Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: odgrywanie sidow  (Przeczytany 3492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Listopada 2010, 00:00 »

booker napisal:

Phobos napisal:

booker napisal:
Jakas dokumentacja do tego jest?
Jest, w ktoryms Enhiridionie opisalem wszystko od A do Z

Dzieki!  Zerkne w wolnej chwili.

Zerknalem, numer #4

Makra o ktorych wspomniales to nic wielkiego - po prostu inna nazwa dla komend. Mnie to w JCHu zawsze irytowalo (Syndrom przeniosl to do Sync\'a, gdzie przynajmniej pojawialy sie nazwy co dane makro robi) - jednak wole, aby numer \"makra\" byl na stale przypisany do danej komendy, bo inaczej jest skakanina, zeby podgladac co dane makro robi, a kiedy jest na stale, to sie latwo pamieta, ze np. (w Kozie) 01xx to portamento up, a 0Cxx to cutoff itd i nigdy nie jest inaczej. Ale nawet na singlu fakt, ze w wywolaniu tickiem jednej nuty (dajmy stopy czy werbla) mozna sobie machnac np hipasem i lowpasem i jeszcze to loopnac jest... nie do przebicia.

Ofkors, limituje to pole dla wlasnego rozwoju playera (tutaj plus dla JCHa z tym pomyslem makr) ale ja i tak nie umiem kodowac, wiec....(anyway, kod zrodlowy Kozy jest w packu z edytorem, wiec tu tez nie ma problemu w tym wzgledzie)

Co do filtra, to jednak jego typ i rezonans nadal pozostal wbity na stale dla instrumentu. Czyli nie ma tego, co jest bezcenne w Kozie (I tez bedzie w SDI v3) czyli dowolnosc zmiany typu i rezonansu dla filtra (+kanal) w tablicy filtra (klasycznie, w tablicy filtra zmienialo sie wylacznie cutoff). Chyba, ze przeoczylem. Na wysokich speedach wychodza  z tego na jedym oscylatorze dziwne rzeczy \"Smile\" Ale nawet na singlespeedzie mozna spokojnie wywolac w jednym tiku kilka zmian typu filtra \"Smile\"

W Twoim opisie tez nie odnalazlem funkcji makra, ktore pozwalaloby zmieniac dowolne wartosci w instrumencie (?).

randall__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Listopada 2010, 15:34 »
troche nie ogarniam, player bez mozliwosci zmiany typu filtra w obrebie instrumentu? \"Shocked\" jezo.
w goacie przeszkadza mi tylko niedoskonala emulacja 8580 (trzeba wszystko testowac na zewnatrz) i brak mozliwosci oddzielenia playera od danych (w wersji 1 goata byla taka). jammer chcialby z kolei slawne portamento na arpeggiach, chociaz nie wiem po co \"Smile\" ale to juz chyba koniec listy.
na koniec zaznacze, ze jestem niezdolny do opanowania jakiegokolwiek commodorowego edytora poza stricte soundtrackerowymi: cyber, odin, goat. totez nie mogie byc obiektywny w swojej milosci do tego ostatniego.

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #62 dnia: 11 Listopada 2010, 17:45 »

randall napisal:
troche nie ogarniam, player bez mozliwosci zmiany typu filtra w obrebie instrumentu? \"Shocked\" jezo.

Ja sie z tym dopiero w Kozie spotkalem. \"Smile\"

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Listopada 2010, 11:22 »
Booker teraz juz nie pamietam bardzo dawno sie nie bawilem JCH, albo nie opisalem, ale mozliwe, ze bylo to dopiero w 21.g7, ktorego mialem tylko ja (nie byl spreadowany).
Pamietam natomiast, ze byla opcja przepisania adresu makra filtra w instrumencie z paternu poprzez makro specjalne. zreszta to samo bylo z ksztaltem fali i pulsem.
Poza tym czy mi sie wydaje czy jednak mowimy o playerze Kosy nie Kozy? Autorze Protrackera? \"Wink\"

__moog__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Listopada 2010, 14:57 »

booker napisal:

randall napisal:

Ja sie z tym dopiero w Kozie spotkalem. \"Smile\"

Ja szczerze powiem ze tez \"Smile\" , nie odczuwalem potrzeby, ale skoro daja to czemu nie :P

booker napisal:

A czy moi moglby rowniez dostac to-to do powachania? \"Smile\"

Mysle ze nie powinno byc problemu, w stosownym czasie upomne sie o podpisanie klauzuli poufnosci i tyle \"Smile\"

Offline wackee

• Level 6
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #65 dnia: 12 Listopada 2010, 14:59 »

randall napisal:

Hello GMC \"Smile\"

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #66 dnia: 12 Listopada 2010, 15:27 »
Wacus ale chyba tylko ty pisales na tej wersji DMC \"Smile\" Bo to przerobka DMC byla tego wczesniejszego o ile pamietam? \"Wink\"

Offline wackee

• Level 6
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #67 dnia: 12 Listopada 2010, 16:00 »
GMC nie byl przerobka DMC, tylko chyba protoplasta \"Smile\"

Nie tylko ja na nim robie, na przyklad rowniez imc NecroPolo \"Smile\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #68 dnia: 12 Listopada 2010, 17:22 »

Phobos napisal:
Poza tym czy mi sie wydaje czy jednak mowimy o playerze Kosy nie Kozy? Autorze Protrackera? \"Wink\"

Mowimy o playerze Cadavera, Goat Trackerze aka Golcie ake Kozie aka Kozim Trakerze aka Kozim Traktorze.

