Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Silesia party 5 aka Sile5ia  (Przeczytany 32428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Cobra of Samar

• Gość
Silesia party 5 aka Sile5ia
« Odpowiedź #195 dnia: 18 Kwietnia 2011, 20:20 »

booker napisal:
...na polskich party zawsze prace byly niepodpisywane

I tak powinno byc nadal! Apeluje: nie zmieniajmy tego \"Smile\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #196 dnia: 18 Kwietnia 2011, 21:18 »

carrion napisal:
odnosnie kompo:
dlaczego prace w gfx compo nie moge byc podpisane? jakies specjalne motywy?
na wszystkich ostatnich party gdzie wystawialem (X, Forever) mozna bylo podpisywac... nie ma to przeciez najmniejszego wplywy na wyniki wiec o co chodzi?

Nie wiem jakiego masz dostawce ale chyba czas na zmiane, bo ostatnio cos nie halo... oczywistym jest ze ludzie glosuja na label, tak samo jak to ze Piesiu jest zajebistym grafikiem mimo dwoch prac opublikowanych na c64 (moze pixlowal recznie nawet a nie skladal warstwy w timanthes...). Nadmieniam tez ze nie jestes niestety pierwszym sponsorem sp5 \"Wink\"  wiadomo iz sa to dobrowolne datki ale sa juz osoby ktore po prostu wplacily a nie darly jape ze to zrobia... (i serdeczne im dzieki za wspieranie! nie wiem czy zycza sobie ujawniania wiec ich tu nie wymienie)

Sebaloz/Lepsi.De napisal:
Polskie party maja swoja specyfike, ale tez mam kilka uwag zeby dostosowac zasady do tych ktore obowiazuja na zagranicznych party:

1. Intro kompo, mialo to byc zmienione a na stroniee dalej jest nazwa 4kB i nie wiecej niz 16 blokow..
Albo zmienic nazwe na 16 blocks compo albo dopuscic pelne 1024 bajty.

da sie zrobic \"Wink\" ostatnie 1k compo daly znac ze kazdy bajt sie liczy.

Cytat:

2. Mozliwosc wystawienia drugiej grafiki w gfx kompo, tak bylo zawsze w Tarnowie i na pierwszych Nortach, rowniez na Forever i na X mozna wystawiac po 2 grafiki.

a moze by tak jeszcze po dwie prace w kazdej innej kategorii? \"Wink\" generalnie nie jestem ani za ani przeciw, chetnie posluchalbym DEMOkracji.

Cytat:

3. Dopisek do ogolnych zasad wszystkich konkursow:
- Your entry or part of it may not have been released before the party
Chodzi o puszczanie fragmentow dem, ktore byly juz wypuszczone albo pokazywane na innych party.

okay (choc to jest prawde mowiac oczywistosc i zarazem cos co nie zawsze jest latwe do sprawdzenia).
Pewnego uscislenia wymaga raczej kategoria wild, bo NIE jest to propozycja znana np z Riverwasha gdzie pokazuje sie mniej i bardziej \"familijne\" filmy, ma ona sluzyc prezenentacji dopalonego sprzetu oraz dem na dopalony sprzet.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #197 dnia: 18 Kwietnia 2011, 21:25 »
Jak juz sie doliczycie z Sebala tych bajtow w 4kB compo to moze ich wyjdzie tyle ile trzeba czyli 4096 (+2 w wersji prg) \"Smile\"

Ja jestem przeciwny 2 entries, bo jezeli w gfx compo to czemu nie w msx compo? A 2 entries w msx compo to morderstwo \"Smile\"

No i najwazniejsze pytanie - czy bedzie kabelek svideo? \"Laughing\"

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #198 dnia: 18 Kwietnia 2011, 21:26 »

Raf napisal:

Piesiu jest zajebistym grafikiem mimo dwoch prac opublikowanych na c64 (moze pixlowal recznie nawet a nie skladal warstwy w timanthes...). Nadmieniam tez ze nie jestes niestety pierwszym sponsorem sp5 \"Wink\"  wiadomo iz sa to dobrowolne datki ale sa juz osoby ktore po prostu wplacily a nie darly jape ze to zrobia... (i serdeczne im dzieki za wspieranie! nie wiem czy zycza sobie ujawniania wiec ich tu nie wymienie)

o piesiu to nie ten watek...
a z tym sponsoringiem to tez cie chyba emocje poniosly bo dyskusja/pytanie bylo o podpisywanie prac... a nie o to kto darl/nie darl japy, zaplacil/nie zdazyl zaplacic.
slabo panie raf - slabo.

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: 18 Kwietnia 2011, 22:03 »

wackee napisal:
Ja jestem przeciwny 2 entries, bo jezeli w gfx compo to czemu nie w msx compo? A 2 entries w msx compo to morderstwo \"Smile\"

No ale muzycy maja muzyke, muzyke na 2 sidy i sample. Po co taki podzial?  W grafice tez by mozna zrobic hires, multi, fli, nufli etc. Poza tym dla koderow tez jest tylko 4 KB czyli takze tylko jedna kategoria (no bo demo compo to wspolpraca wszystkich profesji). Czemu nie ma dodatkowo np 1KB czy 256 bajtowek ?

