Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: chameleon - co sadzicie?  (Przeczytany 888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jok__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« dnia: 16 Lutego 2011, 16:15 »
Witam
Planuje zrobic sobie prezent na urodziny i wymyslilem cos takiego:
http://www.syntiac.com/chameleon.html
http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm
http://icomp.de/home/indexe.htm
Co o tym myslicie?
Mniej wiecej wiem co jest dostepne na rynku w tym temacie, ale nie mam zadnych doswiadczen \"z pierwszej reki\".
Wlasciwie upakowali tam wszystko co potrzebuje i mimo, ze jednostkowa cena wydaje sie wysoka (ok. 800zl)- to po rozlozeniu na osobne produkty jest jednak atrakcyjna.
Macie jakies opinie na temat tego sprzetu? Ktos uzywal poprzedniej wersji (mmc64) ??
Acha - jeden problem - produkt nie jest na razie dostepny, choc pisza, ze w tym miesiacu ma byc.
pozdr.
jok

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2011, 16:51 »
mmc64 to totalnie cos innego niz kameleon.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

jok__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2011, 18:01 »
No tak, ale jest to jego czesc, i to jak dla mnie dosc istotna. Ciekaw jestem jak sie sprawdza, bo w przeciwienstwie do kameleona ktos moze to kupil.

Nitro__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2011, 18:19 »
Niezle, pudeleczko emulujace cale C64 ze stacja i masa innych bajerow, jesli jakosc emulacji bedzie dobra, to chyba sprzedaz 1541-U zacznie spadac \"Wink\"

MMC64 to tylko stacja IEC.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2011, 19:36 »
hmm a jaki jest sens emulowac C64 za 30 PLN na allegro? C-one jakos nie zrobil furory... Emulacja na zasadzie,replika VIC-II do PC VGA oraz procek robiony na bazie 6502... dzialac toto bedzie ale chcialbym zobaczyc na tym EOD \"Smile\" Chameleon stanie sie  dostepny od 02.2011 wiec opinii userow tutaj raczej nie uswiadczysz. IMO 1541U jest bardziej skomplikowana konstrukcja, np ten xilinx to pojechanie po bandzie 3,3<=> 5V plus opoznienia 10-25ns na kazdym sygnale... pewnie mialo byc tanio.

PS. VHDL sluzy do opisu rzeczywistosci takiej jaka wydaje sie autorowi \"Wink\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

jok__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2011, 21:19 »
No, nie liczylem na opinie userow, ale opinie jakiekolwiek (jak chocby ta, btw tez wlasnie EOD bym jako jedno z pierwszych wrzucil \"Wink\" Tez myslalem o 1541U, ale tu mam np. vga - co dla mnie daje przewage nad c64 z allegro. Nie znam sie na tyle by wylapac techniczne niuanse - wiec takie informacje sa cenne, bo raczej bede musial kupowac w ciemno. Na pewno podstawa dla mnie to dema, a jesli te oszczednosci sie przekladaja na wiernosc emulacji to bede sie musial zastanowic...
Dzieki

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2011, 23:19 »
no jesli masz zbedne 800zl to kup i potestuj, sam jestem ciekaw co to ustrojstwo bedzie potrafilo \"Razz\" moge tylko dodac ze to mialo byv juz jakies 9 miesiecy temu w sprzedazy  i jak dotad zadnej, nawet szczatkowej demowki tego sprzetu w necie nie widzialem.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lutego 2011, 04:22 »
Przewaga VGA? a co to kart/urzadzen AV za 60-100 na allegro brakuje?

\"Na pewno podstawa dla mnie to dema, a jesli te oszczednosci sie przekladaja na wiernosc emulacji to bede sie musial zastanowic... \"

To ja tego nie napisalem, czesci na szufli u1541 sa drozsze o to mi chodzilo, jakosc emulacji zalezy od kodu zawartego w tym cyclon3. Jakosc emulacji VIC2VGA to bedzie bardzo ciekawa sprawa, raczej rewelacji bym sie tutaj nie spodziewal. Ciezko jest przerzucac cos co tworzy obraz w 50Hz na cos co wyswietla obraz w 60Hz i nie mowie tutaj o grach w basicu, tylko zwyklym IFLI. Przegladajac kod c64fpga jakis rewelacji nie znalazlem, kod 6510 zwykla maszynka synchroniczna (FDE), jestem ciekaw czy zmienili cos, bo dema na tym nie chodzily (wg tabelki). Kod emulacji Chemelon\'a porownywalbym bardziej do DTV niz U1541, powinien stac na podobnym poziomie kodu i do tego raczej beda go wszyscy w przyszlosci porownywac.
Cena zmieni sie jak bedzie bardziej popularny... bedzie dostepny dla krajow 3\'go swiata \"Wink\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

jok__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lutego 2011, 10:45 »
dzieki za odpowiedzi
Zrobie tak - poczekam jak sprzet wyjdzie - jesli z pierwszych opinii nie wyniknie jakas kicha to kupuje (i zdam relacje wtedy \"Smile\"
pozdr
jok

digger

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2011, 17:28 »
Niby dzis wychodzi. Ciekawi mnie jakosc VGA.

http://www.vesalia.de/e_chameleon.htm

splatterpunk__

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2011, 17:33 »
Uwaga! Chameleona mozna juz w tej chwili kupowac w wersji \'beta\'.

Widac golym okiem, ze bedzie to cacko nad cackami, 1541U i MMC Replay w jednym plus masa extras (chocby 16MB REU).
800 zeta mysle, ze to jest uczciwa kwota za taki sprzet. Chcesz miec \"WSZYSTKO\" to musisz zabulic.

Przy okazji, nie wiem ilu z Was zorientowalo sie, ze od jakiegos czasu MMC Replay jest juz wyprzedany ze wszystkich mozliwych magazynow.
Nie jest wiadome, czy Jens Schonfeld wyprodukuje na rynek kolejna serie.
W zwiazku z tym mysle, ze wyprodukowane do tej pory MMC Replay\'e (w tym moj) beda z czasem zyskiwaly na wartosci \"Razz\"

Offline Kisiel

• Level 7
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2011, 17:50 »
Rewelka, szczegolnie informacja, ze mozna zmiescic emulacje komcia, REU z 1541U w jednym scalaku.

PS. Jak ktos juz to kupi to prosze o relacje\"Smile\"

Offline c---n

• Level 5
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2011, 08:23 »
Zaczynam sie zastanawiac nad zakupem... nawet tej wersji beta. reu + u1541 mnie mocno przekonuje...
btw czy ktos mial problemy z kartami SD/MMC wiekszymi niz 512MB pod MMC replayem?

digger

• Gość
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2011, 08:32 »
Dajesz wujek! \"Smile\" 1541U polyka karty 2 gigowe bez mrugniecia, prawdopodobnie lyknie i 4GB. Masz z tym problem na MMC?

Offline c---n

• Level 5
chameleon - co sadzicie?
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2011, 08:35 »
no na moim MMC Replay dziala tylko jedna karta jaka mam 256 MB .
sprawdzalem chyba ze 4 karty kazda powyzej 512 i nie dzialaly.
jakos bardzo mnie to nie boli bo 256Mb na stuff commodorowski to i tak duzo miejsca ale fakt jest taki ze za chwile takich kart to juz i na gieldzie i na allegro nie bedzie.

zobacze w polowie miesiaca czy mnie stac na Chameleona.