Skrin z Mac\'a (jest wersja z MIDI) ale na Winde tez jest (ale nie ma MIDI heh).

http://sourceforge.net/projects/goattracker2/

Phobos napisal:
ale mozliwe, ze bylo to dopiero w 21.g7, ktorego mialem tylko ja (nie byl spreadowany).

Nieladnie \"Smile\"

Moog - spoko, cool. \"Smile\"

wackee napisal:

randall napisal:

Hello GMC \"Smile\"

O. A w ktorym GMC takie cos jest jak wachlowanie typem filtra w ramach tablicy filtra?

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #69 dnia: 12 Listopada 2010, 17:31 »

booker napisal:
Mowimy o playerze Cadavera, Goat Trackerze aka Golcie ake Kozie aka Kozim Trakerze aka Kozim Traktorze.
OMG hehe. Zmylilo mnie to, ze wspomniales o JCH, Kosa pisal tez playery pod niego.

booker napisal:
Nieladnie \"Smile\"
Oj tam \"Razz\"

A tak w ogole to po co wam te ficzery? Szczerze mnie nigdy sie to do niczego nie przydalo, a zawsze mozna cos dorobic drugim instrumentem. Chcecie emulacje 303 z echem robic? To dwa instrumenty z rozna glosnoscia \"Razz\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #70 dnia: 12 Listopada 2010, 17:33 »

Phobos napisal:
A tak w ogole to po co wam te ficzery?

No jak po co - jak zwykle, zeby miec fun \"Smile\" Mnie najbardziej by ucieszyla teraz opcja zmiany wartosci w tablicy filtra z poziomu patternu. Bo jak chce sobie wywolac rozne fredzle to musze pisac wielokrotnie ten sam instrument jeno z jedna zmiana cutoffu, albo skakac z patternu do innej pozycji w tablicy filtra a to nie zawsze daje taki efekt, jakbym chcial, bo np. w polowie trwania tika tego nie zrobie, a tripletow w Kozie nie ma.

A najlepiej to sciezka typu automation, nie musi byc taka wypicowana jak np. w Renoisie, ze zapisuje co robie live  \"Razz\" NO ale nic. SounDemon kreci teraz traker w ktorym bedzie mozna sobie pluginowac dowolne efekty, wiec czas sie bedzie w koncu tego kodowania nauczyc. Przynajmniej nie bedzie trzeba pisac na dwoch edytorach i sklejac razem, zeby miec zabawke TCHMa do sampli 8bit \"Smile\" Bo sobie bedzie mozna wywolac np. synteze i sample (nie na raz ofkoz) na jednym oscylatorze, czego teraz sie nie da. A juz mnie korcilo, zeby sie wrypac z hardsyncem i ringmodem na sample do modplayera THCMa na ale mi sie nie chce \"Very

Offline wackee

• Level 6
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #71 dnia: 12 Listopada 2010, 18:19 »

Phobos napisal:
A tak w ogole to po co wam te ficzery?

Z tego samego powodu, z ktorego ludzie kupuja samochody terenowe mieszkajac w bloku, i jezdza nimi 300m do kiosku po pety \"Smile\"

U Bookera to juz na 100% midlajf (midlajf? midilajf? \"Very) krajzis (krejzis? krejzolki? \"Very) i przedluzanie kuski edytorem...

booker napisal:
O. A w ktorym GMC takie cos jest jak wachlowanie typem filtra w ramach tablicy filtra?

O. A w zadnym.
GMC nie ma tablicowanych filtrow \"Smile\"

TAKE THAT OLDSCHOOL PRIMITIVE POWERFUL SHIT, YOU HIGHTECH BIAAATCH! \"Smile\"

booker__

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Listopada 2010, 14:38 »

wackee napisal:

U Bookera to juz na 100% midlajf (midlajf? midilajf? \"Very) krajzis (krejzis? krejzolki? \"Very) i przedluzanie kuski edytorem...

No, no. Andropauza \"Very

Offline wackee

• Level 6
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #73 dnia: 15 Listopada 2010, 20:17 »

booker napisal:
Andropauza \"Very

Andropolis? \"Smile\"

Phobos

• Gość
odgrywanie sidow
« Odpowiedź #74 dnia: 22 Listopada 2010, 01:50 »
A tak w ogole w tym DreamStation od Bookera sa po dwie demowki Draxa i Laxitiego \"Wink\"