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Kwietnia 2011, 23:05 »

Raf napisal:
a moze by tak jeszcze po dwie prace w kazdej innej kategorii? \"Wink\"

Nie mam nic przeciwko. Na wspominanych tu zagranicznych party X, Forever, LCP, Datastorm w zadnej kategorii nie ma zadnych ograniczen co do ilosc wystawianych prac przez jedna osobe. Randall i Sage wystawiali po 2 zaki na Forever w czasach gdy na North drugi zak byl juz zbanowany. Walcze o druga grafike bo na Silesii muzycy maja 3 konkursy (muzyka, muzyka na 2 sidy i sample), koderzy moga zrobic demo, intro lub wilda, a graficy maja tylko jeden konkurs i ograniczenie do jednej pracy. Albo jakies LOGO COMPO dla grafikow, oczywiscie loga bez podpisow.

Raf napisal:
okay (choc to jest prawde mowiac oczywistosc i zarazem cos co nie zawsze jest latwe do sprawdzenia).

W Polsce takie cos nie jest oficjalnie zabronione, taki numer byl odwalony na kilku prestizowych polskich party i zawsze wszyscy jeszcze przed kompami wiedzieli ze bedzie puszczane demo, ktore wszyscy widzieli na poprzednim party. Kazdy sie tylko zastanawial czy zmieni sie kolejnosc czesci i kolory w demie \"Smile\"

Raf napisal:
Pewnego uscislenia wymaga raczej kategoria wild, bo NIE jest to propozycja znana np z Riverwasha gdzie pokazuje sie mniej i bardziej \"familijne\" filmy, ma ona sluzyc prezenentacji dopalonego sprzetu oraz dem na dopalony sprzet.

Wild na Riverwash to byly autorskie filmiki, wlasnorecznie zrobione z niepublikowanych materialow, nie ma tam zadnych skladanek czy kompilacji kilku wildow z poprzednich konkursow puszczonych np dwa razy szybciej.

Na Breakpoint byly dwa wild konkursy, animation/video czyli odpowiednik wilda z Riverwasha, oraz wild demo na ktorym wystawia sie wlasnorecznie zrobione dema na dowolna platforme np na Commodore +4 albo mozna taka platforme samemu zrobic jak Pan LFT, ale dema sa pisane wlasnorecznie przez autorow. Jesli praca na takie wild kompo zawiera animacje czy filmik to spoko, ale nie moze tam byc rypanego kodu, bo powoduje to dyskwalifikacje takiej pracy.

Wydaje mi sie ze Silesia to scenowe party, a na scenie obowiazuja zasady ze nie rypie sie cudzego kodu lub calych czesci/fragmentow dem i nie sklada sie z tego dema do puszczenia na kompo, bo to jest po prostu lame.

Zasady tzw WILD na Silesia to parodia wildow, dopalacze sprzetowe maja byc wlasnorecznie przygotowane, a nic nie pisze ze dema/oprogramowanie rowniez musi byc wlasnorecznie przygotowane.
Nie wiem po co jest dopisek \"zachecamy do pisania dema\", skoro dopuszczane sa modyfikowane ripy (dopisek \"warto\").

Po prostu na demo scenie nie przerabia sie cudzego oprogramowania zeby puscic je na kompo.

No i ten dopisek przy WILD: ilosc nieograniczona:

Ale grafike mozna tylko jedna wystawic \"Smile\"

Sugeruje zmiane nazwy kompo z WILD na HARDWARE skoro to ma dotyczyc sprzetu a nie dem/wildow, oraz wykreslenie z zasad tego konkursu slowa \"demo\", bo to jest profanacja tego co robimy na demo scenie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #201 dnia: 19 Kwietnia 2011, 04:34 »
No slabo, ze chcecie tylko wild\'a na sprzet, to zamyka droge wszystkim tym ktorzy chcieli by pokazac co potrafia i np. nie sa zwiazani z demoscena a chcieliby przyjechac na party bo czytali o tym na C64power.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #202 dnia: 19 Kwietnia 2011, 07:29 »
a ja jeszcze proponuje kategorie HARD, czyli:

pisanie na oryginalnym golym c64 w okreslonym czasie np. jednej godziny.

I to jeszcze korzystanie tylko z standardowego Basica 2.0 w romie. Mozna sobie oczywiscie - jak ktos woli - na poczatku szybko napisac jakis edytor do kodu maszynowego, albo asembler, ale dla prawdziwych zorzow to bedzie niepotrzebna strata czasu, niech wala wszystko w DATA. Dotyczy to zarowno koderow jak rowniez grafikow i muzykow (pocwiczyc sobie wszystkie kombinacje bitow - graficy jeszcze multi\\hires).
Oceniane bedzie nie tylko co z tego wyjdzie (bo raczej nie zmiesci sie to w kategoriach glownych), ale rowniez caly proces wklepywania na jakze ergonomicznej klawiaturze c64 z klawiszami funkcyjnymi, oraz inne ciekawe techniki wspomagajace (np. jakies poke aby szybciej migal kursor).
Jak przystalo na standard scenowy - mozna uzywac stacji c1541 i jak najbardziej dopisac wlasny turboloader (oczywiscie w tym samym czasie).

