Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: nowy VICE  (Przeczytany 2417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

digger

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Czerwca 2011, 16:43 »

booker napisal:

Ten telnet zajefajny, ale bez fontow komodorowskich to nie zabawa \"Smile\"

To se zmien w Terminalu, jaki pro? :-P)

[/img]

Offline c---n

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Czerwca 2011, 17:36 »
btw: na maca mam komodorowskie fonty (chyba ttf) . zainstalowaly mi sie z ktoryms z programow

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
nowy VICE
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Grudnia 2011, 10:08 »
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

at0mic__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Grudnia 2011, 11:58 »

carrion napisal:
btw: na maca mam komodorowskie fonty (chyba ttf) . zainstalowaly mi sie z ktoryms z programow

WinVICE-2.3-x86/fonts/CBM.ttf <-tu masz

a tu bonus \"Wink\" http://youtu.be/jib9pR_NNA8
szkoda ze nie po angielsku ale sa napisy po wcisnieciu cc:

o niebieskim ekraniku powitalnym w C64 lepiej bym nie napisal:

\"this screen when you see it put so quiet. Such a sweet filling comes from this.\"

Offline wackee

• Level 6
nowy VICE
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Grudnia 2011, 16:46 »

kotrobot__

• Gość

Offline wegi

• Level 7
nowy VICE
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Lutego 2012, 00:00 »
Podziwiam Wasz podziw \"Wink\" nad gwizdkami i dzwonkami Vice bo ja ze strachem odpalam coraz to nowsza wersje poniewaz od niepamietnych juz wersji to co moge powiedziec o Vice to ZDYCHAJACY ZOLW \"Exclamation\"

Odtwarzanie z dzwiekiem graniczy z cudem tzn uzyskuje do minuty godne podziwu harczenie piski i przeskoki by otrzymac komunikat ze odtwarzanie muzyki (szit popierdy i piski a nie muzyka) zdechlo ku uciesze moich uszu.
Jakosc emulowania obrazu jest genialna przy depaku i static screenie wtedy w trybie warp leci z 1000% no ale dema to nie tylko depak wiec przy uzyciu driva czesto w trybie warp szybkosc emulacji spada ponizej 100% (!) nie mowiac juz bez trybu warp... Przedziwny komunikat na belce 100% 4fps - to co oznaczaloby 100% 50fps? Moze cos myle i zle kojarze?

Cudownosc emulacji Vice siada jeszcze bardziej jak chce sobie przesunac glowice na np 38 sciezke (illegal dir) - nie sprawdzalem tego moze juz poprawione?

Monitor o wielu opcjach - ale nawet prostacki AR w c64 ma cos takiego jak analiza wprowadzanego wiersza i moge wpisac d03000400 i poleci disas od $0300 do $0400 we Vice of cozz nie poleci bo wywali blad...
Nie mowiac juz o disassemblacji od dolu do gory i wstecz cos co jest na porzadku dziennym w 20letnim 8bitowym kodzie to w nowoczesnym PC optimize na 20core albo 50 (zart) jest kompletnie nieosiagalne:P
Przelaczam na disas driva ups - okno z rejestrami to samo co na monitorze ramu c64? cuda na kiju ten sam stan rejestrow i PC? nie of coz to kolejne niedociagniecie... Sa i plusy - opcja debug borderow - kapitalna

Generalnie jak chce cos obejrzec i nie miec rozstroju zoladka - wlaczam HOX\'a ktory odtwarza bez szarpania i harczenia warp dochodzi do ponad 200% srednio 190 a nie do max 160 a srednio 120! Nawet prostacki CCS szarpie i mniej pocharkuje jak to cudo Vice a jak wdusze alt + f3 to jest true 500% a alt shift+f3 pewnie z 1000%

Moze kupie nowego laptopa to bedzie lepiej \"Question\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
nowy VICE
« Odpowiedź #37 dnia: 01 Lutego 2012, 00:00 »
zdecydowanie lepiej chodzi na \"fullscreenie\" - wtedy odzyskuje sprawnosc i dla muzyki i dla drive-a. Oczywiscie mozna go \"zabic\" i tak - odpowiednimi ustawieniami muzyki.

