Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Usprawnianie forum  (Przeczytany 3196 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rabbi_

• Gość
Usprawnianie forum
« dnia: 06 Września 2002, 15:19 »
Witam,

nie moglem sie zdecydowac do ktorego watku dodac te wypowiedz, wiec utworzylem nowy

Mam pewien pomysl na usprawnienie dzialania forum:
otoz nie wiem jak Wy, ale ja sie czasami gubie wchodzac na dany watek i szukajac nowych wypowiedzi  
zamieszczanych chronologicznie.

Tzn. na dole strony jest np. odpowiedz nr 22, ale gdzies posrodku jest nowa odpowiedz nr np. 45.

Jezeli odpowiedzi na stronie jest powiedzmy 15, mozna jeszcze w miare szybko odnalezc te najnowsze,  
ale jesli jest tego 40 czy wiecej, to juz troche czasu mija...
Jezeli ktos wchodzi na dany watek po raz pierwszy moze sie zorientowac z czystej ciekawosci w temacie  
i przeczytac wszystko...
Jezeli natomiast ktos regularnie, np. codziennie, sledzi \'rozwoj\' danego watku, to przy np. 50-ciu postach  
zaczyna sie gubic i zanim znajdzie najnowsze wypowiedzi troche mija...

Byc moze rozwiazaniem jest wprowadzenie jakiegos odnosnika ktory by \'przewijal\' strone do wypowiedzi  
o nastepnym numerze, badz tez zapamietywanie numeruu wypowiedzi ogladanych przez uzytkownika  
podczas czytania danego watku i np. jakies wyroznienie nowych tresci przy nastepnej wizycie...

hmmm... no nie wiem...
jaka jest Wasza opinia??

pozdrawiam,
Rabbi /Medium

eXbee_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2002, 15:22 »
SZOK!

wlasnie o takim czyms rozmyslam juz od wczoraj Bedzie na 100%, mysle ze w przyszlym tygodniu.

btw. obecnie polecam ctrl+f i wpisanie ":Odp. xxx":.

anty_lepper_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2002, 23:53 »
JESTEM ZA. Chociaz nie narzekam.

eXbee_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Września 2002, 14:10 »
Ok, przed momentem wprowadzilismy to usprawnienie: tzn. klikajac na liczbe z kolumny \'ilosc odpowiedzi\' w liscie watkow, ekran listuje sie do ostatniego posta.

pozdrawiam.

ps. czy moze tak ma byc juz defaultowo, tzn. w linku z watkiem ma sie zawsze ekran przesuwac do ostatniego posta?

Slay_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Września 2002, 15:27 »
>:Ok, przed momentem wprowadzilismy to usprawnienie: tzn. klikajac na liczbe z kolumny \'ilosc odpowiedzi\' w liscie watkow, ekran listuje sie do ostatniego posta.
>:
>:         pozdrawiam.
>:
>:ps. czy moze tak ma byc juz defaultowo, tzn. w linku z watkiem ma sie zawsze ekran przesuwac do ostatniego posta?

dobrze by tak bylo po kliknieciu na odsylacz na stronie glownej
no wie pan, do najnowszego posta

a zreszta, powinno byc tak ":zawsze i wszedzie":
a zreszta juz nie wiem, niech sie ktos jeszcze wypowie

na razie pozostaje tylko przy moim pierwszym stwierdzeniu

Rabbi_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Września 2002, 17:44 »
hej,

a moim zdaniem powinno byc to dostepne juz w samym watku, tzn. tam gdzie jest numer odpowiedzi, po kliknieciu powinno przenosic do nastepnego numeru...

w ten sposob, nawet jesli mimowolnie rzucimy okiem na posta i zorientujemy sie ze go czytalismy to w kazdej chwili mozemy ":skoczyc": do nowszego (lub starszego) - moga byc przeciez jakies male strzalki

ale to tylko moje zdanie...

pozdrawiam,
Rabbi /Medium

eXbee_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Września 2002, 22:54 »
pozyjemy, zobaczymy - tyle na dzien dzisiejszy moge powiedziec

pozdro.

Slay_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Września 2002, 16:18 »
ja wprawdzie nie o forum mam uwage (bo o stronie glownej emu64), ale uwage mam
wiec pisze

otoz, w dziale ":gry": dzieje sie taka oto rzeczka

po wyborze kategorii np. ":symulatory": i liczby wyswietlanych wynikow np. ":100": i wcisnieciu ":Szukaj": drukuje sie lista znalezionych gier i u dolu jest przycisk ":nastepne >:>:":, po ktorego nacisnieciu otrzymuje sie ekran z napisem ":Nie znaleziono zadnych plikow o nazwie odpowiadajacej szukanej frazie":

nie wiem jeszcze, jak jest z software\'em, ale podejrzewam, ze podobne cus jest i tam

czy tak ma byc???

