Cieszy mnie wasz odzew. Nie mam zamiaru robic z tego wielkiej tajemnicy, oczywiscie wszelkie materialy udostepnie.
Po zmontowaniu drugiego prototypu okazalo sie, ze w zasilaniu spoczynkowym kosci ram wkradl sie blad, plytka zostala przerobiona recznie. Teraz poprawilem tylko schemat, plytka nie nadaje sie, bo trzeba ja bardziej przerobic. Kody zrodlowe mam na dyskietce, przez weekend postaram sie przegrac na pc.
Pokaze wam zdjecia jeszcze dwoch zabawek, ktore przez lata udalo mi sie zmajstrowac. Pierwszy to prosty cart na 7400 i 74174, oraz 27c256. Prosty w budowie i wykonaniu:

Lecz teraz to co lubimy najbardziej, prosty driver twardego dysku zbudowany w oparciu o port rownolegly 8285 oraz dwa scalaczki 7404.
W 8255 wykorzystane sa wszystkie trzy porty na transmisje danych i parametry, daje to pelne 16 bitow danych, a nie tylko 8 bitow jak przy uzyciu ukladu CIA.
Konstrukcja to tez pajak, powstawala w czasach gdzie plytki termotransferowe to bylo marzenie.

Z tego jestem najbardziej zadowolony. Oprogramowanie umozliwia pelna kontrole nad twardym dyskiem. Niestety jak to w zyciu bywa brak wiedzy, czasu i checi spowodowal, ze temat juz od dluzszego czasu przestal byc przeze mnie rozwijany. Teraz postanowilem wrocic do tych projektow i poswiecic im swoj czas. Bo to ma po prostu dawac przyjemnosc.
Na razie dokumentacja z eagla dotyczaca rozszerzenia, poprawny jest tylko schemat (chyba) plytka jest do przerobienia.
A i jeszcze jedno, nie jestem elektronikiem z wyksztalcenia, wybaczcie jesli przyjete rozwiazania techniczne beda razic.
 :Opis: | |  Pobierz |
 :Nazwa zalacznika: |  :Exram.rar |
 :Rozmiar: |  :114.19 KB |
 :Pobran: |  :Plik sciagnieto 102 raz(y) |