Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: kolejne rozszerzenie pamieci  (Przeczytany 1240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cancerek__

• Gość
kolejne rozszerzenie pamieci
« dnia: 12 Maja 2011, 21:17 »
Czesc braci Komodorowska.

Postanowilem po latach wrocic do swoich projektow, jakie kiedys udalo mi sie dokonac na c64. Jesli tylko tematy okaza sie warte zachodu obiecuje przysiasc faldow i wrocic do niektorych z nich. Mam nadzieje, ze wasze slowa konstruktywnej krytyki dodadza mi sil i wiary, ze to sie moze jeszcze komus przydac.

Ok, starczy tego przydlugiego wstepu, zaczynamy pierwsza prezentacje. Pomysl tej przystawki zrodzil sie jeszcze w latach dziewiecdziesiatych, dzialajacy pierwszy prototyp zostal ukonczony okolo 1999 roku. po tej dacie prace nad projektem ustaly. Bylo to rozszerzenie pamieci 512 kb w swojej konstrukcji zblizone do rozwiazan technicznych w C&A oraz RamCart.
W moim wykonaniu wygladalo to tak:

Czas pokryl to juz kurzem, ale podlaczone wciaz dziala. Jakis czas temu postanowilem odswiezyc ten projekt i wykonalem nowa plytke, ktora wykonalem metoda termotransferu. 16 kostek 32kb zostalo zastapionych jedna 512 kb, dzieki temu dekoder adresowy mogl byc troche odchudzony. Sama idea pozostala bez zmian.

Na ekranie:

Ostatnie modyfikacje kodu systemowego to jak widzicie 99 rok, szmat czasu, nigdy nie bylem dobrym koderem, tym bardziej teraz po latach wyglada to dosc zenujaco.
Mysle, ze temat mozna potraktowac jak ciekawostke, jesli uwazacie, ze warto to udostepnie dokumentacje.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Maja 2011, 06:56 »
No jak nie warto ? Dawaj.

ps. pierwsza wersja... \"pan Kleks w kosmosie\", ale budowa tego wymagala malpiej zrecznosci - podziw.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Maja 2011, 11:37 »
zajebisty ram-stack... od Ramosa kiedys dostalem 8 kosci ram podobnie zlutowanych (zapewne tez po jakims niedokonczonym rozszerzeniu).

Duzo pracy w projekt systemu wlozyles? sa jakies szanse, ze udostepnisz kod zrodlowy publicznie?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Maja 2011, 16:36 »
No niezly pajak \"Smile\" Dzialalo toto na zwyklym zasilaczu do C64?

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Klax__

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Maja 2011, 19:49 »
Chetnie sobie zbuduje cos takiego \"Smile\" Moze jakby bylo wiecej chetnych to plytke mozna by dopracowac i zrobic w jakiejs firmie wieksza ilosc?

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2011, 21:38 »
Cieszy mnie wasz odzew. Nie mam zamiaru robic z tego wielkiej tajemnicy, oczywiscie wszelkie materialy udostepnie.
Po zmontowaniu drugiego prototypu okazalo sie, ze w zasilaniu spoczynkowym kosci ram wkradl sie blad, plytka zostala przerobiona recznie. Teraz poprawilem tylko schemat, plytka nie nadaje sie, bo trzeba ja bardziej przerobic. Kody zrodlowe mam na dyskietce, przez weekend postaram sie przegrac na pc.

Pokaze wam zdjecia jeszcze dwoch zabawek, ktore przez lata udalo mi sie zmajstrowac. Pierwszy to prosty cart na 7400 i 74174, oraz 27c256. Prosty w budowie i wykonaniu:

Lecz teraz to co lubimy najbardziej, prosty driver twardego dysku zbudowany w oparciu o port rownolegly 8285 oraz dwa scalaczki 7404.
W 8255 wykorzystane sa wszystkie trzy porty na transmisje danych i parametry, daje to pelne 16 bitow danych, a nie tylko 8 bitow jak przy uzyciu ukladu CIA.

Konstrukcja to tez pajak, powstawala w czasach gdzie plytki termotransferowe to bylo marzenie.

Z tego jestem najbardziej zadowolony. Oprogramowanie umozliwia pelna kontrole nad twardym dyskiem. Niestety jak to w zyciu bywa brak wiedzy, czasu i checi spowodowal, ze temat juz od dluzszego czasu przestal byc przeze mnie rozwijany. Teraz postanowilem wrocic do tych projektow i poswiecic im swoj czas. Bo to ma po prostu dawac przyjemnosc.

