IMO stronka aze jest naprawdę dobra, ale jeśli masz się uczyć programowania...
Zacznij od kursu BASICa z tej strony. Nie oczekuj cudów na samym poczatku, ale wierz mi- kiedy ja się uczyłem największą radochę sprawiały mi tzw. pchełki oraz gry tekstowe z zaskakującymi rozwiązaniami technicznymi (najlepiej się zabezpiecza hasłem

).
Potem możesz się brać za jakiś inny język programowania. Ja już nie zdążyłem, bo wtedy wpadł mi PC i zaczęło się...
No ale zawsze podziwiałem umiejętność programowania w Assemblerze, więc jak się nauczysz, to też Cię będę podziwiał. No i podziwiam samozaparcie, bo obecnie już by mi się nie chciało wracać do tych starych języków. A Assma to teraz mam dla procesorów intel, np.
Wytrwałości! Jak kupiękabel połączeniowy dla c64 i PC to zrzucę na moją stronkę cały stuff jaki kiedyś zrobiłem i wszystkie programy podręcznikowe (tak! przepisywałem wszystkie i często je przerabiałem- to jest zabawa).
Jeśli więc masz w kursie jakiś program przykładowy to wklep go, czytaj kod ZE ZROZUMIENIEM, a potem zrób na jego podstawie coś zupełnie innego. I nie zapomnij o takich \'mało istotnych\' rzeczach jak zmiany kolorów tła, ramki i liter. To teraz nie jest potrzebne, ale lepiej wyrobić sobie nawyk, niż potem zaglądać do podręcznika szukając odpowiednich komend...
Powodzenia!