Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: dawne to dzieje  (Przeczytany 919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

off-tz4

• Gość
dawne to dzieje
« dnia: 23 Czerwca 2003, 14:09 »
 ehh pamietam jak dostalem swojego comma, pamietam jak mi oczy wyszly jak pierwszy raz wplozylem do kasetnika i odpalilem \'Giana Sisters\'...to byly czasy, az lza kreci sie w oku, a teraz...ehhh nie ma tej radochy co wtedy, wszyscy dostaja pod choinke swego PC z Windows -cenzura- OEM. Gdybym tylko nie dostal wtedy magnetofonu, musialbym sam zaczac programowac i sie bawic, tak tylko czytalem \'Bajtka\' i \'C&A\' zamiast sam zaczac robic...ehhh ale mam nadzieje ze jeszcze nie jest za pozno :) Tak wiec czym predzej biore sie do pracy :) Moze jakies wskazowki dla \'zoltodzioba\'? :))

~#*#bb

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Czerwca 2003, 10:13 »
 ja takrze jestem poczotkujący niedawno zajołem się programowaniem.Nie wiem czy jeszcze są kjakiejś czasopisma na temat programowania czy wogule commodore,wiem zato że na tej stronie znajduje się kuyrs programowania,wprawdzie to nie jest wiele  ale zawsze coś.zaglądnij tam i miłego programowania.  

aze

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Czerwca 2003, 20:25 »
 sorry za taka autor3eklame ale od jakiegos czasu prowadze strone o programowaniu na c64 i znalezc tam mozesz calkiem juz chyba sporo materialu
 zapraszam na http://asm.daper.net\' target=_blank>http://asm.daper.net

Hans Uhrmacher

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Czerwca 2003, 08:27 »

Napisał: aze

sorry za taka autor3eklame ale od jakiegos czasu prowadze strone o programowaniu na c64 i znalezc tam mozesz calkiem juz chyba sporo materialu
 zapraszam na http://asm.daper.net
Zrobiłeś tę stronkę po angielsku. Dla niektórych to może być BIG problem . Zwłaszcza dla tych co nawet polskiego nie znają zbyt dobrze...

PostScript

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Czerwca 2003, 08:16 »
 IMO stronka aze jest naprawdę dobra, ale jeśli masz się uczyć programowania...
 Zacznij od kursu BASICa z tej strony. Nie oczekuj cudów na samym poczatku, ale wierz mi- kiedy ja się uczyłem największą radochę sprawiały mi tzw. pchełki oraz gry tekstowe z zaskakującymi rozwiązaniami technicznymi (najlepiej się zabezpiecza hasłem   ).
 Potem możesz się brać za jakiś inny język programowania. Ja już nie zdążyłem, bo wtedy wpadł mi PC i zaczęło się...    
 No ale zawsze podziwiałem umiejętność programowania w Assemblerze, więc jak się nauczysz, to też Cię będę podziwiał. No i podziwiam samozaparcie, bo obecnie już by mi się nie chciało wracać do tych starych języków. A Assma to teraz mam dla procesorów intel, np.    
 Wytrwałości! Jak kupiękabel połączeniowy dla c64 i PC to zrzucę na moją stronkę cały stuff jaki kiedyś zrobiłem i wszystkie programy podręcznikowe (tak! przepisywałem wszystkie i często je przerabiałem- to jest zabawa).
 Jeśli więc masz w kursie jakiś program przykładowy to wklep go, czytaj kod ZE ZROZUMIENIEM, a potem zrób na jego podstawie coś zupełnie innego. I nie zapomnij o takich \'mało istotnych\' rzeczach jak zmiany kolorów tła, ramki i liter. To teraz nie jest potrzebne, ale lepiej wyrobić sobie nawyk, niż potem zaglądać do podręcznika szukając odpowiednich komend...
 Powodzenia!

Magnate

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Czerwca 2003, 10:42 »
 A ja miałem całą stronę dysku wypchaną drobnymi programikami, przepisanymi głównie z C&A, niestety dysk ów mi gdzieś wsiąknął, zapewne ktoś pożyczył i nie oddał. A szkoda, bo niektóre były całkiem fajne.  

Hans Uhrmacher

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Czerwca 2003, 15:23 »

Napisał: PostScript

IMO stronka aze jest naprawdę dobra, ale jeśli masz się uczyć programowania...
 Zacznij od kursu BASICa z tej strony. Nie oczekuj cudów na samym poczatku, ale wierz mi- kiedy ja się uczyłem największą radochę sprawiały mi tzw. pchełki oraz gry tekstowe z zaskakującymi rozwiązaniami technicznymi (najlepiej się zabezpiecza hasłem   ).
 Potem możesz się brać za jakiś inny język programowania. Ja już nie zdążyłem, bo wtedy wpadł mi PC i zaczęło się...    
 No ale zawsze podziwiałem umiejętność programowania w Assemblerze, więc jak się nauczysz, to też Cię będę podziwiał. No i podziwiam samozaparcie, bo obecnie już by mi się nie chciało wracać do tych starych języków. A Assma to teraz mam dla procesorów intel, np.    
 Wytrwałości! Jak kupiękabel połączeniowy dla c64 i PC to zrzucę na moją stronkę cały stuff jaki kiedyś zrobiłem i wszystkie programy podręcznikowe (tak! przepisywałem wszystkie i często je przerabiałem- to jest zabawa).
 Jeśli więc masz w kursie jakiś program przykładowy to wklep go, czytaj kod ZE ZROZUMIENIEM, a potem zrób na jego podstawie coś zupełnie innego. I nie zapomnij o takich ``mało istotnych`` rzeczach jak zmiany kolorów tła, ramki i liter. To teraz nie jest potrzebne, ale lepiej wyrobić sobie nawyk, niż potem zaglądać do podręcznika szukając odpowiednich komend...
 Powodzenia!
Stronka jest w porządku. Właśnie ją trawię...            

~#*#Smalltown Boy

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Czerwca 2003, 15:45 »
 A propos kwestii, czy się od razu uczyć asemblera, czy najpierw BASIC-a. Cytat z bodajże Ravena/64ever:
 \'Pierwsza instrukcja BASIC v2, jaką poznałem, to była SYS. Druga - POKE.\'

aze

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2003, 19:26 »
 bardzo mnie ciesza wasze slowa :)
 a co do basica... hmm nie wiem czy jest sens sie uczyc basica bo po co? proste rzeczy mozna porobic ale nic pozatym.
 asm i tylko asm :)

off-tz4

• Gość
dawne to dzieje
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lipca 2003, 09:00 »
 dziz nie spodziewalem sie takiego odzewu :))) az jestem pod wrazeniem, spokojna glowa, na pewno przelukam stronke od deski do deski aktulanie szukam stacji dysqow na moje \'wioselko\', magnetofon mi sie roztrzaskal na drobne, ale jak tylko cos znajde od razu polece po calosci. Btw: Basic jkak Basic, robilo sie co nieco, troszq sie jeszcze pobawic z podstawami i wskakuje na wyzsze zabawki wiec nie martwcie sie na pewno nie zadradze kochanego C-64, w koncu to moj 2-gi tatus, tuz po biologicznym...:>
 A tak btw: wiem (ale nie powiem) ze w Lodzi kreci sie niezla scena C64, a ze tez jestem z tego cuchonacego miasta, wiec z chcecia nawiazal bym kontakt ze starymi wyjadaczami....
 Pozdrowionka dla wszystkich!!!!
 C64 POWER!!!!