Slay_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Września 2002, 19:47 »
a co do forum, to zbedne wydaje mi sie ":podwojne": informowanie visitor\'ow o ":totalnej": ilosci watkow i postow na forum. widzimy to w tabeli na glownej stronie - w kategorii ":razem": i na belce ponizej. moze sie czepiam, ale po co tam 2 razy???

eXbee_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2002, 21:03 »
Odnosnie bledu na emu64 w wyszukiwarce: DZIEKI WIELKIE Slay za te informacje. Niebawem zostanie wyeliminowany ten blad.

Odnosnie uwagi nr.2 : czepiasz sie

pozdrawiam.

Slay_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2002, 22:34 »
>:Odnosnie bledu na emu64 w wyszukiwarce: DZIEKI WIELKIE Slay za te informacje. Niebawem zostanie wyeliminowany ten blad.

nie ma sprawy, po to tu m.in. ja i nie tylko ja jestem

>:Odnosnie uwagi nr.2 : czepiasz sie

aaa jednak

Rabbi_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Września 2002, 16:47 »
Witam,

jeszcze jeden pomysl wpadl mi do glowy...
przy kazdym nowym watku powinna byc mozliwosc (checkbox) otrzymywania informacji o nowych postach na maila... oczywiscie dla zarejestrowanych uzytkownikow

w nieco rozbudowanej wersji (ze sledzeniem slow-kluczy) jest cos takiego na stronach New York Timesa (www.nyt.com) i jest to super sprawa... wiem, bo korzystam

... hmmm... ciekawe co nastepnego przyjdzie mi do glowy...

pozdrawiam,
Rabbi

Slay_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Września 2002, 19:18 »
a ja cos takiego wymyslilem
pan ":wazny": na pewno powie, ze znowu sie czepiam, ale...

na stronie glownej w menu glownym u gory jest odnosnik do forum,
po kliknieciu ktorego otwiera sie nowe okienko z forumem we srodku
chcialoby sie czasami miec cos takiego w druga strone
oto bowiem zdarza mi sie powracac na strone glowna emu64 po cos, nie istotne, po co, ale jednoczesnie nie chce tracic z oczu forum - aj bo tak lubie, mam podzielna uwage. aktualna ":teleportacja": sprawia, ze czuje sie jakos tak niekomfortowo.
byc moze kogos jeszcze to irytuje, dlatego pisze.
co na to ":wiekszosc": panie Bzyku???

eXbee_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Września 2002, 22:35 »
Dziekuje Koledzy za nowe sugestie.

Zatem po kolei:

Rabbi >:>: pomysl wart uwagi, jednakze obecnie nie widze sensu wcielac go w zycie, gdyz wyobraz sobie  
prosta sytuacje: jednego dnia zmienia sie 10 watkow, albo jakis watek jest zmieniany kilkakrotnie:  
wowczas mialbys zaspamowana skrzynke jak chol***  Czekam na opinie innych, jesli wiekszosci sie  
spodoba Twoj pomysl, nie ma problemu by go zrealizowac.

Slay >:>: ok, do jutra postaram sie to zmienic.

pozdrawiam.

Rabbi_

• Gość
Usprawnianie forum
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Września 2002, 23:19 »
Witam,

no to mozna to np. rozwiazac w taki sposob, ze  mail wysylany bylby max 1 raz dziennie...

a co do 10-ciu watkow... to przeciez skoro kogos interesuja zmiany na 10-ciu watkach to nie bedzie mial Ci za zle, pamietaj ze jest to wtedy calkowicie swiadomy wybor.... zawsze moze ":odznaczyc ptaszka": przeciez, nie??

wyobraz sobie np. sytuacje taka, ze zostawiasz gdzies na 10-ciu serwisach (roznych) swoja oferte (niewazne jaka)... no i w przypadku, kiedy dostajesz odpowiedzi od zainteresowanych, to automatycznie dostajesz maila... nie musisz codziennie sprawdzac co gdzie i jak, bo wiesz, ze jakby co, to zostajesz poinformowany o konkretnej sprawie....

ale ok, jezeli uwazasz to za zly pomysl, to nie ma problemu, przeciez przymusu brak!!

A swoja droga to zarejestruj sie na www.nyt.com i sprawdz jak to funkcjonuje - tak na probe zanim sie zdecydujesz, bo na 99% jestem przekonany ze jak zobaczysz jak to funkcjonuje to spojrzysz na sprawe laskawym okiem!!
Dla mnie absolutna rewelacja, az dziwie sie, ze jeszcze zaden z portali w Polsce nie wprowadzil czegos takiego (w odniesieniu do publikowanych informacji prasowych)...
A jezeli wprowadzil, to jak ktos wie ktory i gdzie to mozna sprawdzic, to czekam na sygnaly

pozdrawiam,
Rabbi