Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: nowy VICE  (Przeczytany 2467 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

splatterpunk__

• Gość
nowy VICE
« dnia: 06 Marca 2011, 13:32 »
Kilka dni temu pojawil sie VICE 2.3

Wiecej tutaj:
http://noname.c64.org/csdb/forums/?roomid=7&topicid=83136#83280

Sporo tych nowosci.

Do tej pory udalo mi sie wykorzystac jedynie nowy, ulepszony tryp pelnoekranowy (tak, widac ramki!).

Mozliwosc emulacji m.in. MMC Replay... hmm \"Smile\"

Nitro__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2011, 14:31 »

Cytat:

Do tej pory udalo mi sie wykorzystac jedynie nowy, ulepszony tryp pelnoekranowy (tak, widac ramki!).

Ja wylaczam DirectX9, w opcjach ustawiam rozdzielczosc fullscreen\'u na taka jak Windowsa i w rezultacie dostaje fullscreen odpalajacy w jedna sekunde z wycentrowanym obrazem 2x z ramkami na srodku monitora.
Po bokach czern.
Wole obraz 2x od rozciagnietej na caly ekran masy grubych pikseli.

Offline c---n

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2011, 15:26 »

na Macu vice2.2 przechodzi do fullscreena w 1 sekunde - niezaleznie od rozdzielczosci. wogule powiem ze uzywajac vice\'a tu i tu na Macu jest lepszy \"Razz\"

digger

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2011, 15:57 »
Ja rzadko uzywam full screena w VICE\'u, zwykle 1:1, czasem tylko 2x. Jesli juz full screen to podpinam komode :-P)

Offline Sebaloz

• Level 6
nowy VICE
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2011, 16:16 »
w ogole nie uzywam fullscreena, oszczedzam cenne sekundy \"Smile\"
vice 2.2 byl do niczego, wiec wrocilem do 2.1 i przy nim zostane.

Nitro__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2011, 16:18 »

Cytat:

na Macu vice2.2 przechodzi do fullscreena w 1 sekunde - niezaleznie od rozdzielczosci. wogule powiem ze uzywajac vice\'a tu i tu na Macu jest lepszy  

crossdev na Mac\'u ssie \"Razz\"

Apple ma jakas kosmiczna technologie monitorow, ktora pozwala im zmieniac rozdzielczosc w sekunde? Jak nie, to dzieje sie automatycznie to co po ustawieniu na Windowsie - natywna rozdzielczosc.

Cytat:
Ja rzadko uzywam full screena w VICE\'u, zwykle 1:1, czasem tylko 2x. Jesli juz full screen to podpinam komode :-P)

Fullscreen\'a uzywam do ogladania dem, nie lubie ogladajac dem z dowolnej platformy miec piekny pasek Windowsa i inne elementy obok.

Offline kenji

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2011, 16:50 »
Czy ktos umie zmienic fonty w Vice-Monitor? Uzywam tego emulatora na laptopie i ta czcionka jest niezbyt czytelna.

Ewentualnie jaki inny monitor polecacie?

splatterpunk__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2011, 17:53 »
Cytat: \"Nitro\"

Cytat:

Wole obraz 2x od rozciagnietej na caly ekran masy grubych pikseli.

Kwestia gustu. Jesli chodzi o ogladanie dem, to ja od niedawna zdecydowanie wole Full Screen.

zielok__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2011, 18:15 »

Nitro napisal:

Apple ma jakas kosmiczna technologie monitorow, ktora pozwala im zmieniac rozdzielczosc w sekunde? Jak nie, to dzieje sie automatycznie to co po ustawieniu na Windowsie - natywna rozdzielczosc.

Kurde mam zajebista kosmiczna technologie. Przy zmianie rozdzielczosci przejscie na fullscreen zajmuje mniej niz sekunde. Bez zmiany rozdzielczosci to jeszcze szybciej.  Reasumujac, Nitro cos ci sie pochrzanilo albo zmiana rozdzielczosci w Vice jest zepsuta ...
Aaaa mam Windows7 Vice 2.3.

Offline c---n

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2011, 19:13 »
szybkosc zmiany rozdzielczosci w ogule w W7 dziala kijowo,ale IMO to moze byc kwestia tego jak monitor szybko lyka nowe czestotliwosci.
Na Macu dziala naprawde szybko... nie wiem czemu ale dziala. zreszta

Na macu wiekszosc rzeczy w OSie dziala jakos tak lepiej \"Wink\"

Co do preferencji to ja czescjej teraz uzywam okna *2.
Zrezygnowalem tez z PAL emulacji i pozwalam systemowi operacyjnemu interpolowac lekko pixele przy powiekszaniu.  Przy przelaczaniu na fullscreen emulacja PAL jakos sie rozjezdzala...

Nitro__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marca 2011, 19:42 »

Cytat:
Czy ktos umie zmienic fonty w Vice-Monitor? Uzywam tego emulatora na laptopie i ta czcionka jest niezbyt czytelna.

Chyba bez rekompilacji z zamiana czcionki sie nie obedzie, chyba, ze jest jakis prog pozwalajacy na zmiane czcionek w programach.

Cytat:
Kurde mam zajebista kosmiczna technologie. Przy zmianie rozdzielczosci przejscie na fullscreen zajmuje mniej niz sekunde. Bez zmiany rozdzielczosci to jeszcze szybciej. Reasumujac, Nitro cos ci sie pochrzanilo albo zmiana rozdzielczosci w Vice jest zepsuta ...
Aaaa mam Windows7 Vice 2.3.

Moja nowa Iiyama ProLite B2409HDS \'24\' zmienia rozdzielczosc w ok. 4s, przez ten czas mam czarny ekran, potem przez ok. 5s napis DVI.

zielok__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2011, 20:02 »
Nitro no coz to widocznie masz gowniany monitor:)

ps. Moge nagrac video jak nie wierzysz:)

Offline Skull

• Level 6
nowy VICE
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Marca 2011, 20:07 »
@Nitro - ustawiaj odswiezanie i rozdzielczosc na ta sama co masz w desktopie - wtedy przelaczanie nie bedzie trwalo dluzej niz przalaczanie okienek.
Poza tym, kwestia plynnosci - jesli chcecie zeby to ladnie chodzilo to trzeba ustwiac Hz-ty jako krotnosci 50 (bo tyle w orginale ma tv obraz) i tu wygrywaja CRT-ki bo moga, lcd czesto konczy sie przy 85 hz- jak sie nie da np. 100 to trzeba przypieszyc dzialanie emu.
a wogole VICE - jest fantastyczny a x64sc to szal (obsluguje \"bug\" greydotow jak w c64c)
brakuje mi jeszcze monitora stacji oraz cofania akcji (frame w tyl \"Razz\")

Offline c---n

• Level 5
nowy VICE
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marca 2011, 20:12 »
z fajnych ficzerow to jak dla mnie to 2.3 wprowadzil mozliwosc wyswietlania z naturalnym aspektem pixeli. (0.9 costam).
Drobne cos ale jak dla mnie dosc przydatne.

Nitro__

• Gość
nowy VICE
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marca 2011, 20:27 »

Cytat:
@Nitro - ustawiaj odswiezanie i rozdzielczosc na ta sama co masz w desktopie - wtedy przelaczanie nie bedzie trwalo dluzej niz przalaczanie okienek.

Wlasnie to robie i wtedy switch trwa wspomniana sekunde.