Na razie dokumentacja z eagla dotyczaca rozszerzenia, poprawny jest tylko schemat (chyba) plytka jest do przerobienia.

A i jeszcze jedno, nie jestem elektronikiem z wyksztalcenia, wybaczcie jesli przyjete rozwiazania techniczne beda razic.   

Exram.rar
 :Opis:                                                

\"\"
Pobierz
 :Nazwa zalacznika: :Exram.rar
 :Rozmiar: :114.19 KB
 :Pobran: :Plik sciagnieto 102 raz(y)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2011, 22:15 »
podziwiam determinacje, w tym tez zabawe w termotransfer dwustronny \"Smile\" (takiej motywacji/determinacji chyba najbardziej mi brakuje przy rozwijaniu wlasnych projektow \"Wink\" )

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2011, 21:06 »
Termotransfer wymaga troche precyzji i wprawy. Po kilku nieudanych probach temat jest do ogarniecia. W porownaniu do recznego malowania plytek to ogromny skok jakosciowy.

Jeszcze nie udalo mi sie przeniesc oprogramowania, jest to efekt niekompatybilnosci PC do ktorego mam podlaczona 1541 z kompami, na ktorych jest net. Jest to kwestia dolozenia stacji dyskow.

Na razie dolacze schemat i plytke carta, dodalem do plytki reset, bo w wersji podstawowej zapomnialem o tym dodatku. Do carta jest napisane oprogramowanie pozwalajace wgrac pojedyncze pliki zapisane w epromie do pamieci c64. Cos na zasadzie loadera jaki jest w Ramcarcie.
Logika ukladu pozwala na bezproblemowa zamiane epromu 64k na 128k. Mysle, ze mozna to dosc szybko poprawic.

Sterownik twardziela jest w wersji kabelkowej, niestety nie mam tego jeszcze w wersji elektronicznej. Tu znowu potrzebny jest czas. Oprogramowanie obsluguje komunikacje z twardym, niestety teraz stanalem na implementacji systemu plikow. jakby ktos mial w tej kwestii doswiadczenie chetnie wyslucham rad.   

cart c64.rar
 :Opis:                                                

\"\"
Pobierz
 :Nazwa zalacznika: :cart c64.rar
 :Rozmiar: :95.54 KB
 :Pobran: :Plik sciagnieto 94 raz(y)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Maja 2011, 01:16 »
Co do implementacji FAT ja wybralem FAT16 i LFN do napisania, dysk w 1995r mialem CHS wiec takie zrodla sa wrzucone, obecnie dziala to tylko z LBA podstawy:
1. ustalic gdzie zaczyna sie partycja podstawowa, fat1 (i fat2), katalog glowny, wszystkie takie mam przeliczone przy starcie do pozniejszych szybkich obliczen.
2. ustalic wielkosc klastra i ustawic wielkosc buforow np. ja mam bufor na dir, plik 1 i plik2, fat1.
Po takich przeliczeniach masz zabawe z:
- procedura wyszukujaca plik w katalogu, konwersja LFN w ta i z powrotem mnie zajmuje jakies 16 lini na plik.
- procedura open, chrin,chrout, czyli podmianka kernala,
 i najlatwiejsze na poczatek load a potem save.

Mnie to zajelo kupe czasu a korzystaja z tego moze trzy osoby.

ksiazka anatomia dyskow twardych, wiki wystarczy do rozkminienia wszystkich rzeczy o dyskach i systemach plikow. No a jak chcesz zobaczyc jak zaczynalem to masz tutaj http://projekt64.filety.net/index.php?dir=C64%2B/Software%20and%20sources/OPEN%20SOURCE/
Statystycznie: Fat16 zabral mi 16K RAM i 8K ROM i jeszcze dziada nie skonczylem, zostal pryszcz poprawka w expdir i dorobienie od nowa load\"$\",10 i bug fix ktory juz mi bokami wylewa.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Cancerek__

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2011, 20:29 »
Tak sie zastanawiam czy implementacja FAT 16 wynika ze szczegolnej prostoty tego systemu plikow. Przeciez istotne ograniczenia, nazwa tylko 8 znakow, 16 bitowy licznik klastrow, w zasadzie pozostaje tylko kompatybilnosc z IBM i latwe przenoszenie danych.
Moze warto tworzyc jakas modyfikacje z 16 znakami na nazwe plus rodzaj pliku, oraz 24 bitowy adres klastra.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maja 2011, 08:20 »
Wiki: LFN
FAT 24 jest pasjonujacym tworem nie pasujacym do niczego.