Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 38483 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Czerwca 2012, 18:52 »
OK! Tak jak pisałem dojdziemy z tym do ładu, ale najpier sam elwer musi to dokładnie sprawdzić. Myślę, że sam sobie poradzi z hardware, bo czai temat. W razie czego będziemy dumać wspólnie. Idę do programatora (mam bieganie między dwoma blaszakami \"\" \"\" \"\" i trzecim komciem z boku \"\" )

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Czerwca 2012, 18:54 »
A program demonstracyjny działa dobrze bo może się podpina z BB8 bank z programem demonstracyjnym co? \"\"))
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #92 dnia: 05 Czerwca 2012, 18:55 »
wegi:
bo może się podpina z BB8 bank z programem demonstracyjnym co?

tak właśnie sie dzieje, bo mamy do dupy bankowanie z poziomu SMB3 \"\" i komcio mówi: "Nazywam się Black Box", a nie "Nazywam się Mian Box" \"\" \"\" \"\"

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #93 dnia: 05 Czerwca 2012, 19:09 »
@suchy - przekładka w epromie będzie bo właśnie odwołania do banków są też w pocrunchowanych częściach mianboxa - łatwiej modować odwołania w BB8!
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #94 dnia: 05 Czerwca 2012, 19:49 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_05_BB8&SMB3.ZIP

To jest tylko zmiana miejsc - powinien dzialac mianbox a BB8 nie

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #95 dnia: 05 Czerwca 2012, 19:52 »
menu jest w mianboxie wbite w miejsce spacji gdzie jest wyciety text z blackboxa 8 "cartridge opracowal i mowic nauczyl..." - to w mianboxie jest zastapione spacjami nie wiem czy to nie jest uzywane do wyswietlenia w przypadku mianboxa wywala spacje a teraz moze wyswietlic kod menu - ale nie ma tego gdzie wbić specjalnie

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #96 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:00 »
...  masz rację, dla tego pytałem się o to wyżej. W tej chwilę znalazłem, w zakresie adresów EPROMA: $0000-$7FFF (czyli tam gdzie siedzi SMB3 w 27512) sześć jawnych odwołań do bankowania DF04 w adresach (początek adresu dla kodu STA w epromie):

004A
0111
0117
02D4
6AAA
7FF9

... i poprawiłem na DF0C, ale to za mało \"\"  . Chyba potrzebna pomoc KOGOŚ z real-sprzętem i "zamrażarką" \"\"

...zaraz sprawdzę "zmianę miejsc"

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #97 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:05 »
teraz w modzie 5 jest tam BB8 - mianbox jest od $8000 w eprom - ruszyło?

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #98 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:11 »
Ja się nie podłączę do testowania.
Nie mam  w tej chwili obsady do BB.

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #99 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:16 »
@wegi, chwila, bo muszę między trzema sprzętami manipulować (na dodatek pada mi w PC486 napęd 3,5 " na którym przenoszę pliki między blaszankami). Najlepsze z tego wszystkiego była reakcja mojego syna, który właśnie przechodząc obok mnie do kibelka, spojrzał dziwnym wzrokiem (jak miotam się między blaszankami) i rzekł: "stary wyglądasz oldskulowo z tym komodorkiem i blaszakami z epoki Ming) \"\" \"\" \"\" \"\" \"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #100 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:46 »
Działa, teraz tylko poprawić odwołania w BB \"\" Zaraz sprawdzę

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #101 dnia: 05 Czerwca 2012, 20:47 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_06_BB8&SMB3.ZIP

Jeżeli działa MOD5  - tu pozmieniałem bankowanie w BB8 w epromie i powinien działać BB8

a co u elwera?

Zmiany w epromie:

sta df00 = sta $df08
sta df04 = sta df0c

df00 ->df08

C64  - EPROM

82cb = 02cb
c0ad = 40ad
c275 = 4275
c6d4 = 46d4
c71a = 471a
c727 = 4727
c78b = 478b
c8ab = 48ab
d954 = 5954
eb29 = 6b29
eb35 = 6b35
ec15 = 6c15
ef38 = 6f38

df04 -> df0c

804a = 004a
8111 = 0111
8117 = 0117
82d4 = 02d4
eca2 = 6ca2

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #102 dnia: 05 Czerwca 2012, 21:18 »
No i GIT. Wszystko jest OK! WEGI współpraca z Tobą to sama przyjemność. \"\" Czapki z głów. Można otwierać szampana. Następny mod BB8 będzie wymagał wrzucenia wyższego biegu \"\" (choć może mi sie tylko tak wydaje \"\" ). Wegi jesteś zainteresowany??

PS Wielkie Podziękowania należą sie również V-12 i Rafowi, pierwszemu za udostępnienie Mian Boxów (z którymi nigdy nie miałem do czynienia), drugiemu za udostępnienie (trochę piracką metodą z mojej strony \"\" ) większej ilości  EPROMów do testów. Thanks!!!

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #103 dnia: 05 Czerwca 2012, 21:23 »
Wydaje mi się, że łatwiej jest stworzyć samemu carta niż szukać miejsca w starych i można mu wpylić naprawdę wysokiej klasy procki! Jestem zainteresowany a jakże nie obiecuję, że szybko coś zrobię ale tak\"\"

Teraz zaraz robimy moda małżeństwo BB4 & BB8 sprawdzisz?

Elwer daj znać co u Ciebie

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Czerwca 2012, 21:35 »
wegi:
... a jakże nie obiecuję, że szybko coś zrobię ale tak

... nie ma problemu, następny mod BB8 nie tak szybko (ale będzie napewno), bo jeszcze muszę pomysleć nad hardware i usystematyzować mod 1 BB8 (nie przedstawiłem jeszcze wersji 1-3), poza tym mam parę innych rzeczy do zrobieniu w komciu, także obiecałem pomoc BagoZonde  (Bago... nie zapomniałem!)- więc zabawy spokojnie starczy na jakiś czas! \"\"

wegi:
Wydaje mi się, że łatwiej jest stworzyć samemu carta niż szukać miejsca w starych i można mu wpylić naprawdę wysokiej klasy procki!

... zgadza się, tyle, że wszystko, łącznie z PCB, trzeba robić od zera. Moja retro akcja z modami BB8 ma na celu wykorzystanie gotowego PCB z tego carta, tak aby każdy (bo przecież sporo osób ma go), kto umie trzymać lutownicę, mógł sobie coś fajnego zmajstrować na tej bazie!

wegi:
Teraz zaraz robimy moda małżeństwo BB4 & BB8 sprawdzisz?

... jasne \"\" póki mam jeszcze EPROMy Rafa \"\" bo do następnych modów już nie będą potrzebne