia: 06 Czerwca 2012, 12:15 »
No, Wegi niezły zawodnik \"\"
Chyba dzisiaj odeśpi.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #114 dnia: 06 Czerwca 2012, 20:29 »
Wegi odwaliłeś kawał dobrej roboty, uzmysłowiłeś mi ile zapomniałem przez lata z C64.
Odpadłem z zabawy conajmniej do poniedziałku, wcześniej nie dam rady jechać do centrum po części.
Cart nawalił do końca na jakimkolwiek epromie (nawet oryginalnym) pokazuje niebieskie ramki i wszystko stoi, reaguje na reset (zwężają się ramki).
Przedzwoniłem płytkę, sprawdziłem w programatorze epromy, wymieniłem 4001 pozostał 74175.
Jeszcze raz sprawdzę wszystkie połączenia ale to raczej nie to.
Nic trzeba będzie jeszcze poczekać, dzięki za zainteresowanie i fajny temat.

P.S. Wegi jakąś Atmegę znajdę, programator też?

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #115 dnia: 06 Czerwca 2012, 21:12 »
elwer:
Cart nawalił do końca na jakimkolwiek epromie (nawet oryginalnym) pokazuje niebieskie ramki i wszystko stoi, reaguje na reset (zwężają się ramki).

@elwer, możesz mieć gdzieś mikropęknięcie na którejś linii danych (jeden z bitów D0-D7 nie dochodzi z expansiona do EPROMa) - musisz dokładnie sprawdzić, mierząc, a nie tylko na wzrok - i taki jest objaw tej usterki: jest border i ramka, ale bez treści i widać tylko zwężanie ramki przy resecie (miałem właśnie dopiero co taką usterkę carta). Nie zaszkodzi również wymienić (to grosze) 74175 (wstawić 74LS175, albo 74HCT175).

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #116 dnia: 06 Czerwca 2012, 22:46 »
Sprawdziłem omomierzem przejścia na płytce (posiłkując się schematem który zamieściłeś) i przejścia z płytki na komputer (dodatkowo schemat C64) wszystko ok. Kumpel wygrzebał gdzieś 175 jutro wstawię (przy okazji kupię jak radziłeś LSa lub HCT mają w NIKOMPIE).
Sprawdzałeś mody z BB4?\"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #117 dnia: 06 Czerwca 2012, 22:57 »
elwer:
Sprawdzałeś mody z BB4?

...może jeszcze dzisiaj sprawdzę (od razu dam znać na forum), tylko muszę się obłożyć sprzęciorami \"\" , a jak nie to jutro na bank, no chyba, że jakie trzęsienie ziemi wyskoczy. \"\"

Wegiemu nie zawracajmy głowy, póki co, niech odeśpi zarwana nockę! \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Czerwca 2012, 22:37 »
@wegi, o to wyniki testowania modów:

MOD7 - po wybraniu w menu startowym carta BB8 uruchamia się BB4 \"\" , a po wybraniu BB4 jest zwiecha (tylko border i ramka bez treści no i halt)

MOD8 - OK!

MOD9 - OK!

Program TESTCART:

- bez carta w expansion uruchamia się i wyświetla chyba wszystko na ekranie (tak jak pomyślałeś), ale

a/ klawiszologia działa zgodnie z Twoim opisem, jednak za małe opóźnienie w przeglądzie klawiatury chyba ustawiłeś, bo w przewijaniach +1/-1 skacze losowo o kilka pozycji. To trzeba poprawić w pierwszej kolejności, żeby mozna było sprawdzić co jest dalej nie tak!
b/ W adresie $8000 i dalej nie wyświetla zer (piszesz, że powinien wypełnic zerami DRAMa!) a przecież carta nie ma w slocie. Pierwszych osiem bajtów to:

2F 37 00 AA B1 91 B3 22

Zera pojawiają się jakby dopiero dalej (po przewinięciu), ale wyświetlanie danych nie jest zgodne z przewijaniem, no i 40 wartości z dołu nie odpowiada temu co jest wyżej. Natomiast  wyświetlanie ROMa BASICa wygląda na to, że jest OK (tylko to skakanie przy przewijaniu o kilka pozycji jest kłopotliwe)!

- z cartem w slocie program testera robi cuda - za dużo by o tym pisać. Coś chyba nie tędy droga - muszę to sobie przemyśleć (BagoZonde miał podobne problemy ze swoim cartem i programem testującym \"\" ). Spróbuj może poprawić to co opisałem wyżej i jeszcze raz sprawdzę bez carta, a potem z cartem, czy program chodzi dobrze (wyswietlając poprawnie DRAM i ROM Basica lub swoje zasoby). Tak na moją intuicję, to sądzę, że testowanie carta powinno odbywać się z poziomu carta (nie komcia). Program testujący powinien być zaszyty w carcie i dostosowany do typu karta. Po uruchomieniu się z carta takiego programu testującego, cart powinien sprawdzić swoje zasoby, przełączając banki i wyświetlając dane testowe (pobrane z określonych banków) na ekranie komcia. Kontrolując wizualnie, co wyświetlił, a znając co powinien w teście pokazać, wiedzielibyśmy, czy cart działa poprawnie i tyle!

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Czerwca 2012, 01:24 »
Złe bankowanie miałem -mam nadzieję, że teraz pochodzi:

http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_07A_BB8&BB4.ZIP

Program do fetchowania IO poprawiony o wyświetlarkę hex dla $8000 i dodane opóźnienie w odczycie klawiatury:

http://c64power.com/forum/uploads/files/carttest.zip

Suchy dobrze, że zachowujesz czujność :D

Btw - program jest ok - czymś takim rozkminiałem jak działają black boxy jak je modziłem do plików CRT