Hox jest rzeczywiscie niezawodny, ale ma malo \"bajerow\", zreszta vice to kompleksowy zbior emulatorow calej rodziny commodore.

Offline wegi

• Level 7
nowy VICE
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Lutego 2012, 00:00 »
Pewnie znowu jako jedyny bede different ale dziwnym trafem nienawidze ogladac w tv panoramicznym filmu 4/3 preskalowanego do 16/9 - wszyscy sa tam znieksztalceni pyski maja jak Tatar dupe i dokladnie ten sam efekt mam w trybie fullscreena czyli ogladam wszystko znieksztalcone - wiec akurat podpieranie sie natywnym overlayem guzik mi daje we Vice \"Rolling
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Skull

• Level 6
nowy VICE
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Lutego 2012, 00:00 »

wegi napisal:
Pewnie znowu jako jedyny bede different ale dziwnym trafem nienawidze ogladac w tv panoramicznym filmu 4/3 preskalowanego do 16/9 - wszyscy sa tam znieksztalceni pyski maja jak Tatar dupe i dokladnie ten sam efekt mam w trybie fullscreena czyli ogladam wszystko znieksztalcone - wiec akurat podpieranie sie natywnym overlayem guzik mi daje we Vice \"Rolling

jest \"keep aspect ratio\" wystarczy ja zaznaczyc,

a nawet \"true aspect\"

bimber__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Lutego 2012, 13:42 »

wegi napisal:
Pewnie znowu jako jedyny bede different

nie jestes jedyny \"Wink\"
u mnie vice osiagal w porywach do 80% wiec pozegnalem sie z nim bez zalu.

Offline kenji

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #41 dnia: 01 Lutego 2012, 14:33 »
Moze nie do konca na temat, ale taka drobna obserwacja.

*.sid odpalony pod windowsowym SIDPlayerem tnie sie i z procesora wyciaga 100%

ten sam sid z doklejonym playerem i odpalny pod VICE bierze z proca w porywach do 15% i nic sie nie tnie

Jak to mozliwe?

laptop IBM ThinkPad T22 PIII 900MHz

booker__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Lutego 2012, 16:37 »
malo! jak to mozliwe, ze na C64 z 1MHz zabiera tak moze z 15% CPU? \"Smile\"

digger

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Lutego 2012, 21:26 »
a ja lubie VICE... faktycznie jest kilka niedorobek ale jesli chodzi o wiernosc emulki to na Macu przynajmniej jest najlepszy (popraw mnie Carrion jesli sie myle!)

monitor ssie totalnie, probuje od jakiegos czasu namowic Lallafa (autor Macowego portu VICE\'a) by dodal te znane z ICU64 opcje podgladania pamieci jako bitmapy... mnie to totalnie kreci (widac jak pamiec jest alokowana, gdzie sa zapisy odczyty itd. mega zajawka) ale on ma to w dupie. No trudno, moze kiedys sie doczekam... Moze w tym Haxs64 da sie dodac taki plugin?

Zobaczcie sami jak to fajnie myka... (tak wiem, ciagle o tym marudze) \"Wink\"
http://play.blog2t.net/files/fc64-player/?url=http://intros.c64.org/inc_download.php?iid=286
http://play.blog2t.net/files/fc64-player/?url=http://intros.c64.org/inc_download.php?iid=695

Offline c---n

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Lutego 2012, 03:06 »
potwierdzam \"Wink\"

poza tym nie rozumieim postu Wegiego... jak to Vice ci zwalnia?
moze to problem z windowsem/linuxem i jakimis zapisami w rejestrze.... nie zdazylo mi sie aby mi Vice na windowsie tak wolno dzialal.
czy wczesniej dzialal szybciej i nagle zaczal zwalniac?

vice jest IMO fajnym kawalkiem kodu

@digger
jedyne co nie dziala to emulator C+4 no i C128 VDC
do C+4 polecam przy okazji plus4emu - po prostu WOW!