Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Commodore Free Magazine  (Przeczytany 3988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:33 »
Kisiel:
a tam V12 pitolisz byś dotarł do szerszego grona poza wpadaczy-przez-przypadek z googla

A kto to ten Czajkowski? Ten kompozytor? Gdyby było to dostępne w większej ilości źródeł na pewno bym na to natrafił ;). Ok, znalazłem w goglach, tłumaczyć mi nie trza.

Edit: V-12 ma prawo zrobić z jego artykułem co zechce. Do dziś nie znałem pana Czajkowskiego - tylko tyle w tym temacie chciałem dorzucić.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:43 »
wegi:
generalnie - mogłeś się zgodzić albo nie chwalić się tym, że się nie zgodziłeś

W sumie patrząc na Twoją absurdalną reakcję (szczególnie odnosząc się do Twojego wieku), masz rację - powinienem wybrać drugą podaną przez Ciebie opcję. Jak widać asertywność nie dla wszystkich jest czymś pozytywnym.

wegi:
wypadałoby (czy konieczne by było?) uhonorować w zadowalający sposób tego z kim był wywiad

Kwestie "układu" między mną a p. Waldemarem z grzeczności pozostawię w tajemnicy, ale zaspokoję po części Twoją niesłabnącą ciekawość, niepodpartą żadnymi racjonalnymi argumentami.

Pan Waldemar został uhonorowany. Jak? Wystarczy doczytać dobrze treść wywiadu. Ale dobrze, pewnie odnalezienie tego będzie zbyt trudne. Pan Waldemar otrzymał darmową promocję swojej obecnej działalności gospodarczej w treści wywiadu. Niestety muszę Ciebie rozczarować - w publicystyce nie płaci się osobom udzielającym wywiadu za poświęcenie swojego czasu, chyba że robi się coś na zasadach komercyjnych. Gdyby tak było, każdy udzielający wywiadu byłby bogaczem. Dla takich osób sam wywiad to gratyfikacja, albowiem jest to swoista promocja, reklama danej osoby i jej działalności.

Nie rozumiem Twoich aluzji - kompletnie nie znasz tematu, nie wiesz ile czasu i pieniędzy włożyłem w stworzenie wywiadu, z którego powstania mam niewiarygodną satysfakcję. I nagle uważasz, że powinienem ów wywiad rozesłać po wszystkich magazynach, łącznie z tymi, które posiadają przyciski donate na swoich stronach i odbierać sobie automatycznie czytelników? \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:46 »
V12, nie no nie kumam Ciebie stanowczo.
Co za odbieranie czytelników których nie będziesz nigdy miał bo nikt nie zna tego kompozytora Czajkowskiego... no kurde face palm :P
PS. z mojego punktu widzenia artykuł podbił wejścia na stronę wiki z projektem o kilka set procent. Wszyscy wiedzą co to jest TDC ;) A kto wie co to jest Rivers Edge?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:47 »
BagoZonde:
A kto to ten Czajkowski? Ten kompozytor? Gdyby było to dostępne w większej ilości źródeł na pewno bym na to natrafił ;). Ok, znalazłem w goglach, tłumaczyć mi nie trza. Do dziś nie znałem pana Czajkowskiego - tylko tyle w tym temacie chciałem dorzucić.

Rozczarowujesz mnie - przecież czytałeś "książkę" Bajty Polskie, więc temat nie powinien być Ci całkowicie obcy. \"\"

BagoZonde:
V-12 ma prawo zrobić z jego artykułem co zechce.

No, w końcu rozsądne słowa i na temat \"\" dzięki!
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Zawsze aktualne!

Offline BagoZonde

• Level 6
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:51 »
V-12, a co z "re-printami">? Ten artykuł pojawił się np: w magazynie takim i takim, na stronie takiej i takiej, dziękujemy za udostępnienie na łamach naszego magazynu. Ja to tak widzę, ale oczywiście jeżeli boisz się, że stracisz czytelników to wiedz, że wielu z nich w ogóle do Ciebie nie dotarło. Gdybym w Commodore Free zobaczył ten wywiad podpisany, że Ty go robiłeś: wiedziałbym, że to Twoja sprawka i na Twoją stronę bym wszedł. Tak było na przykład z TDC Kisiela, bardzo dobrze było o tym poczytać i dziwiłem się, że ciężko jest dowiedzieć się o tym w szerszym kręgu magazynów i newsów krążących na stronach związanych z Commodore. Nie trzymaj się tak kurczowo tego jednego wywiadu, rób ich więcej (bądź też inne formy publikacji), udostępniaj i reklamuj się tym samym chłopie! Warto. Przyciągniesz do siebie większą ilość zapytań z innych stron. Społeczność komodorowców na pewno nie będzie Ci miała tego za złe a Tobie się zwróci ta praca z nawiązką. To moje zdanie \"\". W świecie hypertextu tak to działa.

Offline BagoZonde

• Level 6
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Kwietnia 2012, 00:52 »
V-12/Tropyx:
Rozczarowujesz mnie - przecież czytałeś "książkę" Bajty Polskie, więc temat nie powinien być Ci całkowicie obcy.

Hmmm... Mam dobrą pamięć, tylko krótkotrwałą. Może dlatego.

Offline wegi

• Level 7
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:02 »
Grzeczność była taka, że z manią kolekcjonera jechałeś wyszukać co Ci wynajdzie Waldi na strychu...

Muszę Ciebie rozczarować w publicystyce PŁACI się za wywiady zdaje się np. Anhelinka i Bradek skasowali z 2 albo 4 miliony dolców za fotki dzidzi a brednie o promocji Waldiego za to, że pojawił się w artykule zachowaj dla tych co chcą kupić cudowne kasety potwierdzone charakterystycznym dubstepem z kaseciaka - zapewne rozkręcił mu się interes dzięki promocji w tym wywiadzie bo już chłopina upadał - ale znalazł wyjście - udzielę wywiadu i się podniosę!!! <rotfl>

Czy uważam że powinieneś się zgodzić? Oczywiście że tak - nie przeczytałeś tego w tym poście gdzie padły same pytania?

Temat jest taki że garsteczka (drobinka) ludzi interesuje się C64 i jeszcze mają sobie robić pod górkę? zasłony, arkana... bez sensu.

Wiesz ile godzin debugowałem tego Bis plusa zanim znalazłem co robi to polecenie FUN? I uznałem - niech reszta zainteresowanych też się dowie - oczywiście mogłem tego nie robić i zachować to dla siebie

Jak widać mamy inne poglądy ale to chyba dobrze, bo życie byłoby nudne gdyby wszyscy byli tacy sami
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:05 »
BagoZonde:
V-12, a co z "re-printami">? Ten artykuł pojawił się np: w magazynie takim i takim, na stronie takiej i takiej, dziękujemy za udostępnienie na łamach naszego magazynu.

Na re-print też trzeba mieć zgodę. \"\"

BagoZonde:
jeżeli boisz się, że stracisz czytelników to wiedz, że wielu z nich w ogóle do Ciebie nie dotarło

Ciężko mi to stwierdzić - bazuję jedynie na statystykach. Nie chodzi o jakąś przesadną walkę o czytelników, ale bardziej o to, ze ktoś zbiera materiały innych autorów i na tej podstawie tworzy swój magazyn. Link do wywiadu był wszędzie, nawet na Wykopie i nie ja go tam wrzuciłem \"\" był to dla mnie zaszczyt.

BagoZonde:
Tak było na przykład z TDC Kisiela, bardzo dobrze było o tym poczytać i dziwiłem się, że ciężko jest dowiedzieć się o tym w szerszym kręgu magazynów i newsów krążących na stronach związanych z Commodore.

Ja też się dziwię - mamy przecież chociażby Vandalism'a dyskowego, Scene Worlda, a mimo tego TDC Kisiela trafiło do innego grona czytelników, niż powinno.

BagoZonde:
Nie trzymaj się tak kurczowo tego jednego wywiadu, rób ich więcej (bądź też inne formy publikacji), udostępniaj i reklamuj się tym samym chłopie! Warto.

Cały czas coś tworzę - jak pewnie zauważyłeś nie zamykam się tylko w jednej tematyce. Promo jest cały czas robione moimi rękami w necie od początku istnienia strony. Ostatnio wzmianka o RE pojawiła się także w lokalnej gazecie. Niemniej cały czas podkreślam, że jest to projekt hobbystyczny, przez co nie zależy mi, by sztucznie napędzać czytelników. Kto ma trafić na stronkę, trafi na nią nawet po kilku latach. Tak działa Internet. \"\" Dzięki za mądre słowa - oczywiście masz rację, ale nie zapominaj, że moja strona nie jest stroną stricte Commodorowską \"\" Niemniej w planach m.in. artykuły z napraw Commodorków wraz ze zdjęciami, a także inne publikacje. Wywiadzik jakiś się też trafi, ale ciężko będzie powtórzyć sukces wywiadu z p. Czajkowskim. Jak masz dar przekonywania, to namów Roberta Kinga lub Fictiona na wywiad ;)

Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:11 »
V-12/Tropyx:
Ja też się dziwię - mamy przecież chociażby Vandalism'a dyskowego, Scene Worlda, a mimo tego TDC Kisiela trafiło do innego grona czytelników, niż powinno.

IMO trafiło tam gdzie powinno. Scena jako taka to jednak bardzo hermetyczne stado, żal by było jakby tylko dla elyty to trafiło. Ogólnie pokazałem że Polacy dają radę .. na CSDB też \"\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline BagoZonde

• Level 6
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:19 »
V-12/Tropyx:
Jak masz dar przekonywania, to namów Roberta Kinga lub Fictiona na wywiad

To Robert King istnieje ;)? Zawsze mnie wk... wpieniały te introsy w crackach z melodią gorszą niż dzwonek w Ericssonach (nawet boję się sprawdzić w HVSC co to za kawałek) :D.

Ogólnie jest sporo ludzi, których można na wywiad namówić, spróbuj też z tymi aktywnymi albo świeżakami, którzy już czegoś dokonali.

A propos re-printów o takich właśnie pisałem: za zgodą.

No wiesz, nie zgodzę się z jedną rzeczą: piszesz, że ktoś tworzy swój magazyn. Jeżeli Twój tekst odpowiednio podpisany z odpowiednim hyperlinkiem i zachętą znajduje się w takim magazynie, to automatycznie wchodzisz w skład redakcji, reklamujesz swoją stronę a zyskuje na tym społeczność, dla której robi się taki magazyn a nie po to, żeby sobie druknąć i na półce postawić koło Bajtków. Czasy się zmieniły i to wszystko jest niszowe.

Nie bierz tego osobiście ale nie wchodzę na Twoją stronę, nie mam jej w bookmarkach, które co pewien czas "przelatuję" od A-Z żeby sprawdzić co w trawie piszczy. Dlaczego? Dlatego, że interesują mnie strony "czyste" tematycznie. Takie coś jest najlepsze. Chcę poczytać o komodzie: mam stronę o komodzie. Chcę poczytać o koncertach: mam od tego stronę. Taka wygodna ze mnie bestia ;).

Na stronce byłem, stąd to wiem. Proponuje btw dodać do styli:

.rafmenu li:hover{
cursor: pointer;
}

albo przynajmniej default;

\"\"

Offline wegi

• Level 7
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:24 »
@Kisiel najlepsza była Twoja dyskusja na forum na csdb - odewał się jeden gość kumający sprzęt bo tak Kisiel nie maiłby z kim gadać na csdb\"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline BagoZonde

• Level 6
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Kwietnia 2012, 01:28 »
Kisiel wyprzedził swoje czasy ;).

Offline Kisiel

• Level 7
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Kwietnia 2012, 02:04 »
wegi:
@Kisiel najlepsza była Twoja dyskusja na forum na csdb

a mówisz o sprzętowym zapisie do rejestrów VIC-a.... aka DisplayList. W sumie to jest bardzo ciekawe narzędzie dla koderów aby wycisnąć wszystko z tego co potrafi VIC. Jakieś tam NUFLI to przeżytek przy tym.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:08 »
BagoZonde:
To Robert King istnieje ;)? Zawsze mnie wk... wpieniały te introsy w crackach z melodią gorszą niż dzwonek w Ericssonach (nawet boję się sprawdzić w HVSC co to za kawałek) :D.

Nie wiem, czy mam to uznać za ironię? ;) a zak w intrze jest autorstwa Jeroena Tela.

BagoZonde:
No wiesz, nie zgodzę się z jedną rzeczą: piszesz, że ktoś tworzy swój magazyn. Jeżeli Twój tekst odpowiednio podpisany z odpowiednim hyperlinkiem i zachętą znajduje się w takim magazynie, to automatycznie wchodzisz w skład redakcji, reklamujesz swoją stronę a zyskuje na tym społeczność, dla której robi się taki magazyn a nie po to, żeby sobie druknąć i na półce postawić koło Bajtków. Czasy się zmieniły i to wszystko jest niszowe.

No tak, ale dyskusja dotyczyła tej kwestii, że papermag CFM jest zgodnie z deklaracją "autora" drukowany i dostarczany dziadkom, którzy nie mają Internetu, tak więc nie jest to reklama strony, bo te osoby na nią nie wejdą. Równie dobrze gdyby człowiekowi tak bardzo zależało na popularyzacji wywiadu, wydrukowałby go i zrobił xero i rozdał dziadkom - efekt ten sam. Wiesz, mój znajomy przez 2 lata był odcięty od netu, siedział na jakimś miejscu odciętym od świata. Podsyłałem mu systematycznie wydruki różnorodnych artykułów, oczywiście czysty tekst bez żadnych linków - dla chcącego nic trudnego. Aha, nie wiedziałem, że jak się zgodzę na publikację mojego tekstu w magazynie, to automatycznie wchodzę w skład redakcji \"\" \"\" \"\" \"\" Coś nowego dla mnie :D

BagoZonde:
Nie bierz tego osobiście ale nie wchodzę na Twoją stronę, nie mam jej w bookmarkach, które co pewien czas "przelatuję" od A-Z żeby sprawdzić co w trawie piszczy. Dlaczego? Dlatego, że interesują mnie strony "czyste" tematycznie. Takie coś jest najlepsze. Chcę poczytać o komodzie: mam stronę o komodzie. Chcę poczytać o koncertach: mam od tego stronę. Taka wygodna ze mnie bestia ;).

Absolutnie nie biorę tego osobiście, ponieważ to, co odróżnia moją stronkę od innych, jest hobbystyczny, niekomercyjny charakter działalności, jednakże działalności opartej na zasadach rzetelnej publicystyki. Stąd też odpowiednie działy - zakładka Commodore, w które gwarantuję, że się będzie jeszcze sporo działo, a także zakładka z relacjami z koncertów. Dla każdego (prawie) coś się znajdzie. \"\" Rozumiem Ciebie doskonale \"\" niestety na stronach stricte tematycznych często nie znajdziesz tego, co byś chciał, przez co zmuszony jesteś googlować itp. Aha, dzięki za cynk odnośnie styli ;)

BagoZonde:
Kisiel wyprzedził swoje czasy ;).

I pewnie jeszcze nie raz to zrobi. \"\"

Zawsze aktualne!

Offline BagoZonde

• Level 6
Commodore Free Magazine
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Kwietnia 2012, 10:32 »
V-12/Tropyx:
Nie wiem, czy mam to uznać za ironię?

No nie nawidzę tego kawałka, działa to na podobnej zasadzie jakbyś ustawił sobie swój ulubiony kawałek na pobudkę - za jakiś czas znienawidzisz tę muzę a plakat ulubionego zespołu podrzesz w amoku o 6:54 :D. Dowiedziałem się, że Jeroena ale dalej nie chciałem wnikać na HVSC bo musiałbym wyrzucić laptopa przez okno ;).

V-12/Tropyx:
No tak, ale dyskusja dotyczyła tej kwestii, że papermag CFM jest zgodnie z deklaracją "autora" drukowany i dostarczany dziadkom, którzy nie mają Internetu, tak więc nie jest to reklama strony, bo te osoby na nią nie wejdą.

Musiał mnie więc ominąć moment, w którym stałem się takowym dziadkiem skoro ten mag do mnie trafił. Zresztą są tam linki do sklepów, do różnych stronek, więc o co cho? ;). Wydaje Ci się, że taki emeryt nawet jak ma już powykręcane palce to nie ma wnuka, który mu na jakąś stronę pomoże wejść?

V-12/Tropyx:
Aha, nie wiedziałem, że jak się zgodzę na publikację mojego tekstu w magazynie, to automatycznie wchodzę w skład redakcji    Coś nowego dla mnie :D

Chodziło mi o to, że tędy droga. Dostarczasz magazynom tekstów co jakiś czas i stajesz się tym samym memberem, a nie gościem: to chyba przywilej. Wszystko zależy oczywiście od polityki jaką prowadzi rednacz, ale ja tak to widzę (a rednaczem byłem już w swym życiu lat dwa).

Nooo... \"\"