UWAGA! mozna podniesc sobie koncowa note, a tym samym zapewnic wieksze szanse na zwyciestwo poprzez zdecydowanie sie na dodatkowe utrudnienia. Odpowiednio dodatkowe punkty mozna uzyskac za:
- pisanie calosci na upalonym SIDzie (muzycy maja dodatkowy bonus)
- na uszkodzonym CIA, czyli nie dzialajacym np. co drugim klawiszu w wybranym rzedzie
- na 20 calowym Rubinie 714/secam (bonus dla grafikow)
oczywiscie mozna skorzystac ze wszystkich opcji, jeszcze bardziej zwiekszajac szanse na swoj sukces.

i na koniec jeszcze dodatek do HARD -> KOR, czyli podpity Kisiel przywiazany do joysticka na porcie 1, ktory oglada spectrumowca z ostatniego Forever-a.

Nie musze dodawac, ze bylaby to najbardziej prestizowa kategoria w konkursie i nawet zajecie odleglych lokat daje wiekszy prestiz niz 20 lat scenowania, a moze i przejscie na zawsze do legendy.
Na pewno warto!

ps. c64 ze spalonymi ukladami moge udostepnic osobiscie.

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: 19 Kwietnia 2011, 07:49 »

Raf napisal:
...
- nie bede cytowal ale moja tolerancja odnoscie czytania bzdur (sorry Raf ale twoj tekst byl zalosny i to on u mnie przebil dno) wlasnie zostala przekroczona po tym poscie (niektore wczesniejsze wypociny niektorych ludzi oczywiscie takze mialy na to wplyw i to juz od pewnego czasu).
Coz po raz drugi robie sobie przerwe z c64scene.pl. Nie wiem na jak dlugo moze kiedys wroce, moze nie. Wesolych swiat!

ps. Robcie cos na c64 a nie pierdolcie.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #204 dnia: 19 Kwietnia 2011, 08:09 »
@Skull jak na lamera to niezla propozycja \"Smile\"

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #205 dnia: 19 Kwietnia 2011, 08:45 »

zielok napisal:
No ale muzycy maja muzyke, muzyke na 2 sidy i sample. Po co taki podzial?

Nie rozumiesz bo nie jestes muzykiem \"Smile\"
Po prawdzie to z punktu widzenia muzyka to jest tak, jakby kodowac na 3 rozne komputery w 3 roznych jezykach.

Podzial comp miedzy fli, multi a hires w gfx to tak jak osobne kompa techno, oldschool i cover \"Smile\"

elban__

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Kwietnia 2011, 14:16 »
propozycja na strone: licznik wplat sponsorskich.

glos w sprawie dwoch grafik / muzyk na kompo - przeciw. niech konkursy bronia sie jakoscia a nie iloscia.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #207 dnia: 19 Kwietnia 2011, 16:19 »

wackee napisal:

Nie rozumiesz bo nie jestes muzykiem \"Smile\"
Po prawdzie to z punktu widzenia muzyka to jest tak, jakby kodowac na 3 rozne komputery w 3 roznych jezykach.

Podzial comp miedzy fli, multi a hires w gfx to tak jak osobne kompa techno, oldschool i cover \"Smile\"

nieprawda, ale nie wiesz tego, bo nie jestes grafikiem \"Smile\"

jak bedzie SID, 2SID i sample to ja poprosze przynajmniej
Koala, NUFLI ...

Co do kabla SVideo - to jesli nie bedzie to nie wystawiam grafiki \"Razz\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #208 dnia: 19 Kwietnia 2011, 16:45 »
mysle ze HiRes i Multi wystarczy, ostatnie gfx na SP3 upewnilo mnie ze czesc ludzi ma pizde na oczach \"Razz\"

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #209 dnia: 19 Kwietnia 2011, 17:01 »
Co sie tak boicie 2 zakow na music kompo, w zeszlym roku na wszystkich trzech konkursach bylo razem 17 utworow, biorac pod uwage limit 3 minuty, trwalo to wszystko niecala godzine. Nie wytrzymacie dodatkowych 15 minut jak np 5 muzykow wystawi drugi utwor?

Jesli jest 2 sid kompo to proponuje 2 vic kompo czyli grafiki na 2 ekranach (jak na kompo Veto).

Dobrym odpowiednikiem sample kompo z utworami typu \"gdzie jest krzyz\" bylo by gfx kompo tylko i wylacznie z obrazkami przerysami, albo robionymi na referencjach.

No a normalne gfx kompo to tylko originalne grafiki (tak jak na Breakpoint, Riverwash), mialbym wtedy jakies szanse..

ps. Jesli moje postulaty dotyczace drugiej grafiki i regul hardware kompo nie zostana uwzglednione to nie bede w tym roku sponsorowal Silesia Party.