Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Kasetowy System Operacyjny???  (Przeczytany 901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

PanSamochodzik_

• Gość
Kasetowy System Operacyjny???
« dnia: 19 Lutego 2006, 21:34 »
Witam wszystkich forumowiczow.

Jestem tu nowy wiec na wstepie chcialbym wszystkich forumowiczow pozdrowic.

Otoz kilka dni temu przegladalem pismo ":Tajemnice Atari": i natknalem sie na program nazwany: ":Kasetowy System Operacyjny": .Bardzo mnie ta nazwa zaintrygowala wiec przeczytalem artykul, nastepnie kod w Basic\'u. Bardzo zaciekawiony tymze systemem sprobowalem wpisac go na swojego C64 (nie mam na posiadaniu atari) i... Nic.  Nie dzialal. Jednak tak mnie to zaciekawilo, ze zaczalem przeszukiwac internet na ten temat i... Tez nic... Kompletnie nic nie znalazlem.

Czy nie napisano tego systemu dla C64? Czy jego uzytkownicy sa tacy ":fuj": i najlepsze programy twozono na Atari???

SPC

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2006, 10:17 »
>: Bardzo mnie ta nazwa zaintrygowala wiec przeczytalem artykul, nastepnie kod w  
>: Basic\'u. Bardzo zaciekawiony tymze systemem sprobowalem wpisac go na  
>: swojego C64 (nie mam na posiadaniu atari) i... Nic. Nie dzialal.  

No chyba nie spodziewales sie ze bedzie dzialal ? A gry z Amigi tez wczytujesz na PeCecie?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2006, 11:59 »
Czesc.

Przepisanie programu z innej platformy oczywiscie nie rozwiazuje problemu. Zastanawia mnie jednak jak docelowo mial dzialac ten ":kasetowy system operacyjny": na atari. Sugerujac sie nazwa - mialby to byc system obslugujacy operacje na magnetofonie. Szczerze mowiac to powatpiewam nad przydatnoscia takiego systemu (watpie by komus chcialo sie organizowac strukture katalogow i plikow na kasecie - zwlaszcza, ze opieralaby sie na duzej interwencji uzytkownika -ciagle przewijanie tasmy). A moze marzyles o czyms takim jak windows :>: gdzie za pomoca myszki bedziesz uruchamial programy:P??
System oblugujacy magnetofon jest zimplementowany w romie commodore i nie trzeba go wgrywac. Moze jest prymitywny, ale z magnetofonem duzo wymyslic sie nie da. Poza tym ":ulepszacze": korzystania z magnetofonu czesto wystepuja w cardridge\'ach (roznego rodzaju turbo jak i system novaload pozwalajacy na dogrywanie wieloczesciowych programow)
Ze stacja dyskow sprawa ma sie inaczej - ale juz jest do tego system na c64 (GEOS - protoplasta windowsa
pozdro

PanSamochodzik_

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lutego 2006, 19:39 »
Oczywiscie probowalem co nieco pozmieniac w kodzie.  

Artykul na temat tego systemu:

":                  COS - Kasetowy System Operacyjny

COS jest funkcjonalnym odpowidnikiem dyskowego DOSu i podobnie jak on umozliwia uruchamianie programow, zwlaszcza uzytkowych, traktowanych jak dodatkowe (zewnetrzne) polecenia COSu. COS JEST STALE OBECNY W PAMIECI KOMPUTERA i pozwala wielokrotnie uruchamiac i opuszczac rozne programy a takze interpreter BASICu. Wiekszosc programow dyskowych skopiowanych na tasme dowolnym kopierem bedzie sie uruchamiac pod COSem bez klopotu (...)":

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2006, 09:50 »
No spoko.

Czyli jesli dobrze rozumiem to program mialby pracowac jako powloka nad oryginalnym systemem gromadzaca w pamieci wczytywane programy. W takim razie jest zblizony do dzialania ramdysku.  
W takim wypadku to :
1. nie wiem czemu nazwa kasetowy - bo zrodlem moze byc spokojnie inne urzadzenie (ale mniejsza z tym)
2. mysle ze bez dodatkowej pamieci, to tylko ciekawostka - bo ile mozna zmiescic takich programow w standardowej pamieci komputera (zwlaszcza ze dodatkowo jeszcze trzeba na poczatku wgrac ten COS)

Nie znam sie na atari, ale jesli ma problemy z ponownym uruchomieniem programu, albo kopiowaniu programow z dyskietki to moze taki system jest mu potrzebny.

Pozdro

PanSamochodzik_

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2006, 14:12 »
Dobra, dzieki juz mniej wiecej wiem o